Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Aktuališe

Danas je održana 62. sjednica gradskoga Poglavarstva. Prva točka dnevnog reda bavila se prijedlogom programa i provedbenog plana dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije na području Grada Rijeke za 2007. godinu.
Na temelju natječaja taj posao će i ove godine obavljati tvrtka Dezinsekcija. Jedini problem s glodavcima javlja se na rubnim područjima grada zbog neurednih odlagališta otpada. Posebno je istaknuta opasnost od pojave Tigrastog komarca, koji je opasniji od običnog, a prisutan je u svim krajevima Hrvatske, osim u Rijeci i okolici, valjda zbog uspješnog djelovanja Dezinsekcije koja poduzima sve moguće mjere da se Tigrasti komarac ne bi pojavio u Rijeci. Ukupni troškovi za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju iznosit će 2 milijuna i 190 tisuća kuna.
Naglašeno je da nema definiranoga zakonskog rješenja koje bi sve obvezalo da provode dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju pa svaki upravitelj zgrade treba sklapati ugovor, stoga je Poglavarstvo odlučilo iz proračuna financirati dio potreba, a od odjela Gradske uprave za komunalni sustav se očekuje da se u idućih šest mjeseci dogovori s upraviteljima zgrada oko sufinanciranja dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.
Gradonačelnik je dodao da se treba provjeriti da li svi koji su obvezni provoditi dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju to i provode.
Druga točka dnevnog reda bavila se financiranjem osoba s posebnim potrebama, odnosno skrbi i prijevozu petero djece u centar za odgoj osoba s posebnim potrebama u Kraljevici. Za tu potrebu će se izdvojiti 85 tisuća kuna. Romana Jerković i Vojko Obersnel su prigovorili ministarstvu što navedeni centar u Kraljevici tretiraju kao bilo koju obrazovnu ustnovu te ne plaćaju djeci s posebnim potrebama prijevoz za vrijeme praznika, iako je toj djeci potrbna skrb i u to vrijeme budući su njihovi roditelji zaposleni. Stoga i ovaj put Poglavarstvo uskaće se svojim proračunskim sredstvima za ono što je ministarstvo trebalo platiti.
Nastavilo se sa socijalnom tematikom. Odlučeno je da će se za potrebe zapošljavanja glazbenog terapeuta koji će raditi s djecom oštećena sluha i govora u Centru za rehabilitaciju Slava Raškaj, Grad izdvojiti 51 tisuću kuna.
Zatim je odlučeno da će se za financiranje nužnog smještaja 450 osoba koje si ga ne mogu priuštiti izdvojiti 80 tisuća kuna. Budući je istekao ugovor Crvenom križu koji je od 2005. godine vodio organizaciju i vođenje nužnog smještaja odlučeno je da će se ugovor produžiti.
Vojko Obersnel je naglasio da u cijeloj državi, jedino Rijeka ima nužni trajni smještaj za osobe koje si ga ne mogu priuštiti, dok ostali gradovi imaju samo prenočišta.


Danas je u Policijskom domu u Rijeci načelnik Policijske uprave Primorsko-goranske županije Oliver Grbić krenuo s izvještajem rada policijske uprave za proteklu 2006. godinu.
Robert Jurašić iz odjela za praćenje javnoga reda i mira te prometa rekao je da je u protekloj godini bilo 2 434 slučajeva remećenja javnoga reda i mira što je za 1% manje nego u 2005. godini što znači da je 2006. godina bila sigurnija. Aktivnost policije bila je pojačana za 20%, a pohvalno je što se broj maloljetnika kao sudionika u prekršajnim djelima smanjio za 41 prekršaj te je za 5% manje alkoholiziranih maloljetnika kao sudionika u prekršaju. Prometne nesreće smanjile su se za 2% čemu je doprinijela bolja percepcija javnosti, a najugroženije su točke i dalje samo središte Rijeke te autocesta Rijeka-Zagreb. Najčešći uzroci najtragičnijih nesreća su neprimjerena brzina vožnje, vožnaj u alkoholiziranom stanju, vožnja prije stjecanja prava te nadasve opasna, devijantna vožnja.
Što se tiče graničnih poslova, preko graničnih prijelaza u Primorsko-goranskoj županiji, u oba smjetra prešlo je 11 milijuna ljudi što je za 2,6 posto više nego u 2005. godini, a bilježi se i porast putnika u zračnom prometu. Illegalno je granicu htjelo prijeći 411 osoba ponajviše osobe iz Srbije, Albanije, Makedonije, BiH te Turske. Razlog pokušaja illegalnoga prelaska je ekonomske prirode, tj. rad u nekoj od država Europske unije.
U 2006. godini počinjena su 6 632 kaznena djela, a 5 103 kaznenih djela je riješeno. Krvi i seksualni delikti su u opadanju, no zabrinjavajući je rast gospodarskoga i organiziranoga kriminala koji je čak 70% veći u protekloj godini.
Kao što ste mogli primjetiti u našim redovitim izvještajima s tiskovnih konferencijama MUP-a, najviše je kaznenih djela bilo u domeni općega kiminaliteta (imovinski kriminal). Nasilničko ponašanje u obitelji je u porastu, obavljeno je čak 684 intervencija.
Zlouporaba droga je u opadanju, jednau je osoba preminula od predoziranja te je zaplijenjeno 13,2 kg heroina, 5 kg marihuane te 2 000 tableta ecstasyja.
Za kraj samoga izvještaja rada Policijske uprave Primorsko-goranske županije načenik Oliver Grbić drži da je Policijska uprava zadovoljila gotovo u cijelosti svoje planove te je čak 77% kaznenih djela razriješeno što je najbolji rezultat u posljednjih 15 godina. Ono što je zasigurno bilo presudno za ocjenu stanja sigurnosti je percepcija građana o sigurnosti- istaknuo je načelnik Grbić. Posebno je zadovoljavajuća činjenica opadanja broja maloljetnika kao sudionika u prekršajnim slučajevima.
No na Policijskoj upravi ipak leži odgovornost u tri vrlo teška slučaja, a to su likvidacija Domagoja i Hrvoja Lešića, prometna nesreća u kojoj su stradale sestre Filipović te ekspolozija ugostiteljskoga objekta “Meduza” u Rijeci. U suradnji s oformljenim timovima stručnjaka iz PU Primorsko-goranske županije i Ministarstva unutarnjih poslova, intenzivno se radi na rješavanju tih slučajeva.
U narednoj godini više će se pažnje posvetiti rješavanju organiziranoga kriminala, sprječavanju zlouporabe droga te imovinskoga kriminala kao i povećanje nadzora na crnoj točki prometa- autocesti Rijeka-Zagreb kao i sprječavanje illegalnih migracija.


Post je objavljen 23.01.2007. u 12:43 sati.