Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/veterinarskikutak

Marketing

BJESNOĆA



je zarazna bolest životinja i ljudi, a raširena je po čitavom svijetu. Bjesnoća je poznata već od 4. stoljeća. Bjesnoća se pojavljuje u siromašnim zemljama gdje je edukacija ljudi i prevencija loša.

Postoje nekoliko oblika bjesnoće:

URBANA-gdje glavnu ulogu kao prenositelj ima pas
SILIVATIČKA- lisica glavni prenositelj
ARTIČKA- polarne lisice

Virus koji nakon ulaska u organizam, najćešće je to ugriz, odlazi u mozak i tamo radi promjene koje kasnije
mijenjaju ponašanje životinje. Izvori zaraze su bolesne životinje, životinje u inkubaciji i uginule životinje. Virus se
nalazi u slini životinje.
Na bjesnoću su prijemljive sve životine al i među njima postoje najosjetljivije tako su pas i vuk najosjetljiviji, dok su ptice najotpornije..
Nakon ulaska virusa u organizam životinje prodire u centralni živčani sustav, a nakon toga se širi prema periferiji.
Prvi simptomi nastaju 40 sati nakon ugriza.

SIMPTOMI BJESNOĆE:

Image Hosted by ImageShack.us


simptomi poremećene svijesti,pas se ne odaziva na poziv,jede predmete koje inače ne izazivaju njegovu pozornost, otežano guta, sakriva se ,povećan mu je spolni nagon,ekscitacije,slinjenje,grize, i grebe sve što stigne, promijenjena boja glasa. To su sve početni simptomi bjesnoće kod koje razlikujemo 3 stadia, ovo nabrojano spada u prva dva, zadnji stadij bjesnoće očituje se paralizom životinje koja ugiba od depresije dišnog sustava.
Postiji i tzv. TIHA BJESNOĆA kod koje nema siptoma, životinja može izrazito brzo uginuti od ugušenja.
Kod divljih životinja također dolazi do promijenjenog ponašanja, srne se ne boje ljudi, lisice prilaze naseljenim mjestiam bez imalo straha, ne boje se pasa već ih napadaju.


Kod bjesnoće je najvažnija edukacija i prevencija širenja ove opake bolesti.Vakcinacija životinja predstavlja glavnu profilaktičku mjeru protiv urbane bjesnoće, vakciniraju se psi kada navrše 3 mjeseca starosti.Kod divljih životinja je vrlo teško vršiti vakcinaciju, pa ukoliko se pojavi radi se odstrel divljih životinja.Divlje životinje se isto cijepe ali ne injekciono nego per os.
Ukoliko se desi da Vaš pas ugrize drugog psa ili čovjeka morati će biti nekoliko dana pod strogim veterinarskim nadzorom, bez obzira da li je cijepljen ili ne. Na taj način veterinari mogu sa sigurnošću reći da li je došlo do bjesnoće ili ne.


Image Hosted by ImageShack.us






Post je objavljen 22.01.2007. u 10:42 sati.