Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

Njemački ovčar

Namjena:
Kućni ljubimac, sposoban pas za razne druge zadatke.

Veličina:
Visina mužjaka iznosi 60 - 65 cm , visina ženke 55 - 60 cm .

Dlaka:
Njemački ovčar može imati tri tipa dlake: kratka, oštra i ravna dlaka; duga, oštra i ravna ili duga valovita dlaka. Duga valovita dlaka nije poželjna. Plašt može bili crne, željezno-sive i pepeljaste boje. Mogu biti jednobojni ili s pravilnim smeđim ili žuto-smeđim oznakama. Crni plašt je uobičajen.

Njega:
Njega plašta iziskuje relativno malo pažnje. Tijekom linjanja posebnom četkom odstranite odumrle i otpale dlake.

Narav:
Ovaj pas je vrlo inteligentan, dobar i poslušan učenik, društven i vrlo ljubazan. Izuzetno je temperamentan, oprezan, pouzdan, hrabar, neovisan, nepodmitljiv, samopouzdan i bezuvjetno vjeran svome vodiču i obitelji.



Odgoj:
Ovi psi se u cijelom svijetu koriste za vođenje, pronalaženje zatrpanih u lavinama, kao psi tragači, čuvari, obrambeni i policijski psi. Za neke od tih namjena koriste se gotovo isključivo njemački ovčari.

Na natjecanjima u poslušnosti daleko su iznad ostalih pasmina. Stoga je nepotrebno objašnjavati koje sve mogućnosti pruža ova pasmina. On je željan učenja, inteligentan i brzo shvaća bit stvari. U radu s njim koristite uglavnom govor. Velika većina tih pasa obožava svog vođu, ali nema pretjeranu potrebu za njegovim dodirom. Ne savjetujemo vam nabavku njemačkog ovčara, ukoliko stvarno nemate dovoljno vremena da se njime i bavite.

U zemlji svoga porijekla njemački se ovčar još uvijek većinom koristi kao gonič stada.

Socijalno ponašanje:
Njemački se ovčari dobro slažu s drugim psima, drugim životinjama i djecom pod uvjetom da su ispravno socijalizirani. Nepozvanim posjetiteljima neće dozvoliti pristup.

Vježbanje:
Ljudi koji imaju njemačkog ovčara zaborave često na činjenicu da je to radni pas, koji želi raditi za svoga gazdu. Za ovog psa nije dovoljno samo druženje u kući, njega treba zaposliti. Priključite se klubu njemačkih ovčara ili nekoj drugoj organizaciji, gdje ćetle oboje moči sudjelovati u raznim treninzima poslušnosti, obrane, okretnosti ili traganja. Sve aktivnosti su dozvoljene kako bi vaš pas ostao fizički i psihički zdrav. Kao i za sve velike pse, pa i za njemačkog ovčara, vrlo je važno da mladi pas za vrijeme odrastanja dobije dovoljno hranjivih tvari za ispravan razvoj kostiju, tetiva i mišića.




Ako se mladog psa previše fizički optereti ili ako ne dobije kvalitetnu hranu, mogu nastati neizlječive povrede. Njemački ovčar može dobro živjeti vani u psećoj kućici ako mu se pruži dovoljna pažnja i dovoljno aktivnosti.

Napomena:
Pasmina njemačkog ovčara je jedina koja trenutno ima svoju svjetsku organizaciju, koja zastupa interese ove pasmine. Sa sjedištem u Njemačkoj, W.U.S.V. ima preko pola milijuna članova u više od šezdeset zemalja.


Post je objavljen 13.01.2007. u 15:32 sati.