Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/amigo

Marketing

Iako vjerujem da je izuzetno poznat, podsjetit ću da je Dimmu Borgir norveški black metal bend, čiji počeci sežu u rane '90-e. U to je vrijeme bio samo jedan u nizu bendova tog metal subžanra, koji su nicali k'o gljive poslije kiše. Tijekom godina DB je postajao sve značajniji, između ostalog i iz razloga jer je svaki njihov album donosio nove elemente, koji su probijali okvire klasičnog black metala.

Tako je DB uspio izgraditi svoj, prepoznatljivi stil, koji im je svakim novim albumom donosio veću bazu fanova. Stoga se usuđujem reći da danas, petnaestak godina nakon početaka, Dimmu Borgir suvereno vlada black metal scenom.

Toliko u uvodu, a sada nešto i o ovom izdanju. Nezadovoljni produkcijom originalnog albuma "Stormblast", koji istina, uživa status jednog od najbitnijih izdanja u black metal povijesti, izašlog 1996. godine, Shagrath & Co su ga odlučili nanovo snimiti. Odluka o tome donešena je još prije nekoliko godina, no članovi benda su bili zaokupljeni promocijama, touriranjem i side projektima, pa je ova ideja ostala po strani sve do ljeta ove godine, kada u studiju Abyss, s producentom Peterom Tagtgren (Hypocrisy, Pain), započinje snimanje.

Zanimljivo je napomenuti da u snimanje nisu bili uključeni svi sadašnji članovi benda. Naime, radili su ga Shagrath; vokali, gitare i bass, Silenoz; gitare, bass i vokali, Mustis; klavijature i piano, dok se kao session bubnjar pojavljuje se Hellhammer (ex-Mayhem, ex-Covenant, ex-Immortal…).

Snimanje albuma s Tagtrenom samo po sebi, bez dodatnih objašnjenja, znači da ćete imati vrhunsku produkciju, pa je to i slučaj ovdje, i to je najvažnija, neki su skloni reći i presudna razlika između originala i ovog izdanja. Tekstovi su na norveškom, tu također nema bitnih izmjena, a ono što će posebno zanimati fanove je podatak da se na novoj verziji nalaze dvije pjesme koje nisu bile objavljene na originalu - "Sorgens Kammer-Del II" i "Avmaktslave", dok je u pjesmi "Antikrist" došlo do manje promjene lyricsa. Kako to vjerojatno ne bi bio dovoljno dobar mamac za njegovu nabavku, novi "Stormblast" nudi i posebnu poslasticu.

Naime, uz CD, sastavni dio albuma je DVD, na kojem se nalazi kompletan video zapis s prošlogodišnjeg "Ozzfesta", na kojem je Dimmu Borgiru pripala izuzetna čast; on je bio prvi black metal bend koji je nastupio na tom superrenomiranom festivalu. Na nastupu im se kao session bubnjar pridružio Tony Laureano, obzirom da ih je nešto ranije napustio Nick Barker (ex-Cradle Of Filth, ex-Old Man's Child). Upravo je taj DVD prava vrijednost kompletnog materijala, jer prikazuje DB u pravom svjetlu, kao moćan koncertni bend, a i ponudio je u, istina kratkoj set listi, nekoliko najznačajnih pjesama cjelokupne povijesti.

Ne znam kako će na ovaj 'moderni' black album reagirati stari fanovi, koji su ih počeli slušati u vremenima prva dva-tri albuma, jer ovo ovdje zvuči dosta drukčije od originala, no, siguran sam da će biti nezaobilazno štivo za sve koji su DB počeli pratiti posljednjih 6-7 godina, otkada bend uvelike koristi elemente sympho metala i kada je postajao melodičniji.

Što nije bio slučaj u vremenu izlaska "Stormblasta" '95., koji je bio orijentiran u pravcu klasičnog black metala. Ali ima nešto što će privući obje populacije. Naime, ovo se izdanje prodaje po cijeni običnog disca. A i ime Dimmu Borgir nešto je što se nikako ne bi smjelo zaobilaziti.


Post je objavljen 19.01.2007. u 14:08 sati.