Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Malenica u ringu sa SOA-om


Pišući o slučaju SOA-ine provjere nevladinih aktivista, Anita Malenica vjerojatno nije bila ni svjesna da će povući mačka za rep. Čim je u priču upeljala šefa SOA-e Tomislava Karamarka, javili su joj se u komentarima bivši i trenutni policajci i agenti:

* Anita draga, pitate se tko je kriv i da treba utvrditi odgovornost ? Pa to je barem lako, krivi su oni svi zajedno,a prvenstveno njihov diletantizam i amaterizam. Prvo nemaju pojma, sto je zasto, kada i kako se vrsi sigurnosna provjera, u ovom slucaju za osobe ! To sto to nije jasno Jadrankama je cak u prici i manje vazno, ali problem je u tome sto to ni Karamarko ne zna, a njegovi agenti da se ni ne spominju. Jer Karamarko je strucan i profesionalan samo po Mesicevom misljenju koje bi po tom pitanju trebalo biti potpuno irelevantno, jer mu predsjednicka funkcija ne daje znanje i sposobnosti da ocjenjuje strucnost i profesionalnost nekoga tko je na celu "tajnih sluzbi", sto je u ovom slucaju bio slucaj ! Bolje da je rekao da mu Karamarko odgovara jer ce biti poslusan, a kako ga je vec jednom smjenio bez problema, Karamarko zna da to moze uciniti ponovo, medjutim Karamarkova zelja da bude nesto sto ni u ludilu ne moze biti je upravo zacudjujuca ! Uopce je pitanje kako je trazenje i izvrsenje "sigurnosne provjere" iscurilo u javnost, da li opet na nacin da je "tajni agent" nazvao telefonom osobu za koju se vrsi provjera (?), pa ako je tako onda SOA treba ili ukinuti ili sve te agente zajedno sa Karamarkom poslati na burzu ili baustelu, mozda bi bilo kakve koristi od njih, jer je ocito da nemaju pojma o osnovima posla, sto nije ni cudo pogotovo kada se zna koga je Karamarko postavio za nacelnika zagrebackog centra SOA, provjereno polupismeni bivsi "specijalac" koji u normalnim drzavama zna samo da postoje neke "tajne sluzbe" ali im se ni u ludilu ne moze pribliziti ! I takva mu je vecina kadrova, pa kako onda na "zelenu granu" i za korist drzave ? I jos samo: Tko si misli da se nekakve civilne udruge ne bi trebale provjeravati, tko uopce sjedi u tim i takvim udrugama, kakve su im kvalifikacije, znanja i sposobnosti da o necemu donasaju relevantni sud (npr. tko je onaj Gazivoda ili onaj Posavljak-ili slicno, da pricaju i kontroliraju neke, zapravo gotovo sve segmente u drzavi, kako im padne na pamet ili kako dobiju narudzbu iz vana, a vjerovatno i kakav se rezultata ocekuje ? Bas naprotiv, trebaju biti pod stalnim nadzorom, pogotovo kada su financirane iz inozemstva !!! (A koji mi je nadimak ? 24.01.2007. 18:18)



Za nick "A koji mi nadimak"

Sve si ti to ljepo u svom komentaru napisao i slažem se apsolutno s tobom osim u jednoj stvari.
Šef Zg SOA-e ti očito nije po volji jer, po tebi, radi se , provjereno, o polupismenom specijalcu......
Nisam siguran da si dobro provjerio i premda kritiziraš rad agenata koje bi ti na bauštelu, i sam pomalo laprdaš a neznaš o kome. Očito znaš samo neke osnovne stvari jer nije riječ o "polupismenom specijalcu" već bivšem zapovjedniku jedne SPJ koji je čak maknut sa te pozicije a da bi se dodatno educirao kao perspektivna osoba, navodno je odbio neke zapovjedi u svezi sa jednim generalom koji se je kasnije predao izričito tražeći da se preda baš tom, po tebi "polupismenom specijalcu" a vjerojatno znajući da se radi o osobi koja ima karakter i koja drži riječ.......
Dakle "polupismeni specijalac" je u ratu od zapovjednika voda postao zapovjednik specijalaca, nakon toga je poslan na doškolovanje, ima tome desetak godina, a sumnjam da su ga školovali za slastičara, i unatoč tome po tebi nije dovoljno stručan za šefa gradske SOA-e???? E da, on je osnovao i udrugu "Specijalci iz domovinskog rata" i bio njen prvi predsjednik a povjerenje mu je dala ogromna večina prisutnih na osnivačkoj skupštini, a ti ljudi koji su sa njime bili u ratu vjerojatno znaju kome su bili dali glas........ (ufff, 25.01.2007. 10:18)


Šef Centra SOA-e Zagreb, Milijan Brkić tako je postao predmetom rasprava na Anitinom blogu.
Brkićevo prijateljstvo s Mirkom Norcem poznato je i međunarodnoj javnosti preko Nacionala:

Considering that Norac did not appear before the Investigative Court on Monday, February 5 in Rijeka, where he was then to be taken into detention, the police sent Norac a message via his friend Milijan Brkić, commander of the special units of the Zagreb Police, telling him to head to Rijeka on his own to avoid being arrested.

