Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Friškice iz Sigurnosno-obavještajne agencije


Autor 45 lines u ugodnom saborskom čavrljanju s Tinom Gazivodom


Kritizira me lolina (trajala joj blogopauza skoro mjesec dana) da ne izlazim iz vremeplova. Ne, nemam ništa protiv sadašnjosti, pa da to i poduprem, donosim dvije friškice (svježe vijesti) iz SOA-a.

Za razliku od mainstream medija koji se bave sukobom dviju Jadranki (Cigelj i Kosor) 45 lines se poduzeo istražiti tko su odgovorne osobe u SOA-i za provedbu naloga o sigurnosnoj provjeri kandidata za Savjet za razvoj civilnog društva. Opsežno terensko istraživanje odvelo me do saborskih kuloara koji su mi prišapnuli da je Tomislav Kovačević, sin glasovitog mudraca s madraca, Ante, navodno, odgovorna osoba u SOA-a koja je rukovodila sigurnosnom provjerom članova nevladinih udruga.

Mišljenja su podijeljena je li Kovačević junior o toj akciji obavijestio Tomislava Karamarka i dobio njegov blagoslov, što bi značilo da stvarnu odgovornost snosi šef SOA-e, a ne podređeni operativac, ili je sve se sve odvijalo mimo glavnog špijuna.

Ta se nedoumica ozbiljno ispituje u Vijeću za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija, a ponešto o njegovu radu na najnovijem slučaju već je procurilo u mainstream medije:

Kako neslužbeno doznajemo, smijenjena predstojnica Vladina ureda za udruge Cigelj od tajne je službe pismenim putem zatražila tzv. potpunu sigurnosnu provjeru članova Savjeta. Ravnatelj Centra za ljudska prava, inače i član Vijeća, Tin Gazivoda odbio je najaviti kada će biti dovršeno izvješće Vijeća, u kojem će ono dati mišljenje o zakonitosti postupanja tajne službe u ovom slučaju, ali je u komentaru cijelog slučaja rekao na koja pitanja u postupku SOA-e treba obratiti pažnju.

Način na koji se u Hrvatskoj provode sigurnosne provjere, naime, i dalje je uređen Vladinom uredbom iz 2003. Prema članku 5., provjera može biti potpuna ili djelomična. Potpuna se sigurnosna provjera provodi za čelnike i zaposlenike tajnih službi, predsjednika i članove Vijeća za nadzor sigurnosnih službi Sabora, i “druge osobe na dužnostima od posebne važnosti za nacionalnu sigurnost”.

- Iz tih je odredaba jasno da nad članovima Savjeta za razvoj civilnih društava ni po najširoj interpretaciji nije smjela biti rađena potpuna provjera - rekao je Gazivoda, koji smatra da bi pitanje sigurnosnih provjera trebalo biti uređeno zakonom, a ne uredbom.

Orlanda Obad, Jutarnji.hr, 21.01.2007.


Mora da se Gazivoda ugrizao za jezik obzirom da je još u lipnju prošle godine izjavio Jasni Babić:

Što se tiče aktualnog ravnatelja Tomislava Karamarka, mislim da se pod njim nastavila generalna tendencija postupne profesionalizacije rada tajne službe.

Slobodna Dalmacija, 24.6.2006.


A Tomislava Karamarka vole skoro svi koji bi ga trebali nadzirati (od premijera i predsjednika, preko Sabora i njegovih tijela do medija), pa je mala vjerojatnost da će ga netko pitati je li podvrgnuo potpunoj sigurnosnoj provjeri kći svog prijatelja Damira Lončarića, koju je nedavno zaposlio u SOA-i, čije je ranije radno mjesto bilo u firmi njenog kuma Hrvoja Petrača.

Eto vam, dragi gospodine Gazivoda, postupne profesionalizacije rada tajne službe na Karamarkov način: ako ste lezbijka postat ćete predmet sigurnosne provjere SOA-e, a lako je moguće da vas provjerava kći propalog i nadasve suspektnog špijuna, nekad zaposlena u firmi čovjeka osuđenog za otmicu djeteta.



Post je objavljen 22.01.2007. u 19:01 sati.