Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

pankreatitis

Božić je za nama , a doček Nove godine pred nama!Šta smo jeli i pili ovih dana?A ŠTA NAS JOŠ ČEKA!!!! Da li pomislimo šta nam sve trpi naša gušterača( pankreas) kroz ove dane! Svi zaboravimo na lijekove( tlak, masnoće....) PA SAMO JE JEDNOM GODIŠNJE BOŽIĆ I NOVA GODINA!!
Sve je SUPER ako nam se ništa ne dogodi, osim "možda malog mamurluka", ali ako moramo zvati hitnu zbog upale gušterače ŠTA ONDA??

PANKREATITIS
-jaki bolovi u trbuhu koji se šire prema leđima
- mučnina i povračanje
- lagano povišena temperatura
- Upala gušterače( pankreatitis) rijetka je pojava ( ali ne i bezazlena!!) uglavnom povezana sa dva problema- konzumiranjem večih količina alkohola i masne hrane,dead ili kamencem u žučnom vodu.
Jaki oblik pankreatitisa može uzrokovati šok i smrt ako ga se brzo ne liječi.
U slučaju akutnog pankreatitisa bolovi u trbuhu se pojačavaju tijekom jednog do dva dana , a prate ih mučnina i povraćanje , te vrućica i šok ako se stanje ne liječi.
Jaki bolovi u trbuhu obično natjeraju oboljelu osobu da pođe na hitni trakt.Početnim krvnim pretragama obično se traži enzim gušterače- amilaza- Ako je razina amilaze visoka , sumnja se na oštećenje gušterače .Bolovi u trbuhu koji se šire prema leđima, određeni znakovi na RTG-u trbuha, kao što su promjene izgleda gušterače ili otečeni dijelovi crijeva, zajedno sa visokom razinom amilaze potvrđuju dijagnozu.
Liječenje
Hospitalizacija- što znači-OBAVEZAN ostanak u bolnici, lijekovi za ublažavanje bolova, infuzija, antibiotici, zabrana uzimanja hrane i tekućine na usta partytako da se probavni sustav oboljele osobe može odmoriti.Taj boravak u bolnici ovisi o nalazima amilaza, ali nikad nije manji od , skoro tri tjedna. Gu šterača treba malo više vremena da se oporavi!!
Nije dokazano da konzumiranje manjih količina alkohola - jedno do dva pića dnevno- uzrokuje pankreatitis, ali velike količine alkohola pogotovo povezane sa masnom hranom , mogu djelovati štetno.

Post je objavljen 27.12.2006. u 11:22 sati.