Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stopnepravdi

Marketing

TEKST-OPIS SLUČAJA KOJI (NI)JE OBJAVLJEN NA FORUMIMA I PORTALU


(BES)PRAVNO DIVLJAŠTVO OTP BANKE- 2. JAMCA OSTAVILI SEDAM TJEDANA BEZ KUNE PRIHODA!

Prije ovog blog posta, samo jedno pitanje:
Čemu i kome uopće služi pravo (ustav, zakoni, propisi, te tzv.zdravi razum - common sense odnosno institut razborito zaključivanje)?
Drugim riječima, ukoliko ne služi općem dobru i pravičnosti, služi protiv čovjeka, a u svrhu promicanja koristoljublja ili pak neznanja i nesposobnosti tzv. vlasti i pojedinaca, te politički 'pogodovanih' pojedinaca!

Ivan Ostoja
Zagreb
Email: ivan@megahits.biz
Više informacija uz biografiju: http://poduzetnici.blog.hr/


OKUPACIJA HRVATA OD STRANIH BANAKA POPRIMA NOVE RAZMJERE

Ovaj tekst iznosim pod pretpostavkom da je istina (činjenica) najviši oblik ne samo života, ustava, zakona, propisa nego i stvarnosti, a ponajviše ljudskog morala, prećesto izočnog u današnjoj tzv. političkoj pragmatici, kojoj trebamo i 'zahvaliti' današnju vrstu monetarne okupacije Hrvata i RH.

OTP banka je niskom svojih činova, počevši od odobravanja kredita g. A.P-u iz Zagreba (2002.g.) potom trogodišnjim neodgovornim postupanjem u osiguranju naplate rizičnih potraživanja od g. A.P-a (kojeg su, nota bene oni bez riječi bili odobrili usprkos suprotnoj praksi u tom radoblju!!) kao jedinog korisnika kredita, te u konačnici privremenim rješenjem blokiranja mog računa kao drugog jamca, usprkos činjenici da sam OTP banku tri godine bio obavještavao o potrebi za žurnim djelovanjem prema g. A.P.-u, dokazala mizernost hrvatskog (n)ovčarstva.

Kako drugačije objasniti divljački postupak prema meni, doličan samo civilizacijskom izmetu, kojim je ta banka još jednom očitovala nepoštivanje ljudskih i bilo kojih drugih prava?!

Ipak, za informaciju još uvijek nedovoljno prosvjećenim čitateljima, pritajena 'okupacija' RH putem monetarnog sektora zapravo je samo jedna od etapa postupka ukupnog oduzimanja stvarne gospodarske suverenosti našoj državi, koji započinje putem 'razumnih prijedloga' nadnacionalnih organizacija poput Svjetske banke (smanjite inflaciju i sl, ali bez strukturnih reformi), Ujedinjenih naroda (sjećate li se još veta na naoružanje Hrvatskoj koja je bila izložena četničkoj agresiji naoružanom silom dotadašnje JNA?) te potom uništavanja proizvodnje i ulaska tzv. retail(potrošačkih) banaka na financijsko 'tržište' koje kreditnim karticama (za kupovinu ponajviše uvozne robe) omame neinformirane i neiživljene ljude s isuficijencijom kupovanja (kao smisla života, dobre zabave i izričja tzv.duhovnosti) te time potpuno ovladaju monetarnim i fiskalnim područjima države.

Neodgovornost banke

U kolovozu 2002. godine bio sam drugi jamac, uz sudužnika, dotadašnjem osnivaču i predsjedniku uprave ...štedionice, g. A.P.-u, koji je prije toga bio direktor Saveza .... i jedan od osnivača prve privatne banke u RH, te ugledni zaposlenik u novčarstvu (.....i dr.).
Dakle, korisnik kredita je bio osoba iz bankarske struke s kojim je OTP banka mogla iznaći zadovoljavajuće rješenje u trenucima kada je naplata od Korisnika kredita postala rizična.
U tom smo trenutku g. A.P. i ja pregovarali o mogućem udruživanju snaga i potencijala u zajedničkom poduzetničkom projektu, a on me je ad hoc zamolio da mu budem 'pro forma' jamac 'za hitan kredit', mislim za kupovinu nekog bagera ili sl. za posao na autocesti 'gdje je posao bio osiguran'.
Kako sam brzo nakon tog aranžamana ostao bez posla (listopad 2002.), a g. A.P. - a nisam više ni vidio, obzirom na njegovu nemogućnost ispunjavanja kriterija potrebnih za naš mogući posao, obratio sam se u dva navrata OTP banci (tada je bila još NOVA BANKA), jer su opomene za neplaćene kreditne obroke počele dolaziti na moju adresu. Proglasio sam se jamstveno nesposobnim uslijed novih uvjeta te urgirao da žurno provedu naplatu kod g. A.P.-a kao jedinog korisnika kredita, obzirom da je isti imao stan u .......u Zagrebu, navodna ugovorna potraživanja od DEM750.000 od .......štedionice, kuću .....itd.

No, OTP Banka nijednom nije odgovorila, čak ni kada se u novinama počeli provlačiti tekstovi o navodnim štetnim radnjama g.A.P.-a, korumpiranje suda, tužbu njegove tajnice koja mu je bila jamac za jedan raniji kredit...

