Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rilady

Marketing

Tipično američki, a ne hrvatski...

Nekako se pronalazim da me, osim reklama na TV-u, sve više nerviraju i novinski natpisi koji govore o tome kako se, uz dobar raspored, može imati i uspješna karijera i dobar obiteljski život. Naši novinari su ili glupi ili .... hm, glupi.... nemam druge riječi.

Dakle, pred par mjeseci čitam članak na par stranica o tome kako direktorica Escade (nemam pojma kako se zove) ima super karijeru i obiteljski život (udana za suvlasnika Tifona!!).

Dakle razmišljam si ja o njenom životu opisanom u novinama. Ustvari ne, razmišljam o lovi koju imaju ona i njen suprug. Uz takvu lovu i ja bih imala super obiteljski život.
Već sam zaradila dovoljno da se više ne moram pojaviti na poslu i mogu vrijeme provoditi s djecom i mužem. Drugi scenarij je da sam stalno na poslu, ali imam lovu da platim sve najbolje dadilje da budu s mojom djecom. Sve divno!!

Jučer čitam Jutarnji list i neki dvojac od novinara opisuje kako prosječna četveročlana hrvatska obitelj usklađuje svakodnevne obaveze i mislim, ajde, napokon su izabrali obične smrtnike i pokazali da se ipak može raditi i biti s djecom i mužem.

I čitam ja ženin raspored:
7.00 – ustajanje
7.30 – odlazak u vrtić
12.00 – povratak doma
12.30 – dočekivanje djevojčica
13.00 ručak
13 – 16.30 – rješavanje zadaća, igra i razgovor
17.00 – odlazak u Zagreb, gdje jedna kći ima engleski
18.00 – povratak doma
Ženu kupi suprug.

Pa onda čitam mužev raspored:
4.55 – ustajanje
5.30 – početak radnog vremena
13.30 – kraj radnog vremena i početak drugog posla
19.00 – odlazak po Barbaru i kćer koja uči engleski
19.30 povratak kuži
23 – završetak radnog dana

Dakle, žena radi svega 3-4 sata na poslu. Ostalo vrijeme je s djecom. Muž se ubija od posla i služi kao vozač. Tipično američki način života, a ne hrvatski. Muž je glava i on prehranjuje obitelj. Žena je tu da bude s djecom. A nešto malo uspiju biti svi četiri zajedno.

To mi ne izgleda kao prosječna četveročlana hrvatska obitelj.

Moja slika prosječne obitelji u Hrvatskoj (gdje su ili iznimno bogati ili jedva spajaju kraj s krajem) je da žena radi punih 8 ili više sati, a muž radi ili isto tako ili se ubija kao gore opisani. No svejedno. Očito je da ili ja ne uspijevam organizirati svoje vrijeme jer pokušavam zaraditi dovoljno samo za račune ili novinari izmišljaju „obitelji“ kako bi njihova priča imala neku glavu i rep.

Onda zamišljam moj raspored:
6.45 – buđenje
7.00 - ustajanje
7.30 – kretanje na posao
8.00 – početak radnog vremena
Cca između 18.00 i 19.00 – završetak radnog vremena
19.30 – kupovina sandwicha ili pizza cut-a za večeru
20.00 – različito: teretana, kino, piće u gradu, ležanje doma i umiranje od umora

Ne zvuči mi baš kao raspored u kojem ću imati mjesta i za savršen obiteljski život.



Post je objavljen 13.01.2007. u 10:33 sati.