Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moneyisthebest

Marketing

Preuzimanje Eura tjerat će nas na odgovornost i disciplinu


...kažu vodeći ekonomisti Slovenije.

Dušan Mramor

"Uspješno preuzimanje Eura ne znaći kraj našeg djelovanja na tom području, pa i godišnji odmor za uređivanje slovenske ekonomske politike.Znači naprosto početak ozbiljnog rada, opozoravaju ekonomisti. Ako vladi ne uspije,može se dogoditi da sve prednosti koje donosi uvođenje Eura naprosto nestanu. S time bi gospodarstvo palo još na nižu razinu od ove na kojoj se sada nalazi s tolarjem.Poznato nam je nekoliko primjera, gdje su države doživjele takav udarac" rekao je ekonomist Dušan Mramor.
"Ulazak u područje Eura donosi sa sobom sve prednosti, koje su se spominjale zadnje tri godine.Neke od njih su realizirane nakon dvije i pol godine rada sa ERM2.No, rezultati će biti vidljivi jedino ako bude vlada razumjela svoju ulogu i napravil sve da bi ju dobro i izvela" dodaje Mramor.
"Dio makroekonoske politike, koju je do sada odlično vodila Banka Slovenije, morat će nadomjestiti s dugčijom ekonomskom politikom.Morat će i dalje prilagođavati ekonomski sistem.To zahtjeva ogromnu disciplinu, znanje i političke, jako teške odluke" završio je Mramor i dodao da je Slovenija na duge pruge s Eurom ipak u plusu.


Jože Mencinger

Ekonomist i nekadašnji rektor ljubljanske univerze Jože Mencinger ocjenio je, da zapravo "euforija nad postignutim" nije potrebna. To je objasnio s time, da kao i druge stvari u zadnjih 15 godina, ni ovome nisu mogli pobjeći.Kako su preuzeli Euro tako će sada morati preuzeti i novčanu politiku Europe.
"U sadašnjoj euforiji nismo uvidjeli da sa preuzimanjem Eura znači i preuzimanje monetarne politike Europe, pa tako i prilagođavanje europskom prosjeku i pogotovo "velikima". S time je Slovenija konačno i izgubila zadnjek atributa nacionalnog gospodarstva.( čitaj tolar ! ) Sada smo više "republičko" gospodarstvo, od prije, kada smo počeli stvarati nacionalno gospodarstvo" ocjenio je najbolji ekonomist Slovenije Jože Mencinger.
Mencinger priznaje,da s ulaskom Slovenije kao jedine nove članice EU u područje Eura, gospodarska politika i promjena gospodarskog sistema, koji su bili temelj na sporom "jurenju", odbijanju fraza međunarodnih financijskih institucij i kočenju kod prodaje nacionalnog blaga, bili su odlični temelj za popunjavanje zahtjeva sa strane EU.



Post je objavljen 04.01.2007. u 11:00 sati.