Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tricenasesvakodnevice

Marketing

za koga, jel' za mene?

Neki dan dobila sam e-mailom poruku da pogledam novu web stranicu ženskog časopisa "sve za nju". Znatiželjna, pogledala sam što su to pripremili "sve za mene". A kad tamo sve same divne stvari koje zaista nigdje drugdje ne mogu pročitati: kozmetika, liposukcije, Britany Spears, razne dijete, vježbanje, celulit (biti bez njega zbog Njega), kako zbog Njega mijenjati sebe, horoskop (kako naći Njega), spravljanje hrane (kako Mu fino kuhati) i sve u tom stilu. Zaista nikada viđeno i neophodno apsolutno svakoj ženi misle SVI izdavači tkzv. ženskih časopisa na svijetu. Jer žene, i to SVE žene, apsolutno ništa drugo na ovoj planeti a i šire ne interesira! Mene nisu sreli, a i da jesu, ne brojim se jer sam ogromna manjina.

Brišući url iz povijesnika svog brausera pomislih kako se zapravo ništa ne kreće. S jedne strane nešto dobiješ, da bi ti se s druge oduzelo. Pa ti tako daju svakojake mehanizme koji tobože brane tvoja ljudska prava (pravobraniteljski ured, vladin ured, saborski odbor i pregršt nevladinih organizacija), ali istovremeno te preplavljuju fantazmagoričnim savjetima kako ostati u potpuno istom položaju podređenosti i ovisnosti o muškarcu kao i prije nastanka svih tih institucija. O kakvoj ravnopravnosti spolova uopće pričamo kada nam je vrhunski autoritet za odnose među spolovima gospođa krojačica s tri propala braka iza sebe i pregrštom namljevenih gluposti koje pas s maslom ne bi pojeo. Je li uopće između 1959. kada je tiskan "Vodič za udanu ženu" koji je ženama, između ostalog, savjetovao:

- da stave vrpcu u kosu kada dočekuju muža s posla,
- da mu ne pričaju o svom danu jer ga ne smiju, umornog od posla, zamarati sitnicama,
- da mu ne postavljaju pitanja jer ono o čemu on razmišlja daleko je važnije od svega što njih može
mučiti
- da mu po povratku s posla pokažu djecu da ih tata poljubi, a onda u tišini otprave u njihove
sobe da ne smetaju

(ako će vas zanimati točni citati svih uputa iz tog vodiča rado ću ga potražiti u svom kompu i objaviti!)

i današnjeg svijeta 50 godina kasnije kada su krojačičine upute za sretan brak, uz biser poput "Kada biste vi muškarci znali kako je lako s nama ženama? U duši smo sve jednake.", citiram:

"Prvo čime žena može zadržati muškarca je - seks. Drugo pravilo govori da morate uvijek imati veselo lice. Muškarci ne vole dugi nos. Treće: nikada mu ne smijete predbacivati jer su svi muškarci alergični na predbacivanje. Četvrto: ako muškarca dobro hranite, ako je sretan i zadovoljan kod lijepo priređenog stola, nećete ga tako lako izgubiti. Možda će, privremeno, otići drugoj, ali će vam se vratiti. Muškarci su , naime, drukčiji od nas žena i seks im je važan jednako kao i hrana."

Meni je recimo interesantno kako ta izvjesna krojačica-vrhunski hrvatski autoritet za sretne veze "poznaje" dušu svih žena iako ne navodi izvor svojih saznanja. Kada bi žene, poput moje malenkosti, kojima je doslovno mučno od njezinih savjeta i "mudrosti" dobile jednako onoliko mjesta u medijima koliko dobija gđa Krojačica možda bi onda i ona shvatila da postoje žene s kojima uopće nije lako i koje su intelektualno i emocionalno daleko odmakle od djetinjaste ovisnosti o komplimentima o vlastitom izgledu. Gđa Krojačica živi u svijetu "mica-maca" kako ih "Cosmopolitan" zove ili "žena mačkica" čija je životna ambicija presti uz kućno ognjište svog gospodara, mičući mu se s puta ili dozvoljavajući mu da je mazi, već prema njegovom raspoloženju. Za znanje i ravnanje gđi krojačici i onima koji je smatraju idolom uspjeha, veliki broj žena nema nikakve sličnosti (niti bi je htjele imati) sa gđom krojačicom i njezinim prototipom "savršene žene". Kada tvrdi da su žene u duši sve jednake, onda govori o osobama poput sebe same pokazujući istovremeno potpuno neshvaćanje pojma individualnosti svake osobe. Reći da SVE žene imaju jednaku dušu te da se sve može manipulirati na način kako im ona to savjetuje dokaz je njezine primitivnosti koji je ipak ne oslobađa odgovornosti za izrečeno.

