Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Hrabrost za novi početak


Jutros sam popila kavu s poznatim političarom, koji je uvijek dobro informiran, u nadi da će mi pomoći u prikupljanju podataka za temu na kojoj radim za novine. I dok sam ga pitala koji političari, uz ministra kulture Božu Biškupića, imaju vrijedne kolekcije slika ili nekih drugih predmeta, a nisu ih unijeli u imovinske kartice, primijetila sam da je moj sugovornik odsutan duhom i da me uopće ne sluša. Morala sam isto pitanje ponoviti tri puta. Upitala sam ga što ga muči.

Njegov me je odgovor zatekao.

Čovjek je otvorio dušu i rekao da živi sa suprugom već deset godina, da s njom ima dvoje djece, ali da je
već dulje vrijeme ne voli. Zašto se ne rastane, upitala sam ga, jer i to je bolje nego da živi u licemjerju.
Odgovorio je da je često pomišljao na to, ali da se boji osude javnosti pa čak toga da supruga potegne za lažnim optužbama o nasilju u braku, što je danas jako popularno. Zato ostaje u braku, ali ženu vara s brojnim ljubavnicama. Ponekad mu se čini da je mrzi.

Da se razumijemo, na ovakav način živjeli su ili žive mnogi poznati političari u Hrvatskoj. U posljednjih 15 godina bilo je puno onih koji su uz supruge imali, ili imaju, ljubavnice, ali neki su ipak smogli snage i nakon 20 godina varanja supruge, odlučili se na razvod.
Suosjećajno sam kazala da ga žalim jer se mora buditi kraj osobe koju ne voli, no upozorila sam ga da će je s vremenom još više mrziti te će mu život postati nepodnošljiv.

Vozeći se u redakciju razmišljala sam o tome koliko nas živi u ovakvim licemjernim odnosima. Političari u tome nisu iznimka. Rijetki su oni, poput Ivice Račana, koji su imali hrabrosti i nekoliko puta započinjati ispočetka. Postalo mi je jasno da mnogi od njih, na žalost, žive dvostruko, da nemaju hrabrosti prekinuti tu nepodnošljivu situaciju. Ali koliko nas se već dugo ne zrcali u očima partnera? Koliko ljudi živi paralelno uz partnera a da se ni u mraku ne dodirnu, da parafraziram poznatu pjesmu.
Kad bismo bili iskreni, odgovori bi bili poražavajući. Za radikalan potez potrebna je hrabrost. A koliko je mi imamo?


Post je objavljen 19.01.2007. u 11:43 sati.