Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tajnepasa

Marketing

Samoyed

S
amojed,veseo i ljubazan pas,pun je suprotnosti.Opisuju
ga kao " inteligentnog i relativno poslušnog,ali ne i ropski
odanog,izuzetno tvrdoglavog,osjećajnog i dragog,
opasnog i privrženog,ali ne i dosadnog... ",što je priznat
ćete,prilično šaren opis.To nije agresivan pas,a to,kažu,
zahvaljuje istoimenom plemenu,koje je,zbog zajedničkog
suživota,bilo koji oblik agresivnosti,prema ljudima ili drugim
psima,najstrože kažnjavalo.Domovina im je centralni dio
sjevernog Sibira,a postoje legende da su samojedi nekad
bili pustinjsko pleme koje je,zajedno sa svojim psima,
došlo do ledom okovanog Arktika.Krzna njihovih pasa
izbljedilo je na arktičkom suncu,poprimivši srebrni odsjaj
ledenog okoliša.Sve je češće i kao kućni ljubimac.

Veličina:
Visina mužjaka iznosi 57 cm, visina ženke 53 cm.
Odstupanja od 3 cm prema dolje ili gore su dozvoljena.
Dlaka:
Vanjska dlaka je gruba i strši, poddlaka je mekana
i gusta. Boja je bijela, kremasta ili bijela s oznakama boje biskvita.

Njega:
Ne treba ih previše češljati jer bi se mogla oštetiti
poddlaka. Ako ispada previše dlaka, možete
poddlaku oprezno isčešljati češljem s dvostrukim metalnim zupcima.

Odgoj:
Odgoj samojeda je jedan dug proces i treba ga
započeti što prije. Vježbe moraju biti pune
promjena, jer iste naredbe kod samojeda
izazivaju suprotni efekt - dolazi do izražaja
njegova tvrdoglavost. Također ga već u ranoj mladosti
morate naučiti na mačke i druge kućne životinje. Onda ćete
imati puno veselja s ovim psom - karektarističan "osmijeh"
samojeda demonstrira njegovu ljubaznu narav.

Socijalno ponašanje:
Ovi psi su nježni i izuzetno strpljivi s djecom, prema
drugim psima znaju biti povremeno dominantni. Ne smijete
zaboraviti da su samojedi lovački psi - love sve što se pokreće.
Zato je socijalizacija s mačkama i drugim kućnim životinjama
izuzetno bitna. Osim toga vrlo su oprezni.

Vježbanje:
Samojed treba puno kretanja. Trebate s njim ići u duge
šetnje, a čim odraste pustite ga da redovito trči pored
bicikla kako biste mu održali kondiciju. Ovi psi su po prirodi
lutalice, zato dobro ogradite vrt.





ČETKANJE
Lijepa, čista dlaka koja se sjaji na suncu je jedna od
karakteristika koju imaju samojedi. Dlaka može biti ili bijela
ili žučkasta, ali čista i sjajna dlaka će uvijek imati svoj prepoznatljiv
sjaj. Besprijekorno krzno ima blistav srebrnasti sjaj.
Vanjska dlaka je gruba i ravna, ne smije biti čupava, svilena
ili valovita, a duža je nego u drugih arktičkih pasmina.
Unutarnja dlaka tzv. poddlaka je gusta i mekana. Takva
struktura dlake daje tom psu maksimalnu zaštitu od
vanjskih utjecaja, a zahtijeva minimum brige. Iako bijelo,
njegovo krzno uvijek izgleda vrlo čisto, a blato se nakon sušenja
jednostavno iščetka. Vrlo gusta dvostruka dlaka traži redovito
češljanje, posebno u proljeće i ljeti.
Ako Vašem psu dlaka postane prljava i zametena, utrošit ćete i
nekoliko sati da je ponovo dovedete u red, a to će biti naporno i Vama i Vašem psu.

Štene treba dnevno češljati kako bi kvaliteta i sjaj njegove dlake
došla do izražaja. Ako se već po dolasku u Vaš dom štene
nauči na češljanje, umnogome ćete si olakšati posao u
budućnosti. Započnite s češljanjem dok se još igrate s
štenetom držeći ga na koljenima, a kako će ono rasti
naučite ga na stol za češljanje. Ako štene naučite na
češljanje dok je još malo, uživat ćete u češljanju i Vi i Vaš pas.

Idealno je ako Vašeg psa počešljate svaki dan,
poslije šetnje, i tako iščešljate moguće ostatke
blata, trave ili drugih nečistoća koje mogu oštetiti njegovu dlaku.
Bar jednom tjedno iščetkajte njegovu dlaku do kože.
Najbolji nači za češljanje je da jednom rukom poravnate
dlaku, a drugom rukom češljem
(češalj rijetkih, dugih zubaca) iščšljavajući od sebe razmrsite
dlaku do kože. Tako ponavljajte dio po dio krzna, u slojevima,
uz posebnu pažnju na uši, noge, a posebno na koljena jer
to su mjesta gdje se najčešće dlaka zamrsi stvarajući
čvorove koje je teško raščešljati i puno puta u takvim
slučajevima pomažu samo škare. Za češljanje dlake na
nogama, glavi i ušima koristite češljeve s gušćim kraćim
zubcima. Trbuh i unutrašnja strana nogu su često puta
jako osjetljivi te obratite pažnju da ne čupate dlaku.
Kada završite češljanje na obje strane tijela, dlaku
dobro iščetkajte kvalitetnom četkom
(najbolje su četke od prirodne dlake) i to uvijek
od repa prema glavi.
Kada završite češljanje sigurno će se Vaš pas
protresti i tako će svaka dlaka "sjesti" na svoje mjesto.
Uobičajeno je da se samojed jednom ili dva puta
godišnje linja. U tom slučaju cijeli postupak
češljanja-četkanja će potrajati puno duže jer
je potrebno iščešljati podlaku. Ako se ovo ne napravi,
podlaka će se skupiti u velike "kvrge" koje će izgledati
jako ružno. Linjanje potraje nekoliko tjedana, ali nakon
toga se vrlo brzo primjećuje rast nove podlake. Kako bi
se smanjilo vrijeme linjanja dobro je koristiti kvalitetnu
hranu koja ubrzava rast dlake.
Iščešljana dlaka može se sakupljati i kasnije korisno
upotrijebiti tako da se isprede u finu vunu.










Post je objavljen 09.01.2007. u 13:20 sati.