Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cocktailbridge

Marketing

Oko Sokolovo

Još od srijede znam za jedan klupski bord koji spada u domenu krivih objašnjenja i korištenja nedozvoljenih informacija. To je veoma sklisko područje gdje svatko ima svoje mišljenje ovisno sa koje strane stola se nalazi. Usporedio bi presudu kao kad vas početnik uhvati u kutu ispitivati za ruku tipa 'Imaš belu sek u piku, petu damu herc... i nakon partnerovog otvora ...blabla...što licitiraš?' Poznato? Ako kažete da bi pasirali reći će vam da je licitirao 6NT i bilo je dvanaest visokih štihova u ruci. Naravno da ste rekli kako treba licitirati 5 karo saznali bi ste tužnu istinu da ste završili u 6NT u kontri za -1400. Što god napravili krivi ste barem jednoj strani. U mom slučaju pitanje obično ide ovako:

North otvori 1NT, East kontrira što se alertira i objasni kao DONT, odnosno kao monokolor. South sad kaže 2 herc, što se ne alertira i West prijavi svoj peti pik sa 2 pik. East kaže 3 tref, a South kontrira. North izvadi u 3 herc, a South kaže 3 pik, što West kontrira. North sad kaže 3NT, što se i igra.

Očito je da je South licitirao 2 herc kao transfer za pik, a kako taj licit nije alertiran, West je otkrio svoj peti pik i zbog toga je North pobjegao u 3NT umjesto da igra 3 pik u kontri. Da ne kažem da je sad North pri odigravanju koristio informaciju proizišlu iz licitacije. Po meni se tu radi o krivoj informaciji koja je direktno utjecala na bord. Kako presuditi? Inače, igra se tim, a evo i cijelog dijeljenja.


WestNorthEastSouth
-1NTX2
2Pass33
X3NTPassPass
Pass


3NT
K
A 7 3
A J x x
K 7 x x
A x
 
K Q 8 6 5
x x x
A Q x x
x
  -
K x x x
9 8
K Q 10 9 8 7 x
  J 10 9 4 2
Q 10
J 10 x
J x x
 


Stali ste iza sučeva ramena i pratite kako on suvereno riješava prijepornu situaciju. Prvi poriv je bijeg, dakle mahnite nepoznatom u gužvi i zamolite da vas se ispriča, eto baš je punica javila da su stigla drva i zamolila vas da ih iscjepate iako je jedanaest navečer. Lipanj je mjesec pa se svi nasmiju vašem smislu za humor. Sad možete pokušati listati besciljno po kodeksu i na taj način dosaditi čovjeku da vas pusti na miru ali kad su u pitanju kriva objašnjenja uporni su kao magarci. Sad nema druge nego se prisjetiti što su o tome govorili na tečaju.

Koliko se sjećam prvo treba utvrditi da li je u pitanju krivi licit ili kriva informacija. Tražiti konvencijsku kartu na klupskom turniru je moj skriveni fetiš, još nisam vidio nijednu pa za svaki slučaj nosim svoju u novčaniku kad me igrač pita a gdje je tvoja p**do? Ponovimo licitaciju, South licitira 2 herc što North ne alertira. Kasnije kontru na tri tref North vadi u 3 herc. North očito živi u uvjerenju da South ima herc i da su transferi off nakon kontre, mada su transferi off samo nakon prelicita. South vadi u tri pik, West kontrira da probudi Northa i ovaj licitira 3NT. South je iskoristio informaciju iz nealerta i govora tri herc da mu partner spava. Što bi značila licitacija u normalnim okonostima tri herc? Peterokaratni herc i dubl pik? Sa misfitom bi najpametnije bilo ostaviti tri tref u kontri. Ako je South zaboravio na konvenciju North bi trebao otići u četiri herc. Jedan od njih zna da se dogodio nesporazum i isklučujem krivi licit.

Na kraju licitacije North i South nisu prijavili nesporazum u licitaciji što su bili dužni po članku 75. kodeksa. Jedan je znao da je pogriješio, a kraj licitacije je bio zadnji trenutak da se lagano izvuku jer sad izvode kontrakt. Izvođač i mrtvac podjednako smiju zvati suca da prijave vlastito krivo objašnjenje, ali ako igraju obranu moraju šutiti do kraja borda pa onda zvati suca.

