Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Studenstki krediti - tko tu profitira?

Interesni odbor mladih HNS danas je održao konferenciju za novinare pod nazivom Hoću RI! Što i kako dalje???
Predsjednik riječke podružnice mladeži HNS Sandro Vizle istaknuo je da su se oni do sada bavili osnovnim problemima mladih, a to su Obrazovanje, Posao i Stan.
Prvi njihov konkretni prijedlog oko poboljšanja obrazovanja u Rijeci jesu stipendije na kredit. Naime mladi HNS-ovci smatraju da dosadašnji model stipendiranja u gradu nije dobar budući stipendije dobivaju samo oni studenti s visokim prosjekom ocjena. Stipendijama na kredit bi se omogućilo i olakšalo studiranje svim studentima, bez obzira na prosjek ocjena. Naime, svaki student kojemu nedostaje novac za kvalitetan studij uzeo bi kredit od banke po malim kamatnim stopama ne većim od 4.9% te bi nakon što pronađe posao taj kredit vraćao u roku od pet do deset godina.
Ipak ostaje problem motivacije studenata jer bespovratna stipendija je znala motivirati studente na bolje učenje kako bi odličnim prosjekom dobili novac jer čak i kad se diplomant zaposli, plaće su male pa bi pola svog osobnog dohotka moralo izdvajati za povrat kredita.

Redakciju zanimaju odgovori na tri hrvatske činjenice:

1. Zbog čega akademsko obrazovanje ne bi bilo besplatno za sve studente koji se žele obrazovati pa krediti za plaćanje studija ne bi bili potrebni, a stipendije za izvrsnost poduprle bi selekciju i omogućile studentima da si sami financiraju troškove studiranja poput nabavku knjiga???
2. Zbog čega sveučilišni profesori mogu kupovati stanove na kredit po kamatnoj stopi ne većoj od 2.5%, a da ne zaboravimo da su ZAPOSLENI za razliku od studenata koji povremeno rade preko student servisa i ne mogu NIKAKO vraćati kredit po kamatnoj stopi 4.9%???
Tko će profitirati od davanja kredita studentima? STUDENTI NE! Mišljenja smo da postoji tajni dogovor banaka s gradom ili Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa oko dogovorene kamatne stope kojom će banke puniti svoje trezore, a ni resorni organi neće ostati praznih ruku zbog svoga truda oko potpisivanja ugovora o kreditiranja. Ako laički izračunamo koliko bi student moramo vratiti novaca nakon uzimanja kredita od 1000 eura na recimo pet godina, ispadne da bi nakon pet godina vratio četvrtinu više od početnoga iznosa što nikako ne odgovara NEZAPOSLENIM STUDENTIMA NA POČECIMA SVOGA POSLOVNOGA VIJEKA.


Post je objavljen 15.01.2007. u 12:42 sati.