Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/malenicavecernji

Marketing

Nasilje nad poznatim Hrvaticama

Čitajući ženske časopise, posljednjih mjeseci i godina, za oko su mi zapele brojne afere vezane za obiteljsko nasilje poznatih Hrvata.
Osobno me je najviše pogodila mučna priča o razvodu glumice Ecije Ojdanić i njezina supruga Ante Viljca. Osim što osuđujem nasilje nad ženama,osjećam se pozvanom napisati nekoliko redaka i zato što sam ih upoznala, prije četiri godine, na koncertu Gibonnija.
U proteklih desetak godina puno je napravljeno na senzibiliziranju javnosti o toj temi. Prihvaćen je i Obiteljski zakon u koji su unesene mnoge dobre odredbe. Zahvala za to ide curama iz SDP-a M. Opačić, Ž. Antunović, I. Marinović, G. Sobol, ali i Lj. Mintas-Hodak, Đ. Adlešić, D. Nikolić, R. Tomašić, J. Kosor i mnogim drugima koje su puno učinile u vezi s tim.

Ženska mreža Hrvatske dala je svoj doprinos, kao i Autonomna ženska kuća s Nevom Tölle te B.a.B.e.
Sanja Sarnavka iz B.a.B.a. ističe da je 2000 žena od njih zatražilo pomoć. Od toga, u više od 60 posto slučajeva riječ je bila o fizičkom nasilju.
- Zakone koje imamo - tvrdi ekluzivno za naš blog Sarnavka - jako su dobri, no ima slučajeva da policajci ozbiljno ne shvaćaju prijavu o nasilju, a dogodi se da i suci puštaju nasilnike uz blage kazne.
Upozorava na najnoviji slučaj iz Splita: djevojčica je prijavila oca koji sustavno tuče nju, majku, braću i sestre , a sudac je nasilnika oslobodio uz objašnjenje da je hranitelj obitelji. - Pozabavit ću se tim slučajem - poručuje Sarnavka. Najavljuje i pilot-projekt u Vukovarsko-srijemskoj županiji u sklopu kojeg će timski surađivati škole, centri socijalne skrbi, policija i sudovi.
Osvrćući se na slučaj Ecije Ojdanić, kazala je da je on poseban po tome što je riječ o ženi
koja je zarađivala znatno više od svoga partnera, a sada on, budući da nisu potpisali predbračni ugovor, zahtijeva polovicu imovine. - To je pouka ženama da počnu potpisivati predbračne ugovore jer ljubav je jedno, a zaštita vlastitih interesa i interesa djece nešto sasvim drugo - poručuje Sarnavka.



Post je objavljen 16.01.2007. u 12:29 sati.