Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Pomozi sirotu na svoju sramotu - slučaj Ante Kovačevića


Provjera SOA-e Anto Kovačević o svome sinu, agentu koji je telefonom obavljao provjeru:

Anto Kovačević: Sve po zakonu, a moj sin odgovara

Ne bih želio ulaziti u razloge zbog kojih moj sin Tomislav (agent SOA-e) mora stegovno odgovarati zbog obavještajne provjere kandidata za Savjet za razvoj civilnoga društva. Izjave čelnih ljudi države i SOA-e da je sve provedeno po zakonu nedvosmislene su tvrdi u izjavi za Večernjak Anto Kovačević, bivši predsjednik HKDU-a i bivši saborski zastupnik.

Svakome tko zna čitati znakove pored puta jasno je o čemu je ovdje riječ nastavlja Kovačević i dodaje da je njegov sin Tomislav odgajan da bude u službi istine, naroda i države te da postupa u skladu sa savješću i zakonima.

Nije želio komentirati zašto je onda razriješena predstojnica Vladina Ureda za udruge Jadranka Cigelj ako je zakonito naložila provjeru kandidata za Savjet za razvoj civilnoga društva. Odbio je tumačiti odluku čelništva SOA-e da Tomislav odgovara jer je tako važnu provjeru obavio telefonski, a ne uz prethodnu najavu i odlazak kod kandidatkinje.

Samo je dodao da njegovu dvadesetdevetogodišnjem sinu teško pada sve ovo skupa jer ga je učio, kaže, da pošteno služi svom narodu. Kovačević je potvrdio da njegov sin odgovara stegovno i da nije dobio otkaz iz službe iako je, kaže, cijela priča, blago kazano, čudna.


Anita MALENICA, Večernji list, 26.01.2007


Prvi sam objavio da postoji mogućnost da kao jedini krivac za aferu sigurnosne provjere nevladinih udruga bude označen sin mudraca s madraca:

Opsežno terensko istraživanje odvelo me do saborskih kuloara koji su mi prišapnuli da je Tomislav Kovačević, sin glasovitog mudraca s madraca, Ante, navodno, odgovorna osoba u SOA-a koja je rukovodila sigurnosnom provjerom članova nevladinih udruga.

Mišljenja su podijeljena je li Kovačević junior o toj akciji obavijestio Tomislava Karamarka i dobio njegov blagoslov, što bi značilo da stvarnu odgovornost snosi šef SOA-e, a ne podređeni operativac, ili se je sve odvijalo mimo glavnog špijuna.

45 lines, 22.01.2007., ponedjeljak


Naravno, nisam tada još znao da će Kovačević junior biti optužen za sigurnosno provjeravanje telefonom, što je inače redoviti način provjeravanja za kandidate u MVP-u i slično. Dakle, uopće ne smatram da je sin viteza Ante glavni krivac u ovoj priči i namjeravao sam ga zaštititi.

U petak popodne nazvao me jedan prijatelj iz Rijeke i zabrinuto upitao gdje se nalazim.

- Evo se vraćam s malom iz vrtića. Zašto, začudio sam se.

- Ma stalno me naziva Anto Kovačević i napada zašto se družim s tobom, da si ti u ludnici, da si špijun MI6-a jer da si pisao protiv generala Ante Gotovine. Daj molim te napiši nešto pozitivno o njegovu sinu, predložio je.

Rekao sam mu da sam pokušao Tomislava Kovačevića uzeti u zaštitu, ali da je pritisak njegova šefa Tomislav Karamarka očito presnažan jer je njegov otac protiv mene počeo širiti objede nastale u kuhinji POA-e (SOA-e) za vrijeme Franje Tureka, arhivirane u službine zbirke podataka o građanima i iznova zloupotrebljene protiv mene.

Ni sasma neubičajena izjava Ante Kovačevića Aniti Malenici zasigurno neće pomoći njegovu sinu. Sličnu roditeljsku glupost počinio je otac Joška Podbevšeka, Josip izjavivši da će njegov sin postati šef POA-e.


- Znam iz ranijih naših međusobnih razgovora da je trebao ići na visoko mjesto u tajnim službama. Nemam što posebno dodati niti oduzeti — kazao je šturo Joškov otac Josip, dodavši kako njegov sin ima pravo donositi samostalne odluke pa i onda kada su vrlo važne, životne.
- Stvarno ne znam što bih komentirao. Imenovanje će, koliko znam, biti u ponedjeljak. Joško je svoj čovjek, s 31 godinom, samostalan i zreo da može sam donositi najvažnije životne odluke. U jednu ruku mi je drago što se vratio iz Mostara, gdje je od 1. veljače radio pri konzulatu RH. Što je u Mostaru radio - ne znam. Inače, malo i gotovo ništa ne znam o njegovu ranijem poslu. Samo toliko da je neko vrijeme radio u HIS-u pa SZUP-u, a prije toga bio je u Domovinskome ratu. Evo, mogu samo kazati da je mjesto šefa tajnih službi vrlo utjecajno, delikatno i važno i ako bude pameti, možda bude i koristi — kazao je otac Josip.

Ž. PETKOVIĆ, Slobodna Dalmacija, petak, 12.3.2004.


Na koncu, mislim da je Tomislavu Kovačeviću najveći neprijatelj njegov otac koji će u povijesti parlamentarnog života ostati zapamćen kao zastupnik koji bi novinarke u saborskom kafiću gnjavio pokazujući im svoju obnaženu fotografiju skrivenu između korica knjige.


Post je objavljen 27.01.2007. u 10:57 sati.