Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Jadranki iscurilo vrijeme

Hrvatska se ponovno trese zbog tajnih službi. Sasvim je jasno da se do kraja mora utvrditi tko je odgovoran za aferu nastalu zbog naloga Sigurnosno-obavještajnoj agenciji da provjeri kandidate za Savjet za razvoj civilnoga društva. Mnogi se s pravom pitaju vraća li se to HDZ staroj praksi praćenja nepoćudnih iz sredine devedesetih, kad su praćeni oporbeni političari, novinari i članovi nevladina sektora.

Danas je jasnije nego jučer da bi Jadranka Kosor morala uvidjeti koliko je sati i spoznati u svemu i svoju odgovornost te odstupiti. Ako je usmeno izdala naloga za provjeru - kriva je, kao što je kriva ako joj je promaknulo što radi čelnica Vladina ureda za udruge, koja joj je podređena.
Ono što je važnije od odgovora na pitanje koja je Jadranka odgovorna, Cigelj ili Kosor, jest mučna spoznaja da se nezakonito provjerava ljude, i to po prastaroj uredbi, a to je nedopustivo.

Nije nevažan ni rezultat ankete u sinoćnjoj TV emisji Otvoreno, kad je 85 posto gledatelja, a glasovalo ih je blizu 12 tisuća, što je rekord te emisije, uvjereno da je Jadranka Kosor dala usmeni nalog da se obavi sigurnosna provjera, a da je Jadranka Cigelj, kao predstojnica Vladina ureda za udruge, to samo operacionalizirala. Navodno u SOA-i postoji popratni dokument u kojem J. Cigelj, uza zahtjev, navodi da se provjera traži na zahtjev Jadranke Kosor, potpredsjednice Vlade zadužene za društvene djelatnosti.

Stoga ne čudi nemušta izjava potpredsjednice Kosor koja se pohvalila novinarima da ju je Tomislav Karamarko, šef SOA-e, nazvao kako bi joj rekao da ga nije zvala. Čudno i nelogično, a nadasve nepotrebno. Bit će prije da je potpredsjednica od Karamarka tražila da joj zaštiti leđa u toj za nju vrlo neugodnoj situaciji. Čudi što nije znala da za javni istup Karamarku privolu moraju dati Sanader i Mesić. A u tom slučaju naš predsjednik nije siguran da je J. Kosor u pravu. Traži da se stvar ispita do kraja, i to je pravi put.

Ako Sanaderu nakon toga neviđenoga javnog debakla Jadranke Kosor nije jasno da ona mora otići, to je nešto što će opterećivati i njega i Vladu u predizbornoj godini. Već sada mnogi analitičari tvrde da je Jadranka Kosor veći uteg od Andrije Hebranga. No zbog daljenjeg razvoja hrvatskoga društva, svi mi moramo dobiti dokaze da se sigurnosne provjere ne provode po sistemu osobnih simpatija ili antipatija koje potpredsjednica Vlade ima prema nekome.


Post je objavljen 24.01.2007. u 12:36 sati.