Sad moram pogledati samu igru da utvrdim štetu. Nemam naravno ataku protiv 3NT pa ću pretpostaviti tref kralja kao najvjerojatniju ataku. Uzeo to North u prvoj ili drugoj rundi svejedno je. Mora igrati herc kojeg bi East trebao pustiti. Pik puba prema Axx može se pustiti i pokriti što je sasvim svejedno. Recimo da West pokrije i kasnije kad dođe u štih igra herc. East uzima kralja, kešira tref štih ako treba i igra karo. Kad sa stola izvođač igra puba karo West mora staviti asa i igrati herc. Takva obrana ruši 3NT. Iako je obrana daleko od trivijalne East West su ipak odgovorni za napravljeni kontrakt. WBF Code of practice u točci 1.7 daje naputak da se oštećenom paru loša igra ne briše prilikom dodjeljivanja prilagođenih rezultata nego da im utiče na rezultat.

Argument da North zna za pikove jer je West u dobroj volji ponudio informaciju ne stoji. On se još ponudio i kontrirati tri pik i tako razjasniti Northu da herc fita nema. North zna gdje su pikovi i kvit.

Što bi se desilo da je West znao da je herc transfer i pasirao? Rekonstruirana licitacija pretpostavlja budne partnere pa North sad alertira i licitira dva pik. Ako East zine tri tref pada dva put, a ako šuti North u dva pik radi pet štihova sa strane i u adutu dva ili tri štiha, ovisno o liniji igre. Mislim da će East šutiti jer da je htio mogao je odmah reći tri tref, tako da ostaje za NS dva pik kontrakt napravljeno ili jednom ne, odokativnom metodom 50% jedno i drugo.

Što još kaže kazneni pravilnik HBS-a? Po njemu imamo kaznu za povredu alert postupka od 2 IMP-a i povredu pravila o traženju informacija. Ovo prvo ću upotrijebiti dok informacije nitko nije tražio dao niti nudio taj dio odbacujem. I došli smo do kraja:

NS: 2 IMP-a kazne (ili 10% topa), 50% dva pik napravljeno i 50% dva pik jednom ne
EW: Rezultat 3NT napravljeno ostaje.

Dakako sve to napravim sigurnim glasom i za trideset sekundi, što je prosječno vrijeme koje se sucu u Hrvatskoj daje da ispali i argumentira ovakvu presudu. Hvala ti Frede za standarde koje si nam ostavio. Nadam se da ti je vruće.

Sve ovo klupski sudac ima u malom prstu pa klubovi ne moraju razmišljati o tome kakve kriterije uspostaviti na klupskim turnirima. Iako su u Vašem klubu svi eksperti i zaslužuju ekspertno suđenje u nekim klubovima se ljudi zabavljaju. Možda čak postoji sala koja nema suca koji ovo može raskrčiti u tridesetak sekundi. Klubovi bi morali odrediti kriterije za svoje turnire u smislu zahtjeva koji se postavljaju pred igrače. Ako se igra brzo i za zabavu, sa većinom igrača starije dobi i koji ne putuju na svjetske i kamoli državne turnire tu se mora tolerirati i zaboravljanje, poneko duže razmišljanje dok ne pređe u naviku ili se ne ponovi u sličnim situacijama. Zauzvrat određene dane ili određene turnire treba tražiti rigorozno praćenje pravila i tada tražite konvencijske karte, osigurajte suca i uvjete: pravilnike, kodeks i tako dalje.

Ovaj bord je jako težak za presuditi i po mom mišljenju klupski sudac nije dužan donijeti presudu sa ovako detalja nego može uspostaviti svoj kriterij, a uprava kluba bi trebala odrediti taj kriterij ili barem podržati suca u svom radu. Njegov zadatak u klupskim turnirima je samo donijeti ok presudu da se turnir može nastaviti, a ok mogućnosti ima više (i da 3NT ostaje, i da prilagodi rezultat na dva pik jednom ne za NS, i da da +3/-3 sve su samo manje ili više dobre presude u ovoj situaciji).

Za razmišljanje je i popis stvari koje nismo uzeli u obzir:

- da li su za stolom početnici
- da li su parovi koji rijetko ili gotovo nikad ne igraju zajedno
- stilovi i navike igrača u licitaciji
- da li se slične situacije već dogodile na ovom timskom meču ili na nekom od prethodnih kod čestih parova


Post je objavljen 10.12.2006. u 20:44 sati.