Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/homies

Marketing

Najbolji programi za gledanje videa

Sveprisutni video zapisi na računalima mogu se pregledavati raznim programima. Svaki korisnik će izabrati svog favorita prema onome što mu je važno. Netko nije spreman platiti, drugi hoće jednostavno ubacivanje prijevoda, a treći jednostavno rukovanje. U ovom kratkom pregledu nadamo se da će svatko pronaći nešto za svoje potrebe


Video materijal već je dugo vremena prisutan na računalima, no tek širenjem broadbanda pojavio se pregršt raznih video formata i današnje računalo se ne može zamisliti bez mogućnosti reprodukcije videa. Video materijali nas zasipaju s interneta, unutar programa, a i manje-više svi ih proizvodimo svojim digitalnim kamerama i fotoaparatima. Operativni sustav donosi podršku za tek neke od video formata i nudi jedan program za gledanje videa i slušanje zvuka. Naravno, pretpostavili smo da koristite operativni sustav Windows koji je izbor velike većine. Podrška za više video formata se može uglavnom ostvariti instalacijom codeca. O codecima nećemo toliko pričati u ovom tekstu, već ćemo se više baviti samim video playerima koji će na osnovu postojećih codeca ili onih koje sami posjeduju reproducirati video zapise. Izdvojili smo neke od najzastupljenijih, ali i najkvalitetnijih programa trenutno dostupnih na tržištu.

Windows Media Player


Media Player je Microsoftov proizvod koji dolazi integriran s Windowsima. Danas se pretežno koristi Windows XP s kojim je isporučivan Media Player 9. Kasnijim osvježavanjima koja su bila besplatna Media Player je dosegao verziju 11. Mogućnosti ovog playera su reprodukcija mpg, avi i svi Microsoftovih formata. Nakon instalacije codeca mogu se reproducirati Divx i Xvid zapisi. Nažalost, ovaj player nema nikakvu podršku za prijevode i to je glavna prepreka njegovom većem korištenju pri gledanju DivX i Xvid zapisa. Oni kojima to ne smeta pronaći će u Windows Media Playeru solidan univerzalni alat za slušanje online radija i reprodukciju audio zapisa uz video datoteke. Osim nepostojanja podrške za prijevode, Media Player ima pomalo zbunjujuće sučelje na koje se treba duže navikavati.

Dobro: Besplatan, dolazi s Windowsima, relativno brz
Loše: Nema podrške za prijevode, neintuitivno sučelje
www.microsoft.com


Media Player Classic


Ovaj program za reprodukciju videa je zapravo Windows Media Player kakav je bio u verziji 6.4. Radi se o jednostavnom i vrlo funkcionalnom programu koji ne zauzima puno mjesta jer je prilagođen radu na daleko slabijim računalima. Danas ga se može naći kao slobodan download, najčešće uz alternativne codece za Real Media i Quick Time formate video zapisa. Programi za reprodukciju tih formata napravljeni od tvrtki koji stoje iza tih video formata su dosta nepraktični za korištenje, ograničenih mogućnosti i prekrcani reklamama, što ih čini sporima i teškima za snalaženje. MP Classicu ne nedostaje mnogo opcija u odnosu na današnje WMP-e, ali još uvijek nema kvalitetnu podršku za prijevode.

Dobro: Veličina, zauzeće resursa, jednostavnost uporabe
Loše: Prijevodi nisu riješeni na zadovoljavajući način, pomalo zastarjelo i neugledno sučelje
www.sedoparking.com/gabest.org


VLC Player


VLC je potpuno besplatan višefunkcionalni video player. Kratica VLC dolazi od VideoLAN Client. Radi se o programu za reprodukciju vrlo velikog broja različitih formata video zapisa, pa i DVD-a te slabije poznatih Video CD-a. Za Divx i Xvid se oslanja na codece instalirane u sistemu. No VLC ide i dalje, pa omogućava streaming videa preko lokalne mreže. Naime, paket sadrži i streaming server. Nama je najzanimljivija verzija za operativni sustav Windows, no VLC je dostupan i za MacOS X, Linux, BeOS i u verziji za ručna računala. Vrlo svestran i opcijama krcat player pati od neuglednog sučelja i prilično nepraktičnog sučelja. Za snalaženje među bogatim opcijama valja znati podosta o videu za računala, stoga bismo ovaj program preporučili naprednijim korisnicima.

Dobro: Opcije, radi na više platformi, streaming
Loše: Izgled, lakoća korištenja
www.videolan.org/vlc/


Zoom Player


Zoom Player se dosta oslanja na codece već instalirane u sustave, pa o njima ovisi i kvaliteta reprodukcije. Funkcije reprodukcije DVD videa će preuzeti od vašeg omiljenog DVD playera kao što je WinDVD ili PowerDVD, a audio zapise će sam savladati. Sučelje mu je ponešto privlačnije od onog na VLC-u, ali je jednostavnost uporabe otprilike na istoj razini. Preporučili bismo ga korisnicima koji se dobro snalaze među raznoraznim codecima i točno znaju što žele raditi na svom računalu.

Dobro: Konfigurabilnost
Loše: Dosta skup, jednostavnost uporabe, sučelje ne odgovara cijeni
www.inmatrix.com/


BSPlayer

BSPlayer je gotovo postao standard za gledanje Divx i Xvid video zapisa. Razlog zbog kojeg ga tako velik broj korisnika koristi je funkcionalnost usporediva s onom VLC playera kombinirana s jednostavnošću korištenja. BSPlayer možda neke stvari ne radi tako kvalitetno kao VLC player, nema streaming videa i nema MPEG koder u sebi, ali je neusporedivo lakši za korištenje. Besplatan je za kućnu upotrebu, a profesionalna verzija se plaća. U besplatnoj ima sve što će zadovoljiti prosječnog korisnika u potrazi za kvalitetnim video playerom.

Dobro: Podrška za prijevode, skinovi, komande odvojene od prozora za reprodukciju, lakoća korištenja
Loše: Nove verzije u besplatnoj verziji imaju Adware, Pro verzija nije baš jeftina
www.bsplayer.org


Linux playeri

Osim programa za reprodukciju videa koje instaliramo u svoj operativni sistem, u ovom slučaju Windowse, postoje i Linux distribucije čija je posebna namjena pokretanje videa. Dakle, radi se o operativnom sustavu s programom za reprodukciju videa i svim codecima na jednom mjestu. Prednosti ovakvih distribucija su relativno mali zahtjevi za reprodukciju videa, pa čak i pokretanje bez ključnih hardverskih komponenti kao što je tvrdi disk. Primjer jedne takve distribucije je MoviX. Cijeli operativni sistem sa softverom za reprodukciju videa dolazi na CD-u. Dovoljno je podignuti sistem sa CD-a da bi se računalo pretvorilo u tekstualni program za reprodukciju videa. Osim reprodukcije video materijala pomoću MoviX-a, moguće je upravljati i TV tuner karticom u računalu. Glavne odlike su mu mali hardverski zahtjevi i mogućnost pokretanja bez korištenja nekih ključnih komponenti računala. Ovakav način reprodukcije video materijala rezerviran je za malo naprednije korisnike.

Dobro: Mali hardverski zahtjevi, rad bez tvrdog diska
Loše: Nije za početnike, sučelje
http://movix.sourceforge.net/

Post je objavljen 27.01.2007. u 11:48 sati.