U svakom slučaju, bit je da je g. A.P. kao jedini korisnik kredita u tgom trenutku pa do moje opomene OTP banci raspolagao s imovinom koja je bila najmanje do četiri (4) puta veća od iznosa kredita,a li OTP banka iz čudnih i neprofesionalnih razloga nije ništa htjela poduzeti u novonastalim objketivnim okolnostima.

Potom sam se opet obratio OTP banci, iako sam bio tek drugi jamac, i naložio im da žurno reagiraju u suglasju s novim okolnostima, te da iznadju mirno rješenje s g. A.P.-om koji je očigledno izbjegavao plaćanje obroka kredita. Navedeno je bilo i obveza banke obzirom na primarnost odnosa izmedju davatelja i korisnika kredita.

Za informaciju, banke su me prije toga više od nekoliko godina jednostavno 'šutirale' vani kada bi došao s objektivno profitabilnim poslovnim planom za izvoznu medijsku agenciju, s projektima za inovativni tabloid (čija je maketa iz 1996, usput, poslužila kasnijem Jutarnjem listu za rubriciranje i dr.) i sl. U bankama, naime, bez 'čvrstih' kolaterala kao što je hipoteka, nisu niti željeli razgovarati.
U svakom slučaju, kako od g. A.P.-a nije bilo ni traga ni glasa, a na mobitelu je bio nedostupan, bio sam uvjeren da je kao kolega bankara iz tadašnje Nova banke poravnao svoje kreditne obveze, obzirom na način na koji je kredit vjerojatno i dobio.
No, odjednom u svibnju o.g. u školi ..... gdje sam bio privremeno radio, došlo je do zapljene trećine mojih primanja od Zajedničkog ureda iz Pule kao ovlaštenih pravnih zastupnika OTP Banke.

Oduzeli trećinu jedinih primanja

Odmah sam reagirao, poslao sam nove dopise OTP Banci i ZOU, protestirao sam još jednom im objasnivši situaciju po kojoj su OTP Banka i Korisnik kredita isključivi stvarni krivci za nastalo stanje, najavivši kako ću raditi samo do kraja kolovoza, a onda ću opet biti nezaposlen. Istu sam najavu ponovio i krajem kolovoza o.g.
Bio sam nezaposlen posljednji tjedan kolovoza do 6.listopada kada sam se zaposlio na nepuno radno vrijeme u ....., s primanjima oko 1.950 kuna.
No, početkom studenog, automat mi je 'progutao' debitnu karticu banke RBA, gdje sam već bio u minusu. I pakao je tek počeo. U RBA banci su mi rekli da je stigao nalog OTP Banke i Općinskog suda u Zagrebu, odnosno Privremeno rješenje zabrane raspolaganja tekućim računom RBA gdje sam primao jedini mjesečni izvor prihoda.
Otrčao sam do Općinskog suda, rekli su mi da ne mogu ništa nego da se trebam obratiti OTP Banci. Odmah sam otišao do OTP Banke u Budakovoj ulici u Zagrebu, gdje su mi rekli da 'to više nije u njihovoj ingerenciji' nego ovlaštenih odvjetnika u Puli.
Zvao sam odvjetnike u Puli, oni su rekli da se trebaju raspitati i dobiti službeno obavijesti gdje radim, s kojom imovinom i računima raspolažem, a da za to 'treba vremena'.
Odmah sam im dao sve podatke o zaposlenju, ali moje vrištanje da nemam ni kune u džepu, nije ostavilo nikakav učinak na navedene odvjetnike, kao i njihove poslodavce.

Naime, ja sam pri potpisivanju jamstva kod bilježnika dao suglasnost za zapljenu dijela primanja (obično je to 1/3 primanja), ne i cjelokupnih primanja!!

I tako, bez ikakva valjana razloga, već sedam punih tjedana račun mi je blokiran, a odvjetnica Merima Ibrahimović, partnerica u navedenom Zajedničkom odvjetničkom uredu, još mi je rekla 'kako je Pocrnju teško naći', da su mu slali dopise...Možete li to vjerovati?????!!!!!!

Veličina počinjene štete nada mnom, osim zdravstvene, postati će jasnija realizacijom mojih hrvatskih izvoznih medijskih projekata čiji je plasman bio planiran za Božić o.g. Usto, vrijeme je da netko nauči gospodarski polupismene žitelje RH kako su banke samo posrednici kojima je novac roba i koje tudji novac (štednju i sl.) prodaju skuplje trećim osobama, a kamatama i naknadama za 'intelektualni trud obrade kredita i upravljanja rizikom' ostvaruju svoju dobit i generiraju inflaciju.

Nadalje, kucnuo je ćas za 'političku volju' i cjelovitu istragu oko petnaestogodišnjeg kriminala u bankarstvu u Hrvatskoj, manipulacija oko osnivanja, 'stare štednje', stjecanja vlasničkih udjela i sanacije banaka novcem poreznih obveznika te povlaštenog statusa stranih banaka u Hrvatskoj i njihova monopolskog statusa.

I da OTP Banka tiska brošuru kako živjeti sedam tjedana bez kune!!!! Te da je sami provedu u djelo, zajedno sa svojim odvjetnicima!!!!

Post je objavljen 19.01.2007. u 11:05 sati.