Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kamenizg

Marketing

U Zagrebu održani Dani Udruga Hrvatske

Dane Udruga obilježila smjena predstojnice Ureda Jadranke Cigelj i «šaljivi kućni upitnik»!!!

Image Hosted by ImageShack.us
Jadranka i Jadranka

Pod visokim pokroviteljstvom Potpredsjednice Vlade Republike Hrvatske i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, gospođe Jadranke Kosor, u Zagrebu su 18 i 19. siječnja održani Dani udruga. U Hrvatskoj postoji 31 376 različitih udruga, a u kino dvorani Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, prvoga dana rada okupilo se stotinjak predstavnika Udruga i njihovih gostiju.
Skup je pozdravila Jadranka Cigelj sada već bivša predstojnica Vladinog ureda za udruge, a nakon nje skupu se obratio prof. dr. Josip Kregar, moderator Teme «Uloga organizacija civilnog društva u suzbijanju korupcije», te ministrica Jadranka Kosor.
Predstavnik OESS-a u Hrvatskoj izjavio je: «prelijepo je prisustvovati ovako impresivnom skupu!»
Međutim, prvi dan rada obilježio je prosvjed nekoliko Udruga ispred Ministarstva koje su tražile od Vlade RH smjenu predstojnice Ureda Jadranke Cigelj.

Šaljivi kućni upitnik

Drugi dan rada, skup se pretvorio u krnje društvo dvadesetak udruga, koje su nastavile s radom, bez Jadranke Cigelj koju je Vlada smijenila na osnovu zahtijeva petnaestak udruga i njihovog «šaljivog» sigurnosnog upitnika.
Navedena manifestacija je zamišljena da kroz održavanje sedam okruglih stolova u različitim dijelovima Hrvatske pokrije mnoge teme vezane uz organizacije civilnog društva te da rezultira međusobnim boljim upoznavanjem i povezivanjem udruga, kao i prilikom za razvoj novih ideja za međusektorsku suradnju.
Međutim, Dani Udruga su pokazali jako puno nedostataka u funkcioniranju samog Vladinog Ureda za udruge, a i Udruge koje djeluju na području Republike Hrvatske nisu pravovremeno bile obaviještene o održavanju Dana Udruga.
Problem koji je prisutan i koji pod hitno se mora riješiti je bolja informiranost i informatizacija samih Udruga, međusobna povezanost i istupanje u zajedničkim akcijama, te osnivanje svehrvatskog glasila Udruga. Bilten «Spona» Vladinog Ureda nije dostojan za ozbiljniju analizu jer se sastoji od četiri stranice A4 formata, a samo za ovu prigodu je bio u boji.
Image Hosted by ImageShack.us
Jadranka Cigelj

Kako se Udruge uopće mogu predstaviti Hrvatskoj javnosti?
Prvenstveno se Udruge moraju predstaviti radom. Od 31 376 udruga koje djeluju u Hrvatskoj javnost zna za njih desetak, koje su kroz svoj humanitarni rad i djelovanje dobile veliki prostor u tiskanim i elektronskim medijima. Saznali smo i za one Udruge koje su uvijek «ugrožene» i koje svoj rad tj. nerad opravdavaju raznim unutrašnjim i vanjskim neprijateljima, sigurnosnim službama i fobijom praćenja od strane raznoraznih James Bondova, STASSI-ja, KGB-a, CIA, i tko zna kakvim sve službama koje djeluju u svijetu.
Pojedine Udruge dobivaju velike dotacije iz državnog proračuna, a njihov rad nije zaslužio novčana sredstva koja se godinama slijevaju na njihove žiro račune. Lagodan život na državnim jaslama doveo je do toga kad se provjerava njihov rad, automatski se ugrožavaju njihova prava.
Gospodo, demokracija nije anarhija i svatko mora odgovarati za svoj rad ili nerad, i svaka primljena lipa iz državnog proračuna mora biti opravdana!!!
Međutim Hrvatske Udruge se moraju udružiti, početi raditi, a ne trošiti energiju, vrijeme i novac na razne okrugle stolove, i poruke tipa «MI MORAMO, MI HOĆEMO, MI ŽELIMO!!!»
Televizijska emisija na HRT-u treba biti jedan od ciljeva Vladinog ureda za Udruge, glasilo kojeg se nitko neće sramiti i tako će ravnopravno sve udruge moći biti obaviještene o radu drugih, a i hrvatska javnost će znati gdje odlazi dvjestotinjak milijuna kuna iz državnog proračuna.
Nama odgovara gospodo takva transparentnost u djelovanju i ponašanju, a Vama?



Post je objavljen 22.01.2007. u 13:42 sati.