Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Aktualnih 45

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Danas u “Aktualnih 45” s početkom u 10.30 na 98,4 MHz ugošćujemo Velida Đekića, književnog kritičara, novinara, publicista koji je bio dijelom pokretačkoga kruga Quorum te urednik u časopisu Rival. Književnokritičke napise i kulturološke tekstove objavljuje u Quorumu, Dometima, Republici, Fluminensiji, Književnoj Rijeci te u Novom listu, Vjesniku, Vijencu i Poletu.
Nedavno je objavio knjigu “Volite li Rijeku” u nakladi VBZ-a koja je okarakterizirana kao kulturalni traktat, kulturnopovijesni esej o Rijeci i okolici koji se čita kao knjiga iznimne faktografske i interpretacijske vjerodostojnosti. No, ne slažu se svi s tim.
U vijećnici grada Rijeke na predstavljanje knjige profesor Irvin Lukežić zamjerio je Đekiću što nije navodio radove drugih autora čije je citate parafrazirao te je time osim što se ogrješio o kanone historiografije, doveo neupućenog čitatelja u zabludu oko autorstva nekih djelova knjige.
Sam autor je Lukežiću odgovorio da više cijeni čitatelje poput njega koji mu, detaljno pročitavši knjigu, ukazuju na nedostatke, nego one čitatelje koji ga formalno tapšaju po ramenu, a da knjigu nisu niti pročitali. Međutim istaknuo je da mu je naručeno da napiše turistički vodič, a ne povijesnu knjigu te da u turisičkim vodičima nije potrebno citirati autore kao što se to čini u znanstvenom povijesnom radu.
Je li knjiga “Volite li Rijeku” kulturnopovijesni esej ili turistički vodič, objasnit će nam i razjasniti autor knjige Velid Đekić.


Post je objavljen 19.01.2007. u 09:06 sati.