Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Okolnosti Mesićeva ustašofilskog govora puno su teže nego se mislilo


mesic_ustasa


Prepričan u Globusu sadržaj cjelovitog video zapisa gostovanja Stjepana Mesića 02. lipnja 1992. u najvećem hrvaskom klubu u Sydneyu, Punchbowlu, podsjeća da se sadašnji presjednik RH ni u čem nije razlikovao od pokojnih Franje Tuđmana, Gojka Šuška, Josipa Perkovića i Josipa Manolića u pogledu krivnje Mileta Dedakovića Jastreba za pad Vukovara, te da je pored spomenutih igrao istaknutu ulogu u progonu Dobroslava Parage i pripremaju sukoba u BiH između Hrvata i Bošnjaka koji postao neminovan ubojstvom Blaža Kraljevića, samo dva mjeseca nakon Mesićeva govora u Australiji.

Po čemu je Dedaković vitez i mučenik? Zato što su u njegovom krevetu našli 370 tisuća maraka, koje ste vi poslali, a on ih drži u svome krevetu. Zato i je vitez i mučenik. Zato je vitez što je napustio bojište u Vukovaru, zato je vitez što je samo mjesec i pol bio u Vukovaru, zato je vitez što je do prije nekoliko mjeseci tukao iz svih oružja po Hrvatskoj, zato je vitez jer je bio član I SK Pokret za Jugoslaviju, zato je vitez jer, dok smo mi bili na robiji, on je pjevao "Druže Tito, mi ti se kunemo da sa tvoga puta ne skrećemo". Po čemu je on vitez? . Po tome što je došao u HSP? Pa gdje je on bio kad je grmilo? Gdje je on bio kad smo se mi i vi tukli za Hrvatsku? Služio je i Titu i Partiji i svima drugima. I sad je vitez zato što briše noge Paragi.

Stjepan Mesić prema Marku Cigoju, Globus, 22. 12. 2006.


Dobroslav Paraga, taj mladac je sjedio u New Yorku kad smo se mi odlučili za izbore i kada smo odlučili rušiti komunističku vlast. On je svim svojim stranačkim prijateljima javljao: Ne na izbore, bojkotirati izbore, ne izlaziti na izbore i nijedan član Stranke prava se ne smije kandidirati. Gospodo, zašto? Zato što američka CIA želi opstanak Jugoslavije i gospodina kojeg plaća u New Yorku u najboljem hotelu, traži od njega: Treba ostati Jugoslavija. Prema tome, moj tugomire, možeš pričati sve hrvatske priče, ali ne na izbore, tako da Hrvatska ostane u Jugoslaviji.

kao gore


Mile Dedaković Jastreb je nakon pada Vukovara od Manolićeve komisije za istraživanje pada Vukovara bio prokazan kao KOS-ovac i ratni profiter. Pritvoren je po nalogu Josipa Perkovića, pomoćnika ministra Šuška, a Perkovićevi i Šuškovi, neki kasnije poznati i po ratnim zločinima nad zarobljenim Srbima, mučili su ga u vojnom pritvoru. U to vrijeme predsjednik Franjo Tuđman u poslanici Hrvaticama i Hrvatima preko HTV-a za Jastreba je ponovio sve ono što je ustanovio Manolić.
Kako je u vrijeme Mesićeva govora Dedaković bio kod Parage u HOS-u zadužen za Hercegovinu, odnosno podređen Blažu Kraljeviću zapovjedniku HOS-a za BiH, povratniku iz Australije, oženjenim Bošnjakinjom, Mesić je slijedeći politiku vrha HDZ-a i države nastavio sa starim optužbama protiv Jastreba.

Evo i Šuškove izjave iz travnja 1992. o Jastrebu:

* I Dedaković je, nakon tromjesečne obrane potpuno opsjednutog Vukovara, zahvaljujući vašem ministarstvu, postao unutarnji neprijatelj.

- Jesu li Dedakovića vojni policajci istukli, ili je ozljede zadobio u prometnoj nesreći - to će se pokazati i dokazati na sudskom procesu. Ja samo mogu reći da nikoga nisam poslao da ga tuče... Ali, molim vas, kakav je to način da on snima svoje razgovore s predsjednikom države i onda ih javno objavljuje? U kojoj to zemlji, čak i u miru, možete doživjeti?

* Dopustite da se malo s vama svađam. Točno je to što kažete, ali točno je i to da nema zemlje na svijetu koja bi na takav način dočekala svoje najuspješnije ratnike kao što je Hrvatska dočekala Dedakovića i Vukovarce.

- Mislim da su oni dočekani dostojanstveno, da su dostojanstveno i dan-danas tretirani. A od Dedakovića ste vi, novinari, napravili vukovarsku metaforu. Zašto niste pisali o Blagi Zadri koji je bio u Vukovaru sasvim svjestan situacije. Znao je nazvati i pitati: "Ministre, ima li. . . Ako ima - ima, ako nema - otet ćemo!" I to ie bila naša realnost. A Dedaković je zvao svakodnevno po petnaest puta. Kad je vodio operacije? Ja ga. međutim. ne krivim ni za to. Ali otkud mu pravo da čini to što čini?

* Činjenica je, međutim, da je on krivično gonjen, da je optužnica u tjedan dana nekoliko puta mijenjana i da je naposljetku pretučen. Činjenica je da je u svemu tome sudjelovala Sigurnosno-informativna služba vašeg ministarstva.

- Ne bježim od toga, ne želim pravdati SIS. Neka sud u svom redovnom postupku utvrdi odgovornost. Ako sud utvrdi da je doista bilo tako, spreman sam odgovarati.


Gojko Šušak u razgovoru s Aleksom Crnjaković, Globus, 03. travnja 1992./ 45 lines


Mesić je ružnije o Dedakoviću govorio od Šuška. O Dobroslavu Paragi, prvom hrvatskom saborskom zastupniku sa skinutim imunitetom i kojeg su strali u pritvor pod sumnjom za terorizam, Mesić je govorio kao o agentu CIA-e, ponavljajući ono što je Manolić prenio Tuđmanu, a predsjednik države kasnije rekao predsjedniku Vrhovnog suda Vjekoslavu Vidoviću, tražeći da Paraga bude kažnjen zbog izdaje nacionalnih interesa. Sva sreća, Vidović je odbio Tuđmana.

Mesić je svojim proustaškim govorom u Australiji prije svega htio razbiti potporu koju je tamo uživao HSP. Blaž Kraljević je došao iz Australije i stavio se na čelo postrojbi HOS-a kojeg su u većem dijelu činili Muslimani.

Nakon Kraljevića ubojstva mediji u Hrvatskoj bliski bivšem ministru obrane Gojku Šušku objavljivali su da je HOS zapravo MOS (muslimanske obrambene snage) i da su se Muslimani spremali, kroz HOS, zabiti Hrvatima nož u leđa. O pokojnom se Kraljeviću pisalo kao o agentu Udbe koji se vratio iz Australije da bi naštetio interesima Hrvata u BiH.

Dobroslav Paraga je davno shvatio da nam je državu stvorila i vodila Udba. Vjerujem da mu je danas žao što je u siječnju 2000-e pružio pomoć Stjepanu Mesiću u prvoj predsjedničkoj utrci brifirajući ga o nekim američkim nepodopštinama Dražena Budiše.


Post je objavljen 20.12.2006. u 14:39 sati.