Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

O bolesti iskreno


Predsjednik SDP-a Ivica Račan postupio je kao odgovoran političar izvijestivši javnost da mu je dijagnosticiran atipičan tumor na desnom ramenu te da se povlači iz javnosti i politike do završetka operacije.
Dodao je da će o ovisno o rezultatu operacije donijeti odluku vraća li se ili definitivno napušta politiku.
Vijest je više nego šokantna, to više što Račan u posljednjih 17 godina nije zbog neke teže bolesti izbivao iz političkog života. Golem je to udarac njegovoj obitelji, ali i stranci kojoj je na čelu, i to uoči parlamentarnih izbora.
No Račan je unatoč tome nastavio praksu - koju već doživljavamo kao civilizacijski doseg - da istaknutiji političari ne taje od javnosti svoju bolest. I to je jedini ispravan potez jer tako se u startu sprječavaju lažne informacije.
Na sličan način postupila je i Đurđa Adlešić, bjelovarska gradonačelnica i predsjednica HSLS-a. Ona je potkraj prošlog ljeta izvijestila javnost da mora na operaciju dobroćudnog tumora na glavi. I taj njezin potez dočekan je sa simpatijama u javnosti.
No, to nije uvijek bila uobičajena praksa ponašanja ni oporbenih ni vladajućih političara u Hrvatskoj. Na žalost, u proteklih
16 godina političari su uglavnom skrivali svoju bolest smatrajući da će je javnost doživjeti kao slabost. Upravo suprotno, građane je iritiralo to što nemaju uvid u to kakvo je zdravstveno stanje političara koji ih vode.
Zanimljivo, mnogim političarima uglavnom je bio dijagnosticiran rak. Tako su od raka bolovali, i na kraju umrli, bivši predsjednik Franjo Tuđman, bivši ministar obrane Gojko Šušak, predsjednik LS-a Vlado Gotovac, esdepeovka Snježana Biga-Friganović, bivši ministar financija Jozo Martinović, kao i seljački tribun Joža Pankretić te Vladimir Primorac, istaknuti član HSLS-a. Zajedničko im je to da o bolesti nisu izvijestili javnost. To nije učinila ni Vera Stanić-Pivčević, dugogodišnja saborska zastupnica HDZ-a.
Potkraj devedesetih ipak je najviše pozornosti javnosti privukla bolest Franje Tuđmana i Gojka Šuška, ali vladao je zavjet šutnje. Javnost nije doznala od čega oni boluju od liječničkoga konzilija, već iz stranih medija i tjednika Nacional.
Tim se putem doznalo da je Tuđman bolovao od raka želuca, a ministar Šušak od raka pluća.

Post je objavljen 31.01.2007. u 13:07 sati.