Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/beerlover

Marketing

Koje pivo naručiti? #3

Saga se nastavlja... Nova piva vam nudim!

Nakon 4 ponude belgijskih piva, reko' ajmo se zamislit nad nekim nebelgijskim pivama, naravno uz uvjet da se pive mogu nabavit i na našem skromnom tržištu...

5. Beamish Irish stout
Image Hosted by ImageShack.us
Pri izboru irskih stoutova u Hrvatskoj stvari stoje solidno. S obzirom da stout kod nas nije najomiljeniji tip pive. U ponudi kod nas su 3 stouta, a to su Guinness, koji je najzastupljeniji, Murphy's, koji je po meni najbolji i Beamish, koji je najrijeđi, ali ne i najlošiji, premda je teško to odlučiti, rekao bih da je negdje između Murphy'sa i Guinnessa.

U kratko, za one kojima se ne da provjeravat u ranijim postovima, što je stout? Najkraće rečeno, riječ je o jakom, tamnom pivu. Po vrsti pripada ale pivu, dakle pivu gornjega vrenja, sa tamnim, čokoladnim sladom. Uz čokoladni slad pivu se dodaje i veći omjer hmelja, u odnosu na druga piva, koji mu osigurava kompenzaciju karameloznosti proizašloj od čokoladnog slada. Još jedan prekrasan dodatak koji ova piva čini jedinstvenim jest dušik, zbog kojeg se ova piva krase postojanim krunama i aromama.

Što se tiče Beamisha u odnosu na Guinness i Murphy's njega bih smjestio u sredinu. Prosudba je čisto subjektivne prirode. Murphy's sam često pio, Guinness češće, a Beamish najrijeđe pa ga možda podcijenjujem, a možda i precjenjujem, ostaje na vama da prosudite sami!

Još jedan mali dodatak. Kod nas na tržištu, prije nekih mjesec dana pojavila se nova inačica Guinnessa. Riječ je od limenci 0,33dcl sa dušikom unaprijed dodanom pivi. Naime kod limenke od 0,44dcl dušik se nalazi u zasebnoj kuglici i u pivo se otpušta otvaranjem limenke. Ovdje je situacija nešto drugačija i po meni odluka je dobra. Ta inačica spomenutog piva za nijansu mi se više sviđa, možda zbog duljeg vremena koje dušik ima na raspolaganju zbog čega bi mogao dati nešto bolje osobnosti pivi. Dodatna posebnost te inačice jest ta što se toči uz zasebnu aparaturu, na koju se stavi prethodno istočen u čašu i vibracijama na vodi, aktivira se uspavali dušik i stvori krunu za Bogove.


6. Krušovice

Image Hosted by ImageShack.us
Za novu godinu vaš je Beerlover svoje utočište pronašao u Pragu. Prijestolnica češke pivske nacije ispunila je sva moja očekivanja. Kako glede pive, tako i glede svega ostaloga. Kod nas je ponuda čeških piva dosta oskudna, s obzirom na ponudu koja se kod njih može nać, a razlog bi možda mogao biti manji alkoholni udjel kojim su ova piva okarakterizirana ili jednostavno nezainteresiranost za ta piva.

Prema mojim saznanjima kod nas se mogu nabaviti uvijek prisutni i nikad promašeni izbori Pilsner Urquel i Budweiser Budvar. Uz njih u priobalju se ponegdje može popit i Černa Hora, koju nisam imao prilike kušati i Krušovice koje se mogu pit duž Jadrana i naravno u Zagrebu.

Moj današnji prijedlog jesu upravo Krušovice! Kod nas ih možete naručiti/kupiti u dvije varijante Tamno sa 3,8% alc te Svjetlo/Imperial sa 5,0% alc. Kako je meni osobno uvijek tamno pivo draže od svjetlog tako bih vam i ovaj put radije preporučio tamno, no ni svjetlo nije ništa manje dobro.

Krušovice krase sve predivne odlike čeških piva, a to su sladnost, krasno kompenzirana hmeljnost, pitkost, svježina, ma da skratim odlična su. Kod tamne inačice divno se da osjetiti sva divota pečenog slada koji posebno dolazi do izražaja zahvaljujući nešto manjem udjelu alkohola pa ne ubija sladnu gorčinu kao kod nekih drugih piva.

Jesmo li opet nešto novo naučili?

Budite mi lijepi i zdravi i pijte i volite pivo!

Cheerssmokin


Post je objavljen 28.01.2007. u 20:42 sati.