Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harrypotter9

Marketing

Mediji na uzdi, milijuni u džepu

Harry Potter približava se svom velikom finalu, a J. K. Rowling je itekako naučila na koji način propuštati informacije ne bi li cijelu priču oko malog čarobnjaka učinila još atraktivnijom, a usput svojim prihodima dodala još koji milijun
Image Hosted by ImageShack.us

J. K. Rowling izvela je pravi pothvat – posljednje tri knjige o Harryju Potteru svrstane su na listu najbrže prodavanih knjiga u povijesti, a 'Princ miješane krvi' iz 2005. u samo 24 sata dosegao je prodaju veću nego 'Da Vincijev kod' u cijeloj godini.

UVJET COCA COLI

Budući da je vrlo brzo prepoznala tržišni potencijal svog rada, Rowling je imala slobodu diktiranja pravila pri snimanju filmova po svom književnom predlošku – zahtijevala je da glumci budu Britanci, te da svi filmovi budu snimljeni u Velikoj Britaniji. Istovremeno, generalnom sponzoru, kompaniji Cola Cola, naređeno je da donira 18 milijuna dolara u dobrotvorne svrhe. Svi zahtjevi bili su joj odobreni.

Autorica je u međuvremenu javnosti predočila čitav proces stvaranja Harryja Pottera – od trenutka kad se u njenoj glavi pojavila ideja o malom čarobnjaku, preko planiranja serijala, do ideje posljednjeg poglavlja koja je sazrjela mnogo ranije nego što je prvi roman iz serije uopće bio objavljen

DOSTA MI JE PAPARAZZA

Image Hosted by ImageShack.us
Rowling je također priznala da se tijekom pisanja knjiga susrela s brojnim problemima. 'Četvrta knjiga bila je prava noćna mora. Doslovno sam se izgubila u zapletu na polovini romana, a ideja da ću morati napisati i petu knjigu doslovno me izbezumila', rekla je. Tada je uzela pauzu i zamolila izdavača da popusti s pritiskom.

Iako je već godinama u centru medijske pažnje, Rowling tvrdi da se takvoj popularnosti nikad nije nadala, niti ju je priželjkivala. 'Nisam očekivala da će me paparazzi hvatati po plaži, nikad nisam sanjala da će moj uspjeh negativno utjecati na život moje kćeri', izjavila je.

Detalji iz teških godina, od zamisli Harryja Pottera do prvog objavljenog romana, u medijima su redovito preuveličavani, a Rowling je prikazivana kao siromašna samohrana majka iz Dickensova svijeta.

Kad se proslavila, nerijetko su je proglašavali krutom i zatvorenom, ali je publika ni u jednom trenutku nije iznevjerila. U posljednje vrijeme pažljivo dozira svoje pojavljivanje u medijima.

Ljudi se već dugo pitaju, sa stanovitim opravdanjem, zašto je Harry Potter nagrađen tako spektakularnom i dugotrajnom popularnošću, ne samo među mlađom publikom, već i među ozbiljnijom i starijom populacijom, čiji pripadnici neumorno stoje pred vratima knjižara, ako treba i cijelu noć, ne bi li se među prvima dočepali najnovijeg romana J. K. Rowling.

KING I IRVING DRŽE FIGE HARRYJU

Bilo bi neistinito reći da je J. K. Rowling publici ponudila nešto novo i dosad nenapisano. Autorica to i sama priznaje. 'Uzela sam veliku slobodu u korištenju motiva iz folklora i mitologije, ali se toga uopće ne sramim', zaključila je. Ipak, snaga njene imaginacije u osmišljavanju zapleta nikad nije stavljena pod upitnik.

Image Hosted by ImageShack.us
Filmska ekpia 'Harryja Pottera' u društvu J. K. Rowling

Dok J. K. Rowling privodi kraju posljednji nastavak serijala, a obožavatelji su na mukama zbog Harryjeve sudbine, oglasili su se i neki slavniji pasionirani čitatelji – Harryju Potteru drže fige i Stephen King i John Irving, a King je naglasio da će serijal, usprkos kritikama i osvrtima koji ga ne svrstavaju u kvalitetnu literaturu, nadživjeti sve svoje kritičare i 'ostati na policama na kojima se čuvaju samo najbolji'. Vrijeme će pokazati je li King bio u pravu.

Komentirajte!!!

Post je objavljen 18.01.2007. u 10:47 sati.