Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sumarstvo

Marketing

Šumski građevinar

Na obali kanala nedaleko Lipovljana primijetio sam oštećenje na jednom stablu. Kada sam se približio malo bliže, ugledao sam oglodano stablo, djelo dabrovih zubiju. Malo sam pregledao okolni teren i ostao zadivljen kako je dabar odabrao pogodno stablo za rušenje preko kanala. Upornim i preciznim glodanjem već je izvršio 80% zadatka rušenja stabla. Pretpostavljam da će jedna familija dabrova izgraditi branu na tom mjestu kanala. Pratit ću i dalje ovaj građevinski pothvat.
Image Hosted by ImageShack.us
Dabar živi na vodotocima i vodenim površinama obraslim bogatom močvarnom vegetacijom zeljastih i drvenastih vrsta. Osnovni stanišni uvjet za dabra je stalna i dovoljno duboka voda. Ukoliko nastanjuje manji vodotok koji ponekad postaje previše plitak, na njemu izgradi branu kako bi osigurao dovoljnu razinu vode i zaštitio ulaz u nastambu. Dabar je isključivi biljojed, ljeti se hrani sočnim zeljastim biljem koje nalazi u vodi ili neposredno na obali.
Dabar je u Hrvatskoj izumro u drugoj polovici 19. stoljeća, a ponovno je unesen između 1996. i 1998.godine u okviru projekta "Dabar u Hrvatskoj",zahvaljujući Marijanu Grubišiću, profesoru šumarskog fakulteta. Danas se procjenjuje da u Hrvatskoj živi oko 350-400 dabrova.



Post je objavljen 11.01.2007. u 20:17 sati.