Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockyzone

Marketing

NEOČEKIVANA ZARADA U KINIMA

Sylvester Stallone šestim nastavkom sage o boksačkom prvaku postigao je neočekivan uspjeh

Sylvester Stallone imao je neugodnu vijest za svoju prijateljicu Taliju Shire. Sestra Francisa Forda Coppole postala je poznato glumačko ime zahvaljujući nastupima u trilogiji “Kum”, međutim, publici je draži bio lik Adrian koji je kreirala u velikom hitu “Rocky” i njegovim nastavcima (ne i kritičarima: nominirana je za Zlatnu malinu, svojevrsnog antioscara, za uloge u filmovima “Rocky IV” i “Rocky V”). Kada joj je Stallone najavio da će snimati šestog “Rockyja”, u prvoj verziji scenarija Rockyjeva je supruga bila glavni ženski lik. Stallone scenarist se poslije predomislio. Bračna idila junaka u poodmakloj dobi doimala se usiljeno, pa je Rocky postao udovac: Adrian je po njegovoj zamisli umrla četiri godine prije nego što počne radnja novog filma i ona je i dalje jedina osoba kojoj se Rocky povjerava, ali na groblju, uz njezin nadgrobni spomenik.
Talia Shire odobrila je promjenu. I sama je izgubila supruga, producenta Jacka Schwartzmana, 1994. godine te shvatila što je Stallone u scenariju želio postići. Iako je isprva oklijevala, plašeći se suviše emocionalnih reakcija, pristala je doći na premijeru filma i u uzbuđenju gotovo pokidala gumbe na haljini tijekom scene boks meča u finalu.
Najava da će Stallone opet zaigrati ulogu koja ga je proslavila ponegdje je dočekana s podsmjehom. Prigovaralo se da je 60-godišnji glumac, redatelj, scenarist i producent mogao primjerenije dočekati zrelu dob, nego obući boksačke gaćice i ogledati se u ringu s četiri desetljeća mlađim protivnikom. Mediji su izvijestili da se publika u kinu smijucka dok gleda najavu za “Rockyja Balbou”, no to je očito bila tek pokoja iznimka.
Kada je ista najava stigla na internet, pregledali su je milijuni korisnika i dali joj visoku ocjenu - četvorku. Film se prije mjesec dana počeo prikazivati u američkim kinima i dosad je zaradio više od 70 milijuna dolara bruto. Budući da je stajalo skromnih 25 milijuna dolara, šesto izdanje bit će puno profitabilnije nego peto koje su mnogi - zbog slabog odjeka u kinima - smatrali definitivnim krajem serijala.
U filmu “Rocky Balboa” naslovni junak nalazi se u životnom razdoblju kada se radije sjeća prošlosti, nego što uživa u sadašnjosti. Vodi mali restoran u predgrađu Philadelphije u kojem je i odrastao, a većina gostiju zalazi tamo da bi se rukovala s boksačkom legendom.
Sa sinom Rockyjem mlađim Rocky stariji ima zategnute odnose (Sage Stallone, koji je glumio tu ulogu u filmu “Rocky V”, nije zbog obaveza mogao odgovoriti očevu pozivu, pa je uskočio televizijski glumac Milo Ventimiglia). Rocky mlađi radi u brokerskoj tvrtki i na očevu boksačku slavu gleda kao na nepriličnu cirkusku atrakciju. Još mu više smeta što čak i njegovi šefovi obožavaju Rockyja starijeg, što je status koji on svojim radom možda nikad neće ostvariti.
Na jednoj virtualnoj simulaciji u televizijskoj emisiji ustanovljeno je da bi Rocky u nekadašnjem naponu snage bez teškoća porazio aktualnog šampiona Masona Dixona (Antonio Tarver). To Dixonovu menadžeru - koji svom pulenu radije smišlja medijske promocije negoli da mu bira prejake protivnike - daje dobru ideju: zašto se ne bi ostarjeli Rocky, koji je još uvijek nevjerojatno popularan, ogledao u ringu s Dixonom? Nitko neće shvatiti meč suviše ozbiljno, a svi će dobro zaraditi. Problem je jedino to što Rocky ne voli namještene situacije i počinje se pripremati kao kada je prvi put izazvao Apolla Creeda.

Šesti ‘Rocky’ kao najava ‘Ramba IV.’

Budući da je “Rocky Balboa” postigao uspjeh (čak su mu i kritičari dali vrlo dobre ocjene, ugodno iznenađeni činjenicom da je film većim dijelom ugođajna drama, da bi se tek u završnici prometnuo u akcijski spektakl), možemo li očekivati i sedmo izdanje serijala? Zasad je to malo vjerojatno. Stallone punim žarom priprema uskrsavanje još jednog nekad popularnog serijala, pa je za 2008. godinu planirana premijera filma “Rambo IV: Kobrin biser” (govorkalo se da će se taj snimati u Hrvatskoj, no, po svemu sudeći, od toga ništa budući da se priča po novoj verziji scenarija odigrava u Aziji). Ako poslije Stallone ipak poželi glumiti Rockyja, u ringu će se ipak morati naći netko drugi, a njegov će se junak morati zadovoljiti pozicijom trenera.


Post je objavljen 24.01.2007. u 15:54 sati.