Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/malika

Marketing


Obredno cista hrana - K O S H E R


Sto je to kosher hrana?

Kosher je dozvoljena hrana, obredno cista hrana. Poznato je da u zidovskoj vjeri nije dozvoljeno jesti meso svinje, zeca, i slicno. To je tek prva razina zabrane, na drugom nivou koshera su zivotinje cije meso jedemo, ali moraju biti po propisima zaklane (zivotinja ne smije biti mucena ni na koji nacin). Treca razina koshera odredjuje kako se odstranjuju iznutrice, iz tijela mora oteci krv, meso mora biti posve cisto. Mnogo je razloga zbog kojih hrana moze biti proglasena nepodobnom kao kosher. Tako postoje ptice koje jesu kosher, i one koje to nisu (jedu se pilici, ali ne orlove i druge grabljivice). Ribe su kosher samo ako imaju krljusti i peraje (zato se ne jedu morski psi, jegulje, delfini, a isto tako i morski mekusci, skoljke, rakovi).

Postoje pravila i oko toga kada i se jedu i mlijeko, odnosno mlijecni proizvodi. U Torah eksplicitno pise da se ne smiju jesti zajedno, a i medicinski je dokazano kako to nije dobro. Sefardske zajednice prakticiraju period od 6 sati, a Askenaske zajednice period od 3 sata, izmedju jedenja mesa i uzimanja mlijeka, odnosno obije zajednice nastoje da prodje makar jedan sat izmedju uzimanja nakon konzumacije mlijeka i mlijecnih proizvoda do konzumacije mesa.

Vecina ovih prehrabenih navika, koje postuju zidovske zajednice, danas su i znanstveno potvrdjene kao ispravne.

Postoje tri osnovna propisa kosher prehrane. Namirnice su razvrstane u tri grupe:

- Bashari - mesne (sve vrste dozvoljenog mesa)
- Halavi - mlijecne (mlijeko i mljecni proizvodi)
- Parve - neutralne (povrce, voce, gomoljike, jaja, ribe ...)
Riba se smatra neutralnom hranom i moze se konzumirati u kombinaciji s mljecnim proizvodima. A kod Zidova riba se ne lovi udicama, nego mrezama.

Dozvoljeno je mijesanje neutralnih namirnica s mesnim ili mljecnim proizvodima. U zidovskim domovima odvojeno je sudje, hladnjaci, kuhinjske krpe i ostalo sto se upotrebljava za pripremu hrane.

Naravno da prilikom pripreme hrane za velike blagdane (pesah) postoji jos i dodatan niz propisa.Post je objavljen 24.01.2007. u 21:34 sati.