Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cnn

Marketing

Zašto je Vlada prestala objavljivati tekstove akata o kojima odlučuje?

Skrenuo bih pozornost na još dva zanimljiva teksta s aktualije.blog.hr. Prvi tekst je o povećanju plaće glasnogovornika Vlade RH, Ratku Mačeku.

Ratko Maček je glasnogovornik Vlade. Ratko Maček je i glasnogovornik HDZ-a. I s ovom Vladom ima težak posao.

Čim je stupio na dužnost je morao objašnjavati da se 12 generala samo predalo Haagu, da nije njih Sanader izručio. Također je morao je objašnjavati da nije Gotovinu dao uhititi Sanader, već da je to djelo nekih stranjskih tajnih službi ili koga već.

Također je morao objašnjavati da ministar Vukelić (za one koji se možda ne sjećaju: ministar gospodarstva) nije potpisao trgovački ugovor HDZ-a s HSU-om u Karlovcu kako bi se osigurala vlast HDZ-a Karlovcu…

Morao je tako naš glasnogovornik objašnjavati i nestanak novca iz Brodosplita, morao je objašnjavati Sanaderov put u Veronu (to je ono: nije išao, je išao, išao je poslovno, išao je privatno, pa ima račune, pa nema račune…)

I štošta je još morao objašnjavati...


Cijeli tekst s video clipovima pročitajte ovdje.

Nakon tog teksta dolazi i drugi koji obrađuje misteriozan prestanak objavljivanja akata o kojima se raspravlja na sjednicama Vlade RH.

Negdje 2001. ili tako negdje otprilike, Vlada RH je na svojoj (redizajniranoj) web stranici počela objavljivati tekstove svih akata o kojima raspravlja na svojim sjednicama. Tako smo svi mogli vidjeti i bez filtera medija o čemu Vlada točno raspravlja.

Lijepo se otišlo na sjednice Vlade i tamo lijepo svi .pdf-ovi.

U međuvremenu, 2003. je donesen Zakon o pravu na pristup informacijama gdje je lijepo utvrđeno da javnost ima pravo znati.

U zadnje vrijeme (zadnji zapis s tekstovima kojega sam ja našla je sa 189. sjednice Vlade od 13. listopada 2006.), Vlada ne objavljuje tekstove akata o kojima raspravlja. Toga naprosto nema. Nema i točka. Tražim, tražim i... nikako da nađem!


Cijeli tekst možete pročitati ovdje.

E sad, fino zbrojimo 2 i 2… Vlada RH prekinula je komunikaciju s javnošću, izdignula se iznad naroda i odlučila da narod nema što čitati tekstove o kojima se raspravlja na Vladi. U isto vrijeme Vlada RH odlučila je povećati plaću glasnogovorniku jer je njegov obim posla nevjerojatno opsežan i za takav posao treba uložiti nadljudske napore.

Zanimljivo kako se nisu sjetili da bi recimo Mačeku olakšali život kad bi fino objavljivali na interentu dokumente koje on sad jadan mora objašnjavati probranim novinarima.

Post je objavljen 20.12.2006. u 10:42 sati.