Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

POSTOJI LI SINDIKALNA SVIJEST?

U Domu sindikata “Franjo Belulović” održana je konferencija za novinare povodom predstavljanja nove voditeljice regionalnoga ureda Nezavisnih hrvatskih sindikata. Nova je regionalna voditeljica Tanja Justić.
Nezavisni hrvatski sindikati reprezentativna su sindikalna središnjica u Republici Hrvatskoj, a dosad su uglavnom pokušavali zaštititi prava radnika.
“Rijeka je oduvijek bila grad štrajka, a sada je izgubila svoj žar. Smatramo da je Rijeka preko noći postala izgubljeni grad izgubivši desetke tisuća radnih mjesta” - istaknuo je dopredsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Jadranko Vehar te upozorio da krivica leži na lokalnim vlastima koliko i na inerciji svakoga pojedinca zaposlenoga u riječkim poduzećima i malobrojnim tvornicama.
Sindikalisti veliki problem vide u nepostojanju Gospodarsko-socijalnoga vijeća kao što se to dogodilo u slučaju zaštite prava radnika u trgovačkom društvu “Parkovi i nasadi” te u odnosu Državnoga inspektorata prema sindikalnoj problematici.
Namjera Nezavisnih sindikata Hrvatske jest da putem otvaranja Regionalnoga ureda postigne bolju koordinaciju sindikata na ovom području te da na taj način djeluje na lokalne vlasti i poslodavce u borbi za položaj i prava radnika.
Kako riješiti malen stupanj sindikalne svijesti kod njegovih članova? Otvaranjem Regionalnoga ureda na puno radno vrijeme te dostupnost pravne službe svim sindikalnim članovima telefonskim putem.
Hoće li nova regionalna voditeljica Tanja Justić uspjeti probuditi Rijeku koja je, kako kaže dopredsjednik Jadranko Vehar, postala spavaonica, pokazat će vrijeme. No njezina obećanja da će se potruditi povezati svih 14 sindikata na ovom području oko zajedničkoga projekta kao i rješavanje jednoga od najvećih prioriteta- Zakona o minimalnoj plaći, daju nadu da će se prava radnika početi poštivati te da se malobrojna poduzeća, poput “3. maja” neće zatvoriti i zatvarati na uštrb ljudskih prava i prava radnika. Jer kako je nova regionalna voditeljica dodala “Nećemo se libiti javno prozvati one sindikate koji rade u korist poslodavaca, a ne zaposlenika.”


Post je objavljen 29.01.2007. u 11:54 sati.