Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/misakvecernji

Marketing

DOBRODOŠLI ČUDESAN SVIJET PREPUN ČAROLIJA

Vozdra!

Evo prvih rečenica na ovom blogu posvećenom, uglavnom, čudnovatoj materiji za koju se na prvi pogled čini da se nalazi između znanosti i praznovjerja. Ali samo na prvi pogled! Već na drugi pogled ispred marljivog gledača ukazuje se čudesan svijet prepun.... – pa, izrecimo tu riječ – čarolije.

Evo kako to obično ide kod mene. Uzorak je uvijek isti. Čujem, smislim, netko mi ispriča ili se popiknem na neku potencijalnu temu koju isprva zovem «fenomenom». No, čim malo zagrebem ispod površine, ispred mene iskoče desetljeća nečijeg rada, stotine podataka, brojne detaljno pisane knjige, ugledni znanstvenici s uglednih institucija. Čudnovata tema odjednom postane skoro opipljiva stvarnost, bez obzira je li riječ o izvanzemaljskoj prisutnosti na Zemlji, sposobnosti uma da utječe na materiju ili čak putovanju kroz vrijeme.

No, sve su to još uvijek «fenomeni», «misteriji», «tajne» ili kako-se-već-zovu u raznim magazinima. Sve do trenutka kad se čovjek zapita: Kakva je uopće priroda svijeta u kojem su neke od tih pojava stvarne? Eh, kakva je. Čarobna, naravno!

Kužite kaj mislim?

Naravno, mala pomoć mašte dobro dođe. Amerikanci imaju za to izraz (uglavnom vezan za «sf»): sense of wonder. U slobodnom prijevodu – osjećaj začudnosti.

Također, pomaže i spoznaja da stvari postoje ili ne postoje neovisno o tome smatrate li vi da postoje ili ne. Ako su poticajne ili zabavne – pa i to je nešto, zar ne?

A ako su još i istinite....phuu, gdje nam je kraj!

Čitamo se!

Post je objavljen 12.01.2007. u 15:24 sati.