Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/plejadablue

Marketing

Post broj 225.

Jučer mi se desila jedna zanimljivost. Iako ovdje uglavnom pišem priče i pjesme, ovo je prilika da odstupim od uobičajene tematike i spomenutu zanimljivost podijelim s blogerima. Naime, jedan moj komentar proglašen je spamom. Pokušala sam ga poslati nekoliko puta, ali nije uspjelo. Jasno i glasno je pisalo – spam. Ne možeš poslati spam! Prvo sam se nasmijala, poslije sam se uozbiljila. Razmislila. Uputila mail uredništvu bloga. Nitko mi nije odgovorio na moj upit - što je spam u tom komentaru? Pa sam ponovno pročitala nekoliko puta. Čitajte i vi, ako vam se hoće, naravno.

Komentar je upućen na Iridin post i glasi ovako:

Zanimljivo je, ustvari, kako jedan zagriženi kritičar New Agea sasvim zgodno objašnjava to što mu je "trn u oku"...istovremeno je zanimljivo kako sam nije u mogućnosti pročitati to što je napisao..pa nije svjestan kako se njegova osuda lijepo pretvorila u obranu onog što napada....o alternativi i modernoj medicini već sam ranije rekla što mislim - čovjek bi trebao biti dovoljno mudar da upotrijebi sve ono što je korisno za njegovo zdravlje, bila to neka zapadu (i kršćanstvu)strana davnovremenska tradicija ili ultramoderni medicinski zahvat ( uz napomenu onog što sam već rekla - nisam pristalica davanja organa, osim onih koji se mogu prirodno obnoviti, kao krv, koštana srž ili jetra)...draga irida, pozdravljam te...malo vremena sam imala ovih zadnjih dana, pa sam i propustila štošta od onog što si napisala..možda uhvatim vremena vratiti se unatrag na tekstove...ako ne, ukrcati ću se u današnji vagon tvog predivnog vlaka...pa putujmo dalje....i neka ljubice zauvijek cvjetaju tvojoj mami i svim divnim majkama ovog svijeta..pusa*

U citiranom komentaru, naravno, nema nikakvog spama, kažem ja sebi. Definicija spama ustvari je jako promjenjiva, ovisno o tome tko određuje kriterije. Zašto i po kojim kriterijima je ovo proglašeno spamom, to zna samo darius. Možda je stvar u predugom komentaru, kako god to bila glupost, jer spam mogu biti i dvije-tri riječi. Možda je doista u tekstu i upotrijebljena neka "opasna" riječ, npr. New Age ili "trn u oku"..ma tko zna?! Osobno mene kao tvorca ovog spama više smeta to što darius nije odgovorio na mail koji sam mu uputila...to pokazuje potpunu neosjetljivost i nedostatak poštovanja prema blogerima. Naravno, to mu može biti, jer jedan ili sto blogera više-manje neće ugroziti opstanak bloga, komu ne paše - slobodno mu je otići.

Ali ja neću otići. Ovdje pišem svoje priče i crtice, ovdje sam bloger dvije godine. Pa da, sad se sjetih, 12. prosinca moj blog je navršio dvije godine. Sitnica kao što je proglašavanje nekog mog komentara spamom je doista samo sitnica, pa ipak izaziva u meni znatiželju. Jer, možda je to specifična čestitka za moju dvogodišnjicu blogarenja? A možda slijede i nova iznenađenja, možda će se čestitka upotpuniti brisanjem ovog mog posta. Ili brisanjem cijelog mog bloga s Almost cool liste, zašto ne?

Doista, može li se cijeli post koji nije spam, proglasiti spamom? Vidjet ćemo, ako ovdje osvane prazna rupa, biti će to dokaz da može.

Usput mi je sada palo napamet da otvorim natječaj. Nagradno pitanje glasi: Što je spam u ovom komentaru? Pobjednika će proglasiti darius, naravno, ako mu se bude htjelo. Nagradu dijelim ja. Skromnu. Obični osmijeh.

Post je objavljen 17.12.2006. u 13:52 sati.