Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bllankk

Marketing

Zvončići, zvončići...

Slušam danas jednu radijsku emisiju o starim običajima, kako su naši stari znali slaviti Božić i sve one male sitnice koje su za njih u tadašnje vrijeme predstavljale glavni smisao Božića.

Ljudi moji, da mi slavimo Božić na način na koji su oni slavili, svijet bi vjerojatno pomislio da smo pošandrcali «zaostali» narod.
Tko bi nam to predbacio? Pa naravno, slavljeni i hvaljeni Zapad kojemu toliko težimo.

Makar su svi današnji blagdani jako iskomercijalizirani, i sve se pretty much vrti oko materijalnih stvari, mislim da još ponegdje ima i onih koji nisu izgubili nit za smisao pravog Božića.

Al dajte si samo na trenutak zamislite da se nalazite u staroj trošnoj kućici koju grije jedna velika peć a svjetlost vam dolazi iz jedine petrolejske svjetiljke na stolu. Pod stolom se igra hrpa djece i svi se nalaze u jednoj jedinoj prostoriji.
Sve odzvanja od smijeha i veselja.
Darova pod borom nema, tek poneki slatkiš koji je služio kao ukras boru i kojeg su djeca s čežnjom promatrala.
Na stolu se nalazi tradicionalni božićni kolač, skromno pripravljen od sastojaka do kojih se moglo doći u to vrijeme, ali svi u njemu uživaju kao da je napravljen finije od Schwardzvaldove torte.

I sad mi vi recite da su oni bili uskraćeni?

Da, za materijalno su bili zaista i više nego uskraćeni.

Ali duhovno su bili bogatiji onako kako mi nikada nećemo biti.

No, neću sad opet reći da je u to vrijeme bilo sjajno i bajno, naravno da je nama danas puno bolje nego njima u ono vrijeme, ali u nekim stvarima nam je puno gore.
Al nema smisla previše govoriti o tome, kad već svi znaju da svako vrijeme donosi nešto svoje ali i uzima komadiće svojih prethodnika.

Pa eto nadam se da ovog Božića nećete misliti samo što ćete kupiti i staviti pod bor svojim najmilijima, nego da ćete bar malo promisliti o malom Isusu i izmoliti nešto za one koji neće imati na svom stolu ono što ćete vi imati u obilju.

Image Hosted by ImageShack.us


P.s. Nevezano uz temu, samo da se pohvalim da mi je ovo 101 post, znači prešla sam jubilarku :), a ovaj blog je dobio prvu punu godinu svog postojanja...
Nadam se da neće na tome stati, i da ćemo se družiti još dugo dugo ;)

Post je objavljen 17.12.2006. u 15:49 sati.