Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/endimion17

Marketing

Burj Dubai

Svi ste čuli za Burj al Arab, 300-metarski hotel u Dubaiju u obliku jedra, s hrpom zlata i još kojekakvih bezobrazno skupih stvari.

Evo nešto što je doslovno veća vijest.
Burj Dubai je građevina u izgradnji čija se konačna visina ne zna, ali se zna da će sigurno postati najviša struktura sagrađena na na planetu Zemlji.
Ikad.
Dakle, premašit će apsolutnog svevremenskog rekordera, Varšavski jarbol.
Vratit će povijesni visinski rekord za Aziju, koju je Europa otela ~1300. godine kad je Lincolnova katedrala premašila Veliku piramidu u Egiptu.

Gradi se već neko vrijeme i za sada se zna da će neboder vjerojatno dosegnuti visinu između 750 i 800 metara i imat će više od oko 160 katova. To je ukratko rečeno, prilično stravična visina. Neki govore i o 1000 m, za što mislim da su pusti snovi.
U 20. stoljeću, visine zadnjih katova su se gurale oko nešto više od 400 metara, a sada je skok na više od 700. Iako je na prvi pogled teško da će se naći nešto što bi uskoro porazilo taj rekord, već postoje planovi o višim građevinama i to u - Dubaiju. Taj grad postaje pravi poligon za arhitekte.

Zgradu su projektirali Skidmore, Owings i Merill. Osnova joj je u obliku pravilnog "Y" te u uzorcima islamske tradicionalne arhitekture. Fasada će biti kombinacija čelika i stakla.
Unutrašnjost je dizajnirao Armani. U zgradi će biti svega nekoliko tisuća ljudi (usporedite jedan WTC toranj koji je imao 20 000) u hotelu, stambenoj i poslovnoj zoni. Navodno je sve rasprodano.
Uz članak je slika na kojoj možete vidjeti kako će građevina najvjerojatnije izgledati. Kažem najvjerojatnije, jer se još dosta toga ne zna, iako je zgrada u trenutku pisanja članka visoka ~105 katova i premašila je visinu Empire State Buildinga. To je informacija s SSC foruma.














Proslava dosezanja 100. kata negdje oko Nove godine.


Malo sam se poigrao photoshopom. <-yes, yes, click, yes
Smjestio sam Burj Dubai na tramvajsku stanicu "Prisavlje" u Zagrebu.
Uzeo sam mu visinu okvirno 750-800 metara. Slika koju sam snimio s Mosta mladosti govori sama za sebe.

Već par godina što se gradi taj kompleks, nisam nikad previše razmišljao o tome. A onda sam se neki dan sjetio sjetio uznemirenih riječi sad umirovljenog zamjenika šefa NYPD-a, Vincenta Dunna, o supervisokim zgradama i požarima.
Naime, stvar je u tome što danas nikako ne možemo gasiti požare izazvane teškim napadom kao onim 11. rujna u New Yorku, a obične požare gasimo automatskim sustavom raspršivanja vode. To nam je jedina obrana. Vatrogasci se ne mogu penjati na visine više od 70-ak katova i nakon toga biti spremni za gašenje. U slučaju 11. rujna, od nekoliko poslanih vatrogasnih jedinica, trebalo je 50 minuta da bi na 78. kat stiglo samo dvoje vatrogasaca. Bili su iscrpljeni. Pokušajte vi trčati toliko katova noseći više od 20 kila na leđima.
U slučaju bilo kakve požarne opasnosti, dizala se automatski zaustavljaju. U Burj Dubaiju se to navodno neće poštovati, te će dizala krenuti u programirano, inteligentno evakuiranje ljudi. U prilog sigurnosti moramo uzeti u obzir i činjenicu da je vjerojatnost napada tamo manja, očito je zašto.
Nisam pesimističan po prirodi, uvijek gledam i jednu i drugu stranu i izvlačim realan zaključak, ali ovo me isto pomalo straši. Burj Dubai nema ni mjesta za helikopter na višim katovima. U slučaju kad bi nakon nekakvog razaranja počela višekatna vatra, došlo bi do njenog širenja prema gore. To je nemoguće spriječiti, iako odgovorni tvrde da su poduzeli sve mjere. Zaista, kad bi pravili zgrade otporne na svakakve nesreće, ne bi bile isplative.
Ovo me sve pomalo podsjeća na film "Pakleni toranj". Iskreno se nadam da se ništa neće dogoditi.
Naravno, ne smatram da bi se zgrada srušila nego je činjenica da bi se vatra otela kontroli.

I tako, toranj je sve viši i viši. Dakle, prešao je Empire State. Za pola mjeseca će preteći srušeni World Trade Center, onda malo nakon toga i Sears Tower. Po nekim predviđanjima, to je tek polovica pune visine.
Evo su mi oči ispale. zujo


Post je objavljen 16.01.2007. u 20:15 sati.