Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/levijatan

Marketing

Citat ponedjeljkom - Veselin Gatalo

Zid


Pojam ZID je u arhitekturi definisan dužinom, širinom i visinom.
Ovaj o kome je riječ, definiše se dubinom.
Mostar je lijep grad, ima zid koji od dimenzija ima samo dubinu. Srećom, nema dužinu i širinu. Na vrhu, umjesto bodljikave žice, ima strah. Strah opravdan ili neopravdan, razložan ili bezrazložan, manji ili veći. Zid je nevidljiv, morate, ako niste iz Mostara, pitati s koje ste strane grada, svratiti u mesnicu da vidite kojih vrsta mesnih proizvoda ima ili nema ili koje pivo dominira u kafićima (Sarajevsko ili Karlovačko), da vidite s koje ste strane.
Vodite računa kakvu majicu nosite, koje vjerske simbole ste izvisili oko vrata. Degenek (batina) je samo pitanje metara udaljenosti od zida.
Zid, dakle, postoji. Nije vidljiv ni izbliza, a kamoli s Mjeseca, kao Kineski.
Da ne postoji ne bismo pričali o njemu. Da nije posljedica nečega, ne bi ni postojao. Da nema razloga za strah, ne bi ga ni bilo.
Je li nametnut zid ono što nas razdvaja? Ili se bojimo da ćemo bez njega izgubiti naš način života, da će nam «oni tamo» nametnuti svoje prioritete (reprezentaciju, način življenja, heroje, način prehrane, vjerske običaje…).
Jesu li podijeljene institucije u Mostaru (kao i u BiH) posljedica ili uzrok postojanja zida? Treba li nam taj zid? Ili bi bez njega nestao naš način života?
Je li taj zid stvar izbora? Kako to da za neke ljude ne postoji, za druge je neprelazan? Šta s onima koji su zid upoznali onakvim konačnim i neprelaznim, kao generacije rođene poslije rata? Imaju li pravo ljudi insistirati na njemu ili ne?
Ni za ni protiv nisam. Ja imam svoj izbor.
Ali, šta vi mislite o tome. Ili ne, recite mi zašto se o tome ne govori?
Jel se ne smije?
Je li neko zabranio, a?



Netko je ispod ovog teksta ,inače preuzetog s e-magazina Buka, ostavio citat:


Da imam kuću, digao bih zid od 5 metara oko nje. I tek tada bih se osjetio slobodnim. Toliko o nama. Nas treba štititi jedne od drugih, ne nas utjerivati jedne u druge. Serem se na Bosnu i suživot. - nepoznati netko potpisan s Moon

Post je objavljen 11.12.2006. u 14:23 sati.