Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/moneyisthebest

Marketing

Penicilin za lopove luksuznih limuzina

Sustav za otvaranje vrata i pokretanje motora uz pomoć otisaka prsta bitno povećava standard vožnje i sigurnosti
Otisak prsta za preciznu se identifikaciju koristi već 112 godina koliko je prošlo od prvog uhićenja kriminalca kojega je na taj način proveo engleski Scotland Yard. Trebalo je proći puno stoljeće dok elektronika nije omogućila masovno korištenje te tehnologije u znanstvene i poslovne svrhe. Velik je napredak donijela biometrija, nova znanstvena disciplina koja razrađuje zakonitosti, metode i postupke elektronskog prepoznavanja ljudskih značajki.

U konkretnom je slučaju to učinjeno pomoću otiska prsta, a za prepoznavanje se mogu koristiti fizičke značajke lica (u najosjetljivijim slučajevima zjenica oka) ili glas. To omogućava bitno povećanje funkcionalnosti i sigurnosti automobila pa klasični kontaktni ključ konačno ide u muzej. Glasovna će komunikacija sljedeća doći na red jer omogućava govorno upravljanje bitnim sustavima automobila.

Kada vozač zauzme položaj i pritisne kočnicu, kažiprst treba staviti na senzor označen “Start”. Nakon nekoliko djelića sekunde, koliko je dovoljno za preciznu identifikaciju, motor se pokreće. Gasi se pritiskom na tipku “Stop” koja se nalazi pokraj senzora. Koncept koji je zasad namijenjen skupocjenim automobilima (Mercedes, BMW, Audi) napravljen je u suradnji s vrhunskim stručnjacima i znanstvenim ustanovama. Svako odstupanje od propisane procedure ili pokušaj nasilnog otvaranja potpuno blokira sustav te je deblokiranje moguće jedino u ovlaštenom servisu.
Za novi sustav pokretanja motora pomoću otiska prsta u automobilu visoke klase zasad treba doplatiti oko 3000 eura, što za bogate kupce nije mnogo. Kako cijena elektronike brzo pada, neće proći dugo dok taj sustav ne bude dostupan i u običnim automobilima. To će biti velik udarac i iskušenje za automobilsko podzemlje.

ELEKTRONIČKO OČITAVANJE- 65.800 minijaturnih elektroda


Glavninu posla napravio je Siemens, koji je izradio foto-elektronički senzor sa 65.800 minijaturnih elektroda. Visokosofisticiran optički senzor CMOS razvila je tvrtka Delsy, a najvažniji mu je dio gusta mreža optičkih staklenih vlakana, koja sliku otiska prsta, s minimalnim rasipanjem, prenosi do piksela senzora. Velik je napredak napravljen u brzini reakcije (očitavanja otiska), trajnosti i pristupačnoj cijeni, što je gotovo dvije godine bila prepreka za visokoserijsku proizvodnju. Otisak kažiprsta snima se s preciznošću od devet tisućinki milimetra, te se skenira i pretvara u digitalni signal. Omogućena je potpuna sigurnost (mogućnost krivog očitanja je jedan prema milijardu). Kako bi se postigla potpuna sigurnost, uređaj se može programirati samo jedanput.

ADVANCED KEY- A

Sustav otvaranja automobila s pomoću otiska prsta kombiniran je sa sustavom naprednog ključa Advanced Key, koji omogućuje dosad najveći stupanj prilagodbe osobnim potrebama vozača. To je daljnji razvoj sustava otvaranja pomoću kartice, koji se već koristi u mnogim automobilima. Tako se približavanjem automobilu vrata automatski deblokiraju te se otvaraju pomicanjem ručke na vratima. Istodobno se automatski, prema mjerama vozača, podešavaju udaljenost, visina i nagib sjedala, visina i udaljenost volana te položaj svih retrovizara. To je moguće podesiti za četiri osobe, što je posebice prikladno ako isti automobil vozi i supruga vlasnika, odnosno u tvrtkama gdje automobil vozi više osoba.


Post je objavljen 03.01.2007. u 17:33 sati.