Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/madeinholland

Marketing

Vikendddddddd.......

Jos uvijek se oporavljam od novogodisnjeg ludila. Ne pusta me onaj lijepi omamljeni osjecaj koji samo muzika, dobro drustvo, pice i sjajna klopa mogu stvoriti. Motivacija da jos vise sviram i pjevam samo je pojacan...nadam se da ce ova godina donijeti vise nastupa nego prosla.

Kako se ovdje samo prvi januar pika kao praznik, drugog sam vec morao da se gibam na posao.Srecom pa je na poslu mirnije, svi su nekako opusteniji nego obicno. Neki se zale da ih hvata januarska depresija prouzrokovana manjkom svjetlosti te cinjenicom da je decembar prosao(koji ovdje vazi kao najdrazi mjesec u godini). Ova godina bi za mene mogla da bude prekretnica na poslu. Da li cu nakon vise od 5 godina ostati u istom filmu, sa istom funkcijom ili cu se okrenuti necem sasvim novom? I jedna i druga opcija imaju svoje prednosti i mane. Zavisno od toga kako ce se management prema nama ponasati, odlucit cu da li da i dalje trpim tu nesposobnost, bezosjecajni pristup i amaterizam koji trenutno vlada. Ovdje je tendencija da menadjeri zauzimaju mjesta i tamo gdje ih najmanje ocekujes, npr socijalni rad, rad sa djecom i omladinom tj. u socijalnim sektorima. Posljedica je explozija birokracije iliti papirologije. Sve neke istrage, provjere, sve mora crno na bijelo. Posljedica? Da imamo manje vremena za rad sa nasim klijentima koji bi trebali da budu najvazniji. Najsmijesniji su trenutci kada nam objavljuju neke novosti ili promjene u nacinu rada. U 90% slucajeva te promjene nemaju veze sa poboljsanjem kvalitete rada nego sa nekim birokratskim sranjima. Kako samo lijepo upakiraju te gluposti, to je prosto nevjerovatno...no nas ne mogu preveslati pa smo odlucili ove godine vise akcija da vodimo protiv ovakvog stanja i ovakve politike.

Inace ovdje su glavna tema pregovori oko sastava nove vlade. Nakon sto je moja socijalisticka partija i pored gigantske pobjede ispala iz kombinacija za novu vladu, jedna mala krscanska partija je dosla na njeno mjesto. Sada pregovaraju socijal-demokrati, i dvije krscanske partije. Prva i istovremeno najveca od njih je sve samo ne krscanska. Ona je neoliberalna, asocijalna, nekrscanska, drugim rijecima odvratna. Ova CDA partija je vedrila i oblacila zadnjih godina zajedno sa fasistickom liberalnom partijom, koja je brat blizanac bushovim kaubojima,republikancima. Ova druga mala krscanska partija, krscanska unija, je socijalnija ali i konzervativnija(protiv homica, eutanazije, rada nedeljom i sl.) E sad kako ce se ove dvije partije sloziti jedna sa drugom plus sa socijalnima koji 4 godine pljuju po ovim drugima, ne znam. Kad bolje pomislim moja socijalisticka partija i nema sta da trazi sa ovim lazljivcima i prevrtljivcima. Iako je jedan od sest holandeza glasao za njih, bolje je biti jos malo u opoziciji.

Socijalisticka partija je inace za pravedniju raspodjelu bogatstava,protiv svih ratova, protiv Nato pakta, protiv ovakve globalizacije, uopste govoreci protiv ovakvog neravnopravnog, asocijalnog, hipokritskog i inog svijeta...to je partija koja je najaktivnija u holandiji, treca po broju clanova, a karakterisu je akcije za malog covjeka u njegovoj ulici, bloku ili naselju. To je i razlog zasto je toliko ljudi glasalo za nju.



Post je objavljen 05.01.2007. u 19:40 sati.