Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arianna

Marketing

RED HOT CHILI PEPEPRS, MILANO 30.11.2006.

KOJA JE VEROVATNOCA DA DOBIJES KARTU ZA TVOJU OMILJENU GRUPU, ZA KONCERT KOJI CEKAS 10 GODINA I TO DAN PRED SAM SHOW, RASPRODAT JOS U AVGUSTU, I TO OD OSOBE KOJA TE JEDVA ZNA I VIDJENJA, PRICALA JE S TOBOM DVA PUTA I TO PRE TRI GODINE? KOJA TI USPUT TU KARTU POKLONI I JOS TE ODVEZE DO MILANA I NAZAD??????

DOBRO, NIKOJA. ali MENI se desilo... this life is more than ordinary ;-) .... ..desilo se cudo za koje se nisam cak ni pomolila.. za koje nisam ni trazila da se desi... toliko daleko i nemoguce se cinilo...

hladan novembarski vazduh, pola italije cek au redu, jedina dva koncerta za apninsko poluostrvo, prvi, 29.11. rasprodat u pola sata, i radi toga zakazan i drugi show, 30.11... cuju se svi moguci italiajski dialekti, strani jezici iz pola evrope, i nas se probija tamo negde.. Ilario, decko koji mi je poklonio kartu je euforican. ali njegoa euforija je ravnodusnost naspram moje.
predgrupa pocinje da svira pred jos polupraznom halom u 20.00. preskacemo ogradu i iz treceg skacemo u drugi krug Datch foruma. Staff zaduzen za osvetljenje se pentra uz visece lestvice do dve ogromne sfere postavljene visoko iznad bine. 6 hrabrih spidermana-tehnicara se zaustavlja na tim visecim platformama uz aplauze i zvizduke. sho'w getting ready to start.
za predgrupom koja nestaje dolazi i ostatak crewa. montira ustimava i isrpobava instrumente, zvucnike.. cini mi se kao drugi najbolji posao na kugli zemaljskoj (prvi je naravno rockstar, a treci je istrazivac).gore pomenuti spidermani gase svetla na tribinama, napetost raste... kratko nakon toga nastaje totalni mrak, munja siba moju kicmu penjuci se uz nju u sekundi tisine, i onda vrisak, svetla aplauzi.. hala se trese pod raspaljenom publikom... RED HOT CHILI PEPPERS ARE ON THE STAGE, LADIES AND GENTLEMAN!

i dok prvi neidentifikovani leteci objekti dopiru na binu, Chad udara cetri cetvrtine.. one, two, three, four...Flea i John kao jedno bice dolivaju ulje na vartu.. prve note pesme CAN'T STOP pune dvoranu.. Anthony moja ljubav leti preko bine na sve strane.. drzite se polecemoooooooooooo...

....ogromni ekran, isti identican koji mozete videti u njihovom zadnjem spotu "SNOW" iza banda prenosi slike sa bine...
Flea ne staje ni sekunde izmedju jedne pesme i druge, ni sa prstima niti s bilo kojim drugim delom tela. Izgleda kao neki ludi vanzemaljac koji je eto sleteo tu d se malo izivi zabavi i pruzi i nama svoje lude energije.. covek je neverovatan, naprosto zraci, izgleda ko da ima muziku a ne krv u venama...a i ima je..
Chad razvaljuje bubnjeve kao da su serpice po kojim lupa klinac od 3 godine, neumoran je kao da nista lakse od toga nema. ne skida osmeh sa lica, smao on i Flea znaju o ratu koji vode i o medjusobnim zajebavanjima...na ciste chadove 4/4 Flea iz zajebancije u sred pesme predje u 7/4 krug ili dva, onda se vrati.. ostatak benda ni ne primecuje kojim putevima seta rodjeni basista, valjda su navikli na njegove ritmicke walkabouts.. ja ne.. nikad mi ih nece biti dosta. Lik je inace s pune 44 godine izasao na binu smao u crnim farmerkama i carapama, a gore kao i obicno nista.. osim gole koze, tetovaza i misica. Nije prestao da skace ni sekunde, rasturajuci onaj bas u bilo kojoj zamislivoj i nezamislivoj pozi!!!
John sasvim kratko osisan u svojoj standardnoj kariranoj kosulji kratkih rukava izgleda kao autisticar koji se tu slucajno nasao.. naravno ako ignorisete ono sto izlazi iz njegovog pojacala.. u pocetku izgleda da je Flea jedino bice s kojim uspeva da komunicira, uglavnom telepatski... nakon Dani California, Tell me Baby, Snow i Me and My Friends (nema koncerta da su ovu preskocili!) dolazi do transformacije i stage je njegov...
Anthony, eeee.........kao prvo,opet nosi dugu kosu. nisam mogla ni da zamislim da bi mi necija kosa mogla TOLIKO da nedostaje.. inace on je kriv za moje traume iz detinjstva zbog kojih i dan danas patim za momcima duge kose, on je kriv za moju ludu ljubav prema L.A.-ju i Lakersima, on je kriv za moje perverzne sale, oni su krivi za moju muziku i za sviranje basa, oni su krivi za moju sobu tapaciranu posterima... Anthony nakon 6-7 meseci turneje ima glasa za petoro ljudi, ne promasuje ni jednu jedinu notu ni jedne jedine pesme.. skace i igra kao lud po citavoj bini, zajebava ostatak benda i to bas u tehnