Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/photopublika

Marketing

pitam te pitam


293

Imam dosta godina iza sebe, četrdeseta se neumitno približava. U svom tom nekom periodu od početka nekakvog razumnog promišljanja o stvarima koje me okružuju pazio sam, sukladno moji intelektualnim sposobnostima, paziti na terminologiju koji upotrebljavam. Znam da se počesto zaletim i kažem nekaj nesuvislo, što u nekoj kvazi narodnoj, uličnoj priči prolazi jer eto tako se kaže, i primjećujem da me to sve više smeta. Kao da padam pod jednu ocjenu da čim si stariji, tim si veći konzervativac i imaš manje razumijevanje prema novim progresivnim idejama i tokovima. No čudi me u zadnje vrijeme ova naša takozvana televizija. Eto danas u otvorenom se raspravlja o situaciji u Srbiji nakon izbora; meni usput rečeno totalno deplasirana tema, ali… i tamo Bago u uvodu kaže „naše referendumsko pitanje glasi: da li će srbi izručiti Mladića“ (ili tak nekako). S obzirom da mi je lijenost urođena, ipak sam nekako pokrenuo svoju masu uzeo Klaića u ruke malo prelistao i Klaić kaže:

„Referendum: lat. (referendum – što treba da se kaže) izravno glasovanje čitavog naroda kojim se odlučuje o prihvaćanju ili odbacivanju nekog zakona ili političkog pitanja od osobitog značenja; isp. Plebiscit.“

262

.. i eto meni dileme; kakvo je to političko pitanje jedan Mladić s pozicije Hrvatske? Po čemu bi to trebalo biti referendumsko pitanje? Jeli to neki zakon? I tako dalje… i na kraju, na kraju emisije će biti pokazano da se je na referendumu izjasnilo cca 500 telefonskih glasača. Nakon dileme mi se javlja i jedno pitanje, ako televizija radi takve „gafove“ u terminologiji, što možemo očekivati od gledatelja iste koji su poznati da opet to interpretiraju na svoj način (sistem pokvarenih telefona), i kakva je to poruka onoj mladeži koja to slučajno čuje pa počne tu terminologiju upotrebljavati pri bilo kojoj anketi? I za kraj zar je fakat takav problem upotrebljavati „pravilnu“ terminologiju, u ovom slučaju pretpostavljam – anketno pitanje?



Post je objavljen 22.01.2007. u 22:35 sati.