Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/dobrobit

Marketing

Izumiranje prijeti 20% pasmina domaćih životnija

FAO – upozorava: Globalizacija tržišta stokom je najvažniji čimbenik narušavanja raznolikosti životinja u uzgoju.

15. 12. na konferenciji u Rimu je naglašeno da izumiranje prijeti 20% pasmina životinja u uzgoju. Naime zbog globalizacije tržišta stokom i tržišnog pritiska k visokoj produktivnosti i standardizaciji svaki mjesec jedna pasmina životinja izumre. FAO kaže da od 7600 pasmina koje se nalaze u FAO-voj globalnoj bazi podataka farmskih životinje, njih 190 je izumrlo tijekom proteklih 15 godina a narednih 1500 bi moglo izumrijeti uskoro…
Više od tome možete pročitati na stranicama FAO-a >>> www.fao.org

No, što mi možemo učiniti?
Hm…
Tradicionalna stočarska proizvodnja je zahtijevala prilagodljive životinje koje su se mogle koristiti za više svrha. Primjerice goveda su se koristila i za vuču i za meso i za mlijeko i za kožu, ovce su davale i vunu… A suvremena poljoprivreda je razvila vrlo produktivne pasmine specijalizirane zajedan oblik proizvodnje.

Znači li to da za one 'stare' pasmine više nema potrebe?
Znači li to da visokoproduktivne pasmine stvorene u razvijenom dijelu svijeta trebaju zamijeniti manje produktivne pasmine koje se koriste u nerazvijenima…?

Bojim se da tržišna logika tako kaže. S druge strane stoji FAO i vlade brojnih država koje podupiru uzgoj autohtonih pasmina i… čini se da sada tržišna logika opasno vodi.

No, mi kao potrošači i kako stručnjaci možemo napraviti promjenu!
Znatan dio javnosti je već senzibiliziran na potrebu kupovanja 'ekoloških' proizvoda, manji ali rastući broj potrošača već kupuje 'samo ekološko' (vidjeli ste www.themeatrix.com; zar ne?).. Znači na dobrom smo putu. No ne smijemo stati.
Isto tako, kao stručnjaci se trebamo potruditi da bude vrlo jasno (i kontrolirano!) što iza svakog 'ekološkog', 'organskog' ili nekog drugog 'zelenog' znaka stoji. Uz to, struka se treba potruditi tržištu ponuditi proizvode koji će biti proizvedeni strogo poštujući dobrobit i raznolikost životinje. Interesa ima… Zar ne?

OK, neki kažu da životinje ne bi trebalo uopće uzgajati. No, što bi se onda desilo sa svih 7600 pasmina koje FAO bilježi?

Evo prilike za one koji misle ozbiljno: druga konferencija sudionika u dobrobiti životijna (Second Welfare Quality Stakeholder Conference) će se 3. i 4. svibnja održati u Berlinu.
Više saznajte na >>> www.welfarequality.net


Post je objavljen 06.01.2007. u 10:12 sati.