Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aboutdogs

Marketing

Grupa 2 Pinceri i Šnauceri, Molosi i Švicarski pastirski psi-Veliki Šnaucer

VELIKI ŠNAUCER

Opći izgled: Šnaucer je pas srednje veličine, robusne građe. Uvijek uzdignute glave, ponositog držanja, inteligentnog i Živahnog pogleda. Staloženost, postojanost, hrabrost, velika psihofizička čvrstoća, izražen temperament i velika odanost vodiću čine ga jednim od najboljih službenih pasa, pogodnim za sve namjene.

Glava: Snažna, ali srazmjerna veličini tijela i primjerena spolu. Dužina glave, mjerena od vrha nosa do zatiljne kvrge, mora iznositi oko 1/2 dužine leđa (od grebena do sjedne kvrge). Što se krije ispod brade i brkova? Gornja linija glave prelomljena je u visini očiju formirajući umjereno naglašen stop (čeoni prijelaz). Linije čela i njuške moraju biti međusobno paralelne. Konvergentne ili divergentne linije glave predstavljaju veliku grešku. Čeona kost je ravna, bez suvišnih nabora kože. Obrazi su suhi i snažni i ne smiju narušavati pravokutan izgled glave, kojem naročito pridonosi karakteristična brada. Njuška mora biti snažna, s dobro razvijenom gornjom i donjom čeljusti. Na njenom vrhu nalazi se nos, koji mora biti crn, pun s dobro formiranim i otvorenim nosnicama. Usnice moraju biti zategnute, dobro pigmentirane.

Oči: Bademastog su oblika, tamne. Kapci dobro priliježu, ne smiju biti vidljive sluznice.

Uši: Uši su visoko usađene, kupirane, uspravno su nošene. U pasa u kojih nisu kupirane moraju biti u formi slova V s vrhom priljubljenim uz glavu.

Vrat: Snažan, mišićav, suh, umjerene dužine i srazmjeran tijelu. Vrat je lagano povijen, tako da odaje snagu, eleganciju i plemenitost.

Prednje noge: Lopatice moraju biti koso položene, obložene plosnatim i snažnim mišićima. Noge su snažnih kostiju. Gledane sa svih strana, moraju biti ravne i okomite na tlo. U stavu, međusobno su paralelne. Laktovi su priljubljeni uz trup. Šape su snažne, okrugle, sklopljenih prstiju tzv. mačje. Nokti su snažni i dobro pigmentirani.

Tijelo: Kvadratično je, tako da je visina jednaka dužini tijela, naročito kod mužjaka. Prsni koš je prostran, oblikuju ga dobro svedena rebra. Dubina mu iznosi oko 1/2 visine trupa u grebenu, a seže do lakatnog zgloba ili nešto ispod njega. Tijelo sternuma nadilazi crtu ramenog zgloba formirajući snažno predprsje. Predio bubrega je kratak i mišićav, što pridonosi kompaktnom izgledu šnaucera. Leđa su kratka i snažna. Crta leđa nije potpuno ravna, već od trnastih nastavaka grudnih kralješaka u blagom i elegantnom luku prelazi preko leđa, završavajući na blago zakošenim, ali ne i strmim sapima. Donja linija trbuha, od zadnjeg kraja prsne kosti, u blagom luku penje se prema skrotumu (lagano usukan trbuh).

Rep: Visoko je usađen i uspravno nošen pod kutem od 45°. Kupira se na dužinu trećeg kralješka, nikad duže od četvrtog.

Stražnje noge: Snažnih su bedara i dobrih kuteva, koji moraju biti lako uočljivi. U stavu su međusobno paralelne. Došaplje je snažno, dobre dužine. Šape su okrugle, snažne, prikupljenih prstiju. Nokti snažni, dobro pigmentirani.

Krzno: Tijelo šnaucera prekriveno je oštrom, gustom čekinjastom dlakom, koja mu pruža odličnu zaštitu u svim vremenskim uvjetima, a važan je čimbenik u formiranju općeg izgleda psa. Važnu ulogu u njezinu održavanju imaju vlasnici pasa. Dlaka na glavi mora biti kratka i bez poddlake. Na bradi i obrvama mora biti obilnija, ali nikako i predugacka (kožja brada).

Boje: Dozvoljene boje su crna i papar i sol. Nisu dozvoljene bijele pjege po tijelu. Za boju papar i sol dozvoljene su nijanse od željezno-sive do srebrno-sive, ali svi moraju imati tamnu masku koja je u skladu s bojom ostalog krzna. Crna boja mora imati mat izgled, jer sjajna je samo kad je poddlaka slabo razvijena ili je nema. Štenci velikog šnaucera rađaju se s kratkom dlakom i u prvih trideset dana života počinju im rasti karakteristični brkovi i brada. U oko polovine crnih štenaca u dobi od oko tri mjeseca ili starijoj, dolazi do promjene dlake na nekim dijelovima tijela, pa naginje prema crvenkasto-smeđoj. Ova pojava ne bi smjela zabrinjavati vlasnike jer s vremenom ili nakon prvog trimanja poprimi karakterističnu mat crnu boju. Dlaka u štenaca boje papar i sol na okotu je obično tamno siva, koja s vremenom postiže karakterističnu nijansu. Boja papar i sol ne može kroz cijelu godinu zadržati jednaku nijansu, jer se svaka pojedina dlaka moze podijeliti u tri boje: crnabijela-crna ili bijela-crna-bijela, pa ovisno o ucestalosti trimanja mijenja nijansu od svjetlije do tamije ili obratno.

Kretnje: Veliki Šnaucer je odličan galoper na kratke staze, a kad kasa, iskorak mu je izdašan, elegantan i temperamentan.

Visina: Za ženke iznosi 60-65 cm, a za mužjake 65-70 cm.

preuzeto:veselirepici.10.forumer.com

Izmjene standarda - prethodni standard objavljen 06.04.2000. , najnoviji 21.02.2006.

21.02.2006. su donesene male izmjene u standardu pojedinih snaucera i pinceva -
Kod velikih snaucera također je izmjena kod tezine , sad je 35 do 47 kg, a do sad 35 to 45 kg., rep i dalje NATURAL




Post je objavljen 12.01.2007. u 12:47 sati.