Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/lepina

Marketing

-PITAGORA u 6. st. pr. Krista misli da post povećava umne sposobnosti
-HIPOKRAT u 5. st. pr. Krista (utemeljio medicinsku školu) tvrdi: "Čovjek nosi liječnika u sebi, treba mu samo pomoći u radu. Ako tijelo nije očišćeno onda hrana - hrani bolest - sve što je suvišno protivno je prirodi."
-AVICENA, arapski filozof i liječnik preporučivao je gladovanje kao najjeftinije liječenje uz kretanje, kupke, masažu i pojačanu tjelesnu aktivnost.
LAV TOLSTOJ je rekao:"Ne uzeti hranu i piće više je od zadovoljstva - to je radost duše."
BIBLIJSKO gladovanje je kada se čovjek uzdržava od hrane, iako hranu smatra Božjim darom,onda je to lišavanje religiozni gest,želja da se čovjek vjere učvrsti u nekom stavu poniznosti ,da bi prihvatio Božje djelovanje u sebi, i stavio se u Božju prisutnost.Ova duboka nakana otkriva smisao onih razdoblja od četrdeset dana što su ih Mojsije i Ilija proveli bez hrane.Isusovih pak četrdeset dana ima uzor u ovim primjerima, ali pobuda im nije u tome da Isusa otvore Duhu Božjem jer On je Njime ispunjen. To je više Mesijansko poslanje, prepuštanje volji Očevoj.
Kroz povijest medicine gladovanje se često smatralo najpouzdanijim sredstvom za podmlađivanje i regeneraciju. Korisnost izbacivanja štetnih tvari iz organizma nitko ni danas ne osporava, međutim dolaskom moderne medicine i kemijskih lijekova, ta je metoda potisnuta i u stručnim krugovima izaziva kontroverze. Terapiju gladovanjem 30. -tih godina prošlog stoljeća afirmirao je dr. Otto Buchinger i pod imenom totalna terapija provodi se mnogim alternativnim klinikama. Usavršio ju je i prilagodio novim uvjetima života dr. Rudolf Breus.
Tijekom gladovanja tijelo se oslobađa nakupina štetnih tvari ( ponajprije velikih količina masti ), a kasnije i svih stranih tijela. Konzumiranje odgovarajuće količine tekućine i biljnih čajeva ima izravan utjecaj na metabolizam i eliminaciju štetnih produkata.
Mješavinu sokova od povrća osigurava organizmu enzime bez kojih on ne može normalno funkcionirati. Totalno gladovanje predviđa gubitak težine u prvih 10 dana gladovanja u prosjeku 1.14 kg po danu, a krajem prvog mjeseca 0.36 - 0.47 kg po danu. Kod mene je taj prosjek bio nešto veći zbog manjeg unosa mješavine sokova od povrća. Potrebno je unositi 0.2 litre, a ja sam unosio 0.1 litre pa sam izgubio puno više kila. Ova kratka poveznica kroz povijest je samo mali sažetak povijesti medicine o terapijskom liječenju gladovanjem. Taj sažetak bi mogao biti puno veći. Okosnica konstrukcije gladovanja kroz povijest: dragovoljno uzdržavanje od unošenja hrane, tjelesne aktivnosti, kupke, masaže. Ja sosobno povezujem totalnu terapiju sa onim biblijskim, svetopisamskim. Uzdržavanjem od hrane osolbađamo snage samoizlječenja koje je Stvoritelj usadio u nama. Tu se vidi njegova prisutnost bez koje ovo liječenje nema puno izgleda na uspjeh.

=)

Post je objavljen 28.01.2007. u 20:39 sati.