Prema četiri savjeta po kojima žene mogu zadržati muškarce, jasno je kakav ideal žene gospođa Krojačica, ali i časopis za koji piše, promovira i kakav ideal žene je očito poželjan u našoj patrijahalnoj duhovnoj klimi, jer časopis ima najveću nakladu. Žena, kaže krojačka ekspertica, mora hiniti seksualni užitak kako bi usrećila muškarca. Zadovoljstvo žene nije važno budući da se ona seksom treba samo poslužiti kako bi zadržala muškarca, a ne zbog vlastitog užitka. Jer, napokon, ženi seks i nije važan kao muškarcima. (A ona to zna jer, citiram, "čita o tome na sedam jezika" !). Čemu svi pokreti za seksualno oslobođenje žena, skidanje tabua i seksualno obrazovanje, kad gđa krojačica savjetuje ženama da zanemare svoje vlastite potrebe i glume onako kako su glumile stoljećima podajući se svojim gospodarima o kojima su financijski/egzistencijalno ovisile?

Muškarac je, prema toj gospođi, osjetljiva biljčica koju treba njegovati i štititi od "nevremena" kako ne bi uvenuo ili otišao drugoj. Ali čak i ako ode, ne smije mu se zamjeriti jer ako ste svladale vještine u krevetu i kuhinji on će vam se vratiti, a vi ćete ga dočekati nasmijanog lica i nećete spominjati onu drugu kako mu ne biste izazvale alergiju. Po gđi Krojačici, ako vam se vrati, a vi osjetite nešto što se zove ljudski ponos i dostojanstvo, zanemarite to jer ćete pogriješiti. Odbiti muškarcu da vas tretira kao krpu za prašinu ili otirač za noge, velika je greška, smatra gđa Krojačica.

Meni je osobno nejasno zbog čega bi žena uopće htjela zadržati muškarca kojem se mora ulizivati, podilaziti, hrabriti njegov "macho" ego na uštrb vlastitog zadovoljstva, šutjeti sa zamrznutim osmijehom na licu i kuhati, kuhati, kuhati?! A za svo to samoporicanje dobija ono jedino što "sve žene u duši žele" - kompliment da je lijepa ! Pitanje je nije li gđa Krojačica zapravo muškarac kada tako zdušno zagovara totalnu imbecilnost žena u korist muškaraca! Pitanje je samo kakvih muškaraca, jer što bi pametan, iskusan i zreo muškarac uopće vidio ili tražio u ženi lutki kakva bi po gđi Krojačici svaka žena trebala biti, želi li biti sretna.

Za gđu Krojačicu, sretno udanu po četvrti ili peti put, muškarci su razmažene bebe koje treba držati u infantilnoj fazi. Možda niti na jednom od sedam jezika na kojima može čitati, gđa Krojačica nije pročitala da se sretan i harmoničan brak ne može zasnivati na neravnopravnim odnosima među partnerima tj. na bolesnim odnosima gospodara i ropkinje, umjesto zrelih i odraslih supružnika. Osoba koju je, prema njezinim riječima, prvi muž ostavio, koja se za drugog udala da se financijski osigura, a za trećeg iz inata, danas po medijima dijeli savjete ženama, piše knjige, i biva promovirana kao uspješna žena.

Čemu prigovori? Ako iz prethodnog komentara još niste shvatili, prigovori nisu zato što gđa Krojačica misli i govori ono što smo pročitali i čuli. Svatko ima pravo na svoju glupost. Ali privatno! Kada njegova ili njezina glupost postane javna i još se k tome medijski promovira, onda podliježe i javnoj kritici i mnijenju. Mediji ne odražavaju samo sliku stvarnosti, oni je i kreiraju. Oni odlučuju kome će dati prostor za izražavanje svojih ideja, koga će podržati i poduprijeti, a koga će zanemariti. Mediji su odgovorni ako izaberu širiti glupost. Stoga im se neprekidno mora skretati pažnja na propuste i pogreške u potpomaganju stereotipa koji su usmjereni protiv žena. Gđa Krojačica je zagovornica najmračnijih konzervatizama koji su usmjereni ka stvaranju žene bez svoga "ja", bez prava glasa, ravnopravnosti i osnovnih ljudskih prava na sreću i zadovoljstvo.

Stvari se mijenjaju sporo i teško, ali bez aktivnog reagiranja onih žena koje svoja životna stremljenja ne prepoznaju u opisima ideala gđe Krojačice, ništa se nikada neće promijeniti. Zato eto ja sama, jedna jedina kažem: gđa Krojačica i ja nismo iste u duši, naprotiv različite smo poput najudaljenijih točaka svemira. Samoporicanje nije ono što ja želim, baš naprotiv. I budući da postojim, mislim i razmišljam svojom glavom, postavljam vlastite ideale i snove koje nastojim ostvariti i na poslovnom i na privatnom planu, a koji su toliko različiti od svake riječi koju progovara gđa Krojačica, ja jedna ZABRANJUJEM JOJ da govori u ime SVIH žena.





Post je objavljen 21.01.2007. u 16:53 sati.