On Wednesday afternoon, February 7, Norac did head to Rijeka in the company of Brkić with the promise that he would not be handcuffed, and that he would be protected from reporters and television cameras. Brkić went with Norac not as a police commander, but as a friend, someone in whom Norac had an immense amount of trust. As Nacional has learned, somewhere near the halfway mark between Zagreb and Rijeka, Norac received a telephone call, and that conversation rapidly changed his mind. Instead of continuing on towards the court in Rijeka, the retired Croatian General changed his route and headed towards Western Herzegovina.

Disobedience Among the Special Forces

Justice Minister Stjepan Ivanišević confirmed this version of the events, for on Wednesday evening at 7 p.m. he said that Norac had agreed to meet with Investigative Judge Čulina. Who called Norac during the trip will certainly become known with time.

Those close to the retired general believe that it was another retired general, General Gotovina, who called Norac, fearing for all of those who had signed the Open Letter.

Norac's passenger Milijan Brkić, who had not carried out his task, was suspended only three days after the fateful drive, and was virtually fired from his post as special unit Alfa commander, together with the 92 members of that unit and his 2 assistants, when he refused to go to Split to increase police preparation for the demonstrations there.

Special Units in Zadar, Split and Sibenik also disobeyed the order, and at one moment the Internal Affairs Ministry was left with only 50% of its special forces manpower.

Whether or not the government, or rather the justice system, will satisfy Norac's demands, is difficult to tell. It is unclear as to how the executive branch of government can tell the justice branch to withdraw its request for Norac's detention and allow him to trial as a free man.

Whether or not they will make an exception in Norac's case, we will soon see. However, one thing is clear, the coalition government will not even consider entering a great hunt for Norac.

Nacional, February 01, 2001


A Nacional je javljao i o Brkićevu prijateljstvu s Vladimirom Faberom, kumom Tomislava Karamarka:

'Zanimljiv' kandidat za pomoćnika šefa Alfa

Milijan Brkić, bivši zapovjednik Alfa, jedan je od novih kandidata za pomoćnika zapovjednika MUP-ove interventne jedinice. Vijest na vrlo zanimljiv način govori o kadrovskoj reformi MUP-a jer je Brkić, eto, postao kandidat za jedno od čelnih mjesta u policiji nakon što su protiv njega podnijete tri kaznene prijave. Zbog tih prijava ujedno je smijenjen sa svoje prijašnje zapovjedne funkcije. Prema Nacionalovim izvorima u MUP-u, prijateljstvo s Vladimirom Faberom, načelnikom Uprave policije njegova je jedina preporuka za ponovni uzlet u policijskoj hijerarhiji. Jedine reference za njegov novi uzlet u policijskoj hijerahiji. Inače, Brkić je u javnosti najpoznatiji kao prijatelj Mirka Norca, optuženika u “slučaju Gospić”. Kao zapovjednik Alfa, prvi je dobio nalog da uhiti Norca i privede ga sudu. Nalog nije izvršio, Norcu je dojavio da...

Nacionalova redakcija, 08.05.2002. | br. 338


Ponešto je i 45 lines pisao o aktualnom šefu Centra SOA-e Zagreb:

U knjizi Ivice Đikića, neformalnoj biografiji Predsjednika Stjepana Mesića, Domovinski obrat, Mirka Ljubičića Švepsa navodi se kao glavnog pregovarača između premijera Račana i u Rijeci tada optuženog generala Mirka Norca. Mirko Ljubičić Šveps uspio je ishoditi Račanovo jamstvo da Hrvatska neće izručiti Norca Haagu ni za slučaj Gospić, ni za slučaj Medački džep, pa je Norac mogao izići iz zagrebačkog stana Mire Lace, pojaviti se na autocesti za Karlovac i dati intervju svojoj tadašnjoj djevojci Branki Slavici za Dnevnik HTV-a, te uz pratnju Milijana Brkića, šefa specijalne jedinice policije, otići u riječki pritvor.

Prethodno su Miro Laco i Mirko Ljubičić Šveps pregovarali s Predsjednikom Mesićem koji je kao i kasnije u slučaju Gotovina pozvao Mirka Norca da mu da prijavak u Uredu Predsjednika, te ga naivno dvije većeri čekao u istom uredu.

Ranko Ostojić, kao tadašnji ravnatelj policije u cijeloj priči mogao je samo osigurati da Milijan Brkić (kojeg je Tomislav Karamarko, navodno nedavno zaposlio u POA-i) izvrši policijski zadatak i odveze Norca u zatvor, iako se ranije opirao izvršiti neke zapovijedi o uhićenjima pripadnika gospićke skupine, pazeći da novinari ne snime viteškog vojvodu s lisicama na rukama. Ranko Ostojić je uspio izmanevrirati novinare i Norac je ušao na stražnja vrata Županijskog suda u Rijeci.

45 lines, 27.04.2005. u 08:58 sati


Preporučio bih kolegici Malenici da ubuduće izbjegava teme o SOA-i jer "mačak kojeg je povukla za rep" ima "oštre kandže".

A kako vidim iz današnjeg teksta Sergeja Abramova u Novom listu, po svemu sudeći, jedini krivac u SOA-i u aferi sigurnosnih provjera nevladinih udruga, bit će agent Tomislav Kovačević, sin bivšega predsjednika HKDU-a.
Još samo kad bi se netko pozabavio slučajem Karamarkova upošljavanja kćeri Damira Lončarića, kume Hrvoja Petrača, u SOA-u.




Post je objavljen 25.01.2007. u 12:16 sati.