Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoompolitikon

Marketing

Merčep između CIA-e, Sanadera i Štrbca


Kada je američka središnja obavještajna agencija (CiA) prije dva dana na svojim službenim stranicama objavila izvještaj, sa kojeg je nedavno uklonjen znak tajnosti, o tobožjem zločinačkom djelovanju Tomislava Merčepa za vrijeme rata na gospićkom i vukovarskom području, prva stvar koja mi se učinila nelogičnom jest zašto bi agencija poput CIA-e objavila skup izvadaka-informacija iz srpskih medija, izvještaje međunarodnih organizacija za ljudska prava, te svjedočanstva izbjeglih Srba(!) kao rezultat svojih istraga.

Nimalo senzacionalno. No, neki hrvatski mediji, nekiinternet portali, vijest su sa očiglednim veseljem senzacionalistički prenijeli kao da je Tomislavu Merčepu već izrečen sudski pravorijek. Konkretnih, relevantnih dokaza nema, a sve djeluje kao dio, srpske propagande sa potpisom vjernog pomagača Carle del Ponte, pred hrvatskim pravosuđem 2002. godine aboliranog Save Štrbca i igre američkih obavještajca u službi balkanskih kraljeva.

Kada eminentna obavještajna agencija koju krase sve "vrline" koje jedna tajna služba može zavrijediti, objavi trećerazredne podatke, ništa novo upakirano u prozirni celofan, indicija se nameće sama po sebi - koja je stvarna uloga objavljena izvješća? Ono samo za sebe ne predstavlja ništa. Kao nerelevantini, podaci iz CIA-inog izvješća nemaju nikakvu konkretnu vrijednost, osim špekulativnu, ili pak imaju, te upravo kao takvi predstavljaju neprikosnovenu umješnost američkih obavještajaca.

Vjerujem da ključ objavljenih podataka leži u činjenici koja u zadnje vrijeme postaje sijelo okupljanja političkih previranja svih oblika - predizborna kampanja u Hrvatskoj je počela.

Naime, uzimajući u obzir možebitnost počinjenja zločina ili naređenja istih od strane Tomislava Merčepa, jer o tome se i prije uvelike pričalo i pisalo, najvjerojatnije prava optužnica protiv njega se kuje ili je već skovana, a suđenje još jednom hrvatskom branitelju u predizbornoj godini, za trenutno vladajuće bila bi samo jedna u nizu otegotnih okolnosti u bespoštednoj borbi za gubeće glasove.

Iz potonjeg se jasno iščitava krajnja svrha objavljenih podataka, a ta je pripremanje podloge za pravu optužnicu protiv Tomislava Merčepa, koja, sada sa sigurnoću mogu tvrditi, neizbježno slijedi u doglednoj budućnosti. Drugim riječima; objavljeni podaci sredstvo su stvaranja ozračja u kojem se unaprijed u narodu pokušava Tomislava Merčepa predočiti kao krivog, a sve u svrhu izbjega šoka koji bi uslijedio kada bi se konkretna optužnica pred javnost podastrijela kao grom iz vedra neba, što bi pak u narodu izazvalo nemilicu, a znamo da ona pred izbore nije poželjna pojava.

Svime time vladajući efektom disperzije pokušavaju sa sebe skinuti, umanjiti odgovornost za još jednu optužnicu, kako im, opetujem, u predizbornoj godini cijela stvar ne bi pomrsila ionako pomršene račune. Podla, rekao bih; politički monstruozna politika. Svojom narcisoidnom politikom vladajući nastavljaju pokretati Hrvatsku u prepoznatljivom, njima svojstvenom stilu, stilu nevjerovatne lijske dosjetnosti i "old school" umješnosti.

Da stvar bude gora, ta monstruozna politika, zajedno ruku pod ruku ide sa politikom još zloćudnijih namjera, sa politikom iskrivljavanja povijesnih činjenica Domovinskog rata, na čijem čelu je već spomenuti Štrbac:

"Ako se dokaže krivica komandanta najznačajnijih hrvatskih vojnih operacija, na čemu mi radimo, onda će ti komandanti zvanično sloviti za ratne zločince, a akcije koje su vodili bit će zvanično zločinačke akcije. A rat koji čine zločinačke akcije nije domovinski i obrambeni, već zločinački i agresorski. Samim tim država koja je nastala na zločinu ne može nastaviti postojati, već se njeno ustrojstvo mora redefinirati. To je prilika za nas Srbe, kao i haško suđenje hrvatskim generalima da se legitimnim i legalnim sredstvima izborimo za pravo državnosti Republike Srpske Krajine."

Ne ulazeći u istinitost priča o zločinima Tomislava Merčepa, ne stajući u njegovu obranu, pristupajući neutralno cijelom slučaju, a znajući da uistinu postoji politika srozavanja hrvatske suverenosti, politička narcisoidnost vladajućih, borba za vlast, slučaj Merčep djeluje kao dobar ispušni ventil i sredstvo ispunjavanja ciljeva politika pojedinih grupacija ljudi, u čemu se jedino plemenito, pravo i pravda, zaobilazi u širokom luku.





Post je objavljen 12.01.2007. u 00:12 sati.