Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Samo ponekad

Preko praznika doma smo igrali dosta slobodnih partija. To je prilika da se malo uigravamo ali i zabavljamo. U sigurnosti svoja četiri zida možete postati Zia barem na par minuta. Jasno tada i protivnici postaju eksperti u keširanju adutskih aseva protiv velikih slemova. Igram često sa svojom dragom i imam jasnu sliku što voli licitirati. Poput svakog povremenog igrača jako je defanzivna i ne voli licitirati - što je dobro znati kod odlaska u nepoznato.

Na jednom bordu novogodišnjeg župskog turnira bili smo zeleni protiv crvene. Imao sam ruku:

-
x x x
J x
K J 10 8 x x x x

Na prvom mjestu bio je Tiho, stariji igrač sa valjda pola stoljeća utakmica u nogama. Uzeo je karte, otpuhao i otvorio na prvom mjestu 6 pik. Dva brza pasa i loptica je kod mene. Tiho ne blefira i ne licitira nemoguće kontrakte. Vjerovao sam mu i izvadio sedam tref. kontra pas, pas pas i tri puta ne. Imali su sedmicu u glavu.

Preko nove godine došao nam je Milivoj. Sa rubber iskustvom i jednostavnom licitacijom bez problema je pobijeđivao. U carstvu slijepih jednooki je kralj - skupljao je sve što smo bacali po putu pokušavajući igrati 'zanimljivo'.

Igrali smo kućnu partiju sa Chicago obračunom. Oboje crveni izvadio sam imao lijepi baražni list u piku. Brat je otvorio 1 karo, majka je rekla jedan herc. Prelicitirao sam jedan pik. Tko nema pika može da se slika. Brat kontrira, majka licitira dva herc. Nigdje mi se ne žuri, mogu licitirati do prekosutra - dva pik. Četiri herc brat pas pas i sad konačno četiri pik. Kontra i jednom ne. Milivoj je donio drugu pik damu i četvrtu tref damu. Bili su ledeni za šesticu a na kraju nam nisu ni pokupili dva karo štiha u obrani vjerujući da imam karo poene.

K J 10 9 x x x x
-
x x
x x x


Drugi put svi smo bili zeleni. Partner je otvorio tri tref baraž. Desni protivnik je kontrirao i sad licitiram ovaj list:

K 10 9 x
x x x
K Q x x x
x


Pas je normalan govor pa tako nisam pasirao nego licitirao četiri tref. Lijevi je licitirao 4 pik i to je bilo to. Partner je keširao asa tref, svi su pratili, ja sam porezao drugu rundu trefa i još uzeo dva pik štiha. Protivnici su imali četiri herc ali ga u licitaciji nisu mogli naći nakon četiri tref - kontra je bila kaznena.

Naoružan novim znanjem i pun entuzijazma krenuo sam u klub. Igrao se prvi ovogodišnji butler turnir pa sam probao iste finte prodavati i klupskim igračima. Rezultat je bio minus četrdeset, na turniru sa dvadeset sedam bordova gdje smo čak napravili oko dvadeset plusa! Svi plusevi su došli iz jednostavne licitacije i igre, dok su nadahnuća popravila rezultat.

1. Radić – M. Jančić +59
2. Matana – Zokić +30
3. Kalauzi +25
4. Mozara – Čeović +19
5. Novak – Čubela +5
6. Handabaka – Soko +3
7. Dalmatin – B. Jančić -20
8. Milić – Jemo -31
9. Jančići -40
10. Selmanović – Dubčić -50

Zaključak ? Samo ponoviti riječi jednog od vas dvojice čitatelja bloga: Pas, Frano, pas je najčešća kartica u bidding boxu. Vidi kako je jednostavno, vježbaj doma.

Post je objavljen 03.01.2007. u 16:45 sati.