Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/sb

Marketing

VJERUJETE LI DA JE VAŠ NOVAC SIGURAN U BANKAMA.


Neki dan uđe mi žena i kaže: Gospođo dobila sam izvod iz banke pustili ste mi dva čeka odjednom iako sam vas molila da svotu koju trebam platiti podijelimo na tri obroka. Prvo sam se zbunila no sjetila sam se ljubazne gospođe inače penzionerke koja je kod nas svojoj unuci kupila stvari i pošto je iznos bio poveći, a njezina penzija mala molila me da svotu koju je imala za platiti podijelimo na 3 obroka. Dvije rate bile su po 500 kn i jedna 350 kn. Žena mi je pokazala svoj izvod na kojem je pisalo da joj je sjelo 700 kn. Sjećam se dobro da sam vlastoručno upisala datume na čekove. Banke ne bi smjele iako dobiju ranije ček naplatiti ga prije upisanog datuma. Brzo sam se zbrojila i shvatila da njoj nikako nisu mogla sjesti dva čeka zajedno jer bi svota bila ili 850 kn ili 1000 kn ali nikako ne 700 kn. Iskreno ne znam o kojoj je banci bila riječ, ali na izvodu koji sam držala u rukama nije pisalo kome je svota uplaćena,a žena me uvjeravala da nigdje drugo ništa nije kupovala . Jedva sam je uvjerila da greška sigurno nije naša i rekla joj da svakako ode u banku provjeriti o čemu je riječ.Idući dan gospođa se ponovno pojavila na našim vratima. Ovaj put došla se zahvaliti što sam je nagovorila da ode u banku. Naime u banci su stisnuli krivi broj i umjesto s nečijeg drugog računa gospođi naplatili nešto što nema veze s njom. Naš ček još uvijek nije stigao na naplatu.

Nekoliko dana kasnije dolazi druga gospođa i želi kupiti nešto no nema dovoljno gotovine kod sebe. Zamolila me da joj spremim stvari samo dok skokne do bankomata udaljenog pedesetak metara od nas. Nakon 2-3 minute vraća se i pruža mi papirić uz riječi:. Molim vas hoćete li mi pročitati što tu piše. Na papiriću je pisalo :“ Danas ste već ispunili dnevni limit“.
Žena me blijedo gleda ,sama sebi nije vjerovala da je to pročitala. Pošto u blizini nema poslovnice njezine banke rekla sam joj da ih proba nazvati i provjeriti o čemu se radi, jer me uvjeravala da sigurno nije ništa dizala, a kartica je stalno kod nje. Pošto stanuje u blizini skoknula je kući po novce. Kad se vratila rekla mi je da ih je nazvala i da su joj potvrdili da je danas s njene kartice dignuto 2 puta po 500 kn. Pošto mora do banke ići podaleko rekla je da će odmah u jutro otići i vidjeti o čemu se radi. Nije mi kasnije došla reći što je saznala no ako se pojavi reći ću vam.

Dvije moje prijateljice zajedno su otvarale bankovne račune i računi im se razlikuju samo u jednom broju. Jedna od njih plaćala je neke račune i kasnije se čudila kako joj iako je uplatu vršila u banci nikako ne skidaju uplaćenu svotu s računa. Druga se u isto vrijeme čudila što joj je neka čudna svota skinuta s računa. Pošto su uvijek zajedno putovale jedna se požalila drugoj i shvatile su što se dogodilo. Zajedno su otišle do banke i objasnile službenici o čemu se radi. Nakon provjere službenica je potvrdila njihove sumnje. Netko od službenika krivo je otkucao broj i i naravno novci su skinuti s krivog računa.

Vjerujem da ovakvih slučajeva ima još, Ja sam prva koja nikad ne pišem koliko i gdje dižem i što plaćam. Znam od prilike i vjerojatno bi nešto sumnjivo primijetila. Dobro je jedino to što mi svaku transakciju odmah šalju SMS tako da je sve friško pa se sjećam što sam i gdje plaćala. No pitam ja vas što bi bilo da ovi ljudi nisu reagirali a sigurna sam da ima i takvih.


Post je objavljen 09.01.2007. u 20:53 sati.