Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Božićni turniri

Sutra se igraju dva božićna turnira: u Zagrebu i u Splitu. U Zagrebu se igra s početkom u 16 sati nagradni turnir s bonusima za slabije parove, sve detalje imate na pozivnici. U Splitu se igra od 13 sati a dolazi već tradicionalno autobus bridžista iz Dubrovnika i Župe, po najavama dvanaest parova.

Na zadnjem klupskom turniru u Dubrovniku skupilo se najviše parova otkako sam doselio: čak 11 parova. Super s obzirom da je cca 10 članova kluba aktivno :). Srećom redovno dolaze igrači iz Astaree kojima izgleda više paše početak turnira u 19 sati. Odigrali smo na turniru sljedeći bord:

East je otvorio 1 karo, South je prelicitirao 1NT a West je kontrirao. East je nemajući dogovor sa Westom o licitaciji nakon bezadutskog prelicita pretpostavio da West ima desetak poena ili dugu boju i kazneno spasirao. Došla je ataka mali tref.

WestNorthEastSouth
-Pass1 1 NT
XPassPassPass


1NTX
3
x x x x
x x x
J x x
K 10 x
 
   K x x x
A Q
A Q 10 x x
x x


Tref je izvođač uzeo sedmicom u ruci i igrao herc u nadi da je 3-3. East je uzeo damu herc i donio drugi tref do puba i kralja. Herc asom East opet uzima štih i igra mali pik do izvođačeve dame. Slijedi kralj herc i četvrt herc do Westovog puba, asa tref i dvije runde tref. Sad West igra pik dečka do Izvođačevog asa pik i zadnja dva štiha uzima East sa karo asem i pik kraljem.




1NTX
3
x x x x
x x x
J x x
K 10 x
 
J x
J x x x
x x
A J 9 x x
  K x x x
A Q
A Q 10 x x
x x
  A Q x
K 10 x x
K x x
Q x x
 


Recimo da izvođač uzme desetkom tref ataku i igra odmah herc do Eastovog asa. Tref povrat uzme na stolu i igra pik do dame. Kralj herc uzme damu i ako pretpostavi da je East imao AQ sek može napraviti kontrakt u kontri. Uzme pik asa i trećim pikom preda štih Eastu. East može uzeti još jedan pik i as karo ali na kraju mora dati štih u karonu Southu.

Osobno mi se ne sviđa dati kontru sa slabom tref bojom. Da je South prelicitirao npr. 1pik tada bi kontra pokazala na takvu ruku, ali sad kad je 1NT pokazao da je manša slabo dostižna treba zadržati mogućnost kaznenog kontriranja. Može se dogovoriti da se sa jakom rukom pasira a da otvarač mora dati reopening kontru ali takav sistem ne znam igrati. Ako netko ima iskustvo sa tim načinom licitacije molim da mi ga opiše u kratkim crtama u komentarima.

Ataka tref je pokazala da West vjeruje da je četvrti pub herc ulaz. Malo teško ali se slažem da ako izvođač ima KJxx u karonu karo atak prodava tempo i štih. Ispalo je savršeno ali uz pomoć izvođača. Jedini upis na EW strani i to +500 na butler obračunu.

- Kako ste to napravili?
- Pogriješili smo u licitaciji i atakirali smo protiv pravila :)

Post je objavljen 15.12.2006. u 19:22 sati.