Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Aktuališe

Danas je u PBZ, podružnica Rijeka, predstavljena prva tranša komercijalnih zapisa u iznosu od 40 milijuna kuna, a ukupno izdanje dviju tranši iznosi 100 milijuna kuna.
Rijeka promet je prvo gradsko poduzeće u Hrvatskoj koje izdaje komercijalne zapise.
Gradonačelnik Vojko Obersnel je rekao da je ovo jedan od niza gradskih razvojnih programa zacrtanih za idućih četiri godine. Zahvalio se PBZ-u na uspješnom obavljenom poslu u izdanju prve tranše municipalnih obveznica i vjeruje da će biti jednako uspješni prilikom izdavanja komercijanih zapisa.
Naglasio je da se Rijeka odlučila za ovakav oblik financiranja jer je lider u državi u primjeni novih oblika financiranja. Dodao je da je danas grad Rijeka po svim podacima, osim po broju stanovnika, drugi grad u Hrvatskoj što mnogo govori o riječkom gospodarstvu. Osim toga Rijeka ima najveći državni proračun poslije Zagreba.
Izdavanjem komercijalnih zapisa i nakon njih korporativnih obveznica riješit će se prometni čvor izazvan sve većim brojem vozila na cestama.
Izdavanje prve tranše komercijalnih zapisa je prvi korak u pokretanju investicijskog ciklusa vrijednog 300 milijuna kuna.
Opet je iskoristio priliku za kritiku Vlade pa je kazao da grad koristi nove oblike financiranja, ne zbog ograničenoga kreditnog potencijala grada, već zbog represivnoga odnosa Vlade spram lokalne samouprave čime ona direktno onemogućava razvoj iste.
Zatim se osvrnuo na municipalne obveznice te je obavijestio nazočne novinare da su isplaćened prve kamate kupcima obveznica, a da će sljedeće biti isplaćena za šest mjeseci.
Prihodom od komercijalnih zapisa i korporativnih obveznica gradit će se garažni terminal i kolodvor na zapadnoj žabici sa 18 perona i 1000 parkirnih mjesta, a vrijednost investicije iznosi 114 milijuna kuna, nova garaža Zagrad B sa 308 parkirnih mjesta u vrijednosti od 43 milijuna kuna, druga faza izgradnje ulice Ivana Pavla II koja će koštati 4 milijuna i 900 tisuća kuna, tunelski priključak na cestu D-404 čija se vrijednost procjenjuje na 23 milijuna kuna, kružno raskrižje “Parkovi” na Škurinjima ukupne vrijednosti od 8 milijuna i 100 tisuća kuna, Gradska sabirna prometnica 233 na Srdočima čija će izgradnja koštati 23 milijuna kuna i žuipanijska prometnica Ž 50-25 čija se vrijednost procjenjuje na 70 milijuna kuna.
Najavljeno je izdavanje korporativnih obveznica za srpanj ili rujan, a idući tjedan u Zagrebu će se predstaviti komercijalni zapisi potencijalnim investitorima. Najveći interes se očekuje od investicijskih fondova i banaka.


Na redovitoj tiskovnoj konferenciji MUP-a dan je pregled najistaknutijih provalnih krađa. Pa je tako 17. siječnja u Ulici Riva nepoznati počinitelj provalio u automat klub «Ri» i otuđio novčani iznos od 45 000 kuna.
U popodnevnim satima 11. siječnja nepoznati počinitelj provalio je u improviziranu garažu, u obiteljskoj kući na Spinčićima, otuđivši veću količinu mehaničarskoga i električnoga alata oštetivši vlasnika kuće, Krčanina rođenoga 1969. godine za iznos od 15 000 kuna. A jučer oko 1.30 sati, na benzinskoj postaji u vlasništvu tvrtke «Europetrol» na Martinkovcu, dva nepoznata počinitelja otuđila su cigarete, boce alkoholnih pića te uništili monitore, tipkovnice i stakla pričinivši štetu u iznosu 13 000 kuna.
Sinoć oko 19.40 sati, u «Prvoj sportskoj kladionici» u Lovranu nepoznati i maskirani počinitelj počinio je kazneno djelo provaljivanja prijetivši djelatnici, Opatijki rođenoj 1965. godine, nožem i otuđivši, za sada neutvrđen novčani iznos.
To se tiče prometnih nesreća na području Primorsko-goranske županije za jučerašnji dan, zabilježeno je 11 prometnih nesreća. Sinoć oko 23.45 sati J.L rođen 1986. godine iz Kraljevice upravljao je osobnim automobilom marke Audi 100 registarskih oznaka RI 474 JH u smjeru Bakra. Na kružnom prijelazu izgubio je kontrolu nad vozilom, udario u kameni usjeka te se prevrnuo na krov automobila. Putnik iz vozila V.K. rođen 1984. godine iz Kraljevice, hospitaliziran je na KBC-u Sušak radi frakture stopala desne noge, a zadržan je na traumatološkom odjelu bolnice. Vozač je napustio mjesto nesreće, ali je naknadnim uvidom utvrđeno da je vozač imao 0.63 promila alkohola u krvi.
Što se tiče ubojstva hrvatske državljanke rođene 1922. godine, a čije je tijelo pronađeno 17. siječnja u obiteljskoj kući, utvrđeno je obdukcijom da je smrt iste nastupila nasilno, usred udarca u glavu. Predmet kojim je nepoznati počinitelj zadao smrtonosni udarac starici još nije poznat, a Policijska uprava Opatija u koordinaciji s nadležnim Državnim odvjetništvom i istražnim sucem radi na otkrivanju identiteta počinitelja, a zbog čega je obavila je nekoliko informativnih razgovora i poligrafskih ispitivanja na više osoba.


U Velikoj sali Doma stranaka održana je konferencija za novinare, koalicije HoćuRi! pod nazivom «Neprofesionalni pristup organizaciji Svjetskog rukometnog prvenstva». Predstavnicima koalicije nije jasno zbog čega Rijeka nije dobila organizaciju Svjetskoga rukometnoga prvenstva s obzirom da je dala garanciju na postojeće sportske objekte i dvorane, a drugo se navodno nije ni tražilo. Službena dokumentacija koja je Gradu Rijeci dostavljena su samo tri poruke elektronske pošte, u prvoj se Rijeci daje upitnik, u drugoj se najavljuje dolazak inspekcije, a u trećoj se otkazuje sastanak koji je već bio dogovoren. Niti u jednom trenutku nisu dostavljeni kriteriji prema kojima bi se Rijeka trebala ravnati te eventualno uskladiti svoje postojeće sportske kapacitete. Riječka Dvorana mladosti koja raspolaže s otprilike 3 000 mjesta oduvijek je bila mjesto okupljana vrhunskih sportaša i domaćin mnogih svjetskih prvenstava i nije jasno zbog čega Hrvatski rukometni savez nije izričito naglasio potrebu izgradnje novih sportskih objekata. Dogradonačelnik Rijeke Đani Poropat upozorio je da je još jednom politika stala ispred interesa građana Hrvatske i da je žalosno što je Rijeka koja ima dugu rukometnu tradiciju izgubila domaćinstvo Svjetskoga rukometnoga prvenstva.
Očigledno je da će neki drugi gradovi poput zagreba dobiti domaćinstvo na temelju simulacije novih sportskih objekata, što je sam predsjednik Hrvatskoga rukometnoga saveza Željko Kavran priznao, a što je gotovo nevjerojatno s obzirom da Rijeka već ima potrebitu infrastrukturu. Cilj izgradnje novih sportskih dvorana trebao bi biti da novoigrađene dvorane i nakon Svjetskoga rukometnoga prvenstva budu posjećene- drži Poropat i ističe da Željko Kavran nije ništa učinio na planu izgradnje dvorane.
Predstavnici koalicije HoćuRi! smatraju da je kažnjavanje Rijeke i nedavanje domaćinstva prvenstva pljuska sportašima-rukometašima jer grad koji će se kandidirati za Mediteranske igre može organizirati Svjetsko rukometno prvenstvo.
Riječka Gradska uprava učinila je sve što se moglo učiniti i što se od nje tražilo, a nije čak ni dobila odgovor zbog čega joj je domaćinstva prvenstva odbijeno stoga ne snosi odgovornost za ovu sportsku i političku sramotu.
Je li izgradnja novih sportskih dvorana predviđena državnim proračunom, je li organizacija Svjetskoga rukometnoga prvenstva politička igra Hrvatskoga rukometnoga saveza i njegovih čelnih ljudi- Gobca i Kavrana i zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića ne bi trebalo biti bitnije od interesa građana i hrvatskoga sporta. Predstavnici koalicije HoćuRi! Pitaju se kako će Hrvatska ući u Europsku uniju kada se unutar države njezini vodeći ljudi ne mogu dogovoriti što im je bitnije- građani ili politika.


Na tiskovnoj konferenciji održanoj danas u Uredu gradonačelnika grada Opatije sudjelovali su Jan Bernd Urban i gradonačelnik Amir Muzur. Predstavili su rezultat njihova nedavna posjeta dr. Otto von Habsburgu u Njemačkoj. Naime, Otto von Habsburgu je pristao biti kum projektu «Opatija grad muzej», a za uszvrat on će biti predložen za počasnog građana Opatije.
Von Hausburg će 27. travnja 2007. u hotelu Miramar otvoriti izložbu «Habsburgovci u Opatiji».


Post je objavljen 19.01.2007. u 13:33 sati.