Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/vidikupiudji

Marketing

Tepisi na podu, zidu ili umjesto stolnjaka


Tepisi su obavezni u klasičnim i rustikalnim interijerima, dok ih minimalizam ne trpi

Tepisi su stoljećima bitan element unutarnjeg uređenja prostora. Pružaju toplinu za noge, prekrivaju skliske površine, dobar su zvučni izolator... Danas postoji iznimno velik broj dezena, oblika i materijala tepiha, od kojih se neki i dalje izrađuju ručno (u pravilu tradicionalnih dezena i dosta visokih cijena) ili industrijski (modernih dezena, s dosta umjetnih materijala).
Pod tradicionalnim tepisima obično podrazumijevamo originale ili izrađene po uzoru na perzijske, turske, armenske, afganistanske, kineske, pakistanske, nepalske, sjevernoafričke... Motivi variraju od geometrijskih do stiliziranih prikaza, primjerice, ptica, prateći etnoelemente područja u kojima su tepisi nastali. Osnovni materijal su vuna i svila ili njihova kombinacija, a vrijednost tepiha ovisi o broju ručno izrađenih čvorova i njihovoj izvedbi. Od vunenih tepiha kod nas su najpoznatiji ćilimi, koje u ovaj dio Europe donose turski osvajači.
Raskošnije varijante perzijskih i kineskih tepiha, bilo da je riječ o originalnim ili industrijskim uracima, danas se obično nazivaju i klasičnim tepisima - njihova je karakteristika korištenje ornamenata nenametljivih boja sa zavijenim linijama i čvrstom središnjom geometrijskom osnovom.

Moderni tepisi konceptualno odlaze korak dalje - većinom su jednobojni ili s jasnim linijama u različitim bojama, šturog ornamenta. Popularni su i tepisi napravljeni od trske te drugih biljnih vlakana. Od tzv. tematskih tepiha, na kojima je prizor neke umjetničke slike ili predmet svakodnevne upotrebe, najpoznatiji su oni za dječje sobe s najrazličitijim motivima - od slova abecede do omiljenih likova iz dječjih slikovnica.
Klasični i rustikalni interijeri moraju imati tepihe. U klasičnim prostorima najbolje izgledaju klasični dezeni, svih oblika i veličina. Okrugli tepisi djeluju posebno elegantno ispod okruglog stola u blagovaonici ili hodniku. U rustici tepisi obavezno moraju biti od prirodnih materijala, idealno od vune, s nestiliziranim motivima biljaka i životinja.Minimalistički uređen prostor, pak, nije pogodan za prekrivanje podova tepisima.
Dopuštena je upotreba industrijski izrađenih jednobojnih tepiha boje pijeska, ugljena ili čokolade, ali ne smiju dominirati. Tepih tradicionalnog izgleda prihvatljiv je samo ako je malen i postavljen, primjerice, ispred komode u dnevnom boravku ili hodniku, a na njemu ne smije biti ni jedan komad pokućstva.

Mediteranski stil također ne pozdravlja pretjeranu upotrebu tepiha, a ako se njima želi dodatno utopliti interijer, tada su dobrodošli jednostavni pamučni ili vuneni tepisi tradicionalnog dezena.

Što treba znati

- Za male prostore birajte svjetlije tepihe, dok u velike mogu sve boje
- Za dojam topline i udobnosti birajte tepihe zagasitijih boja
- Izbjegavajte svijetle tepihe na frekventnim mjestima poput hodnika i dječjih soba
- Osnovna boja tepiha ne smije se ‘tući’ s ostatkom kolorita prostora
- Maleni tepisi postavljeni u istoj prostoriji uz velike ne moraju biti istog dezena, ali moraju pratiti njihov stil i boje
- Skupocjen ‘kolekcionarski’ tepih stavite na vidljivo mjesto, na kojem nema drugog namještaja koji bi ga mogao sakriti ili uništiti
- Malenim tepisima može se pokriti i namještaj, primjerice komoda u hodniku ili stolić za kavu u dnevnom boravku. Mogu se staviti i na zid umjesto slike, ali ne smiju biti predebeli
- U minimalistički uređen prostor nemojte staviti više od jednog manjeg tepiha tradicionalog dezena, a nikako ispod stolića za kavu u dnevnom boravku

Post je objavljen 30.01.2007. u 13:11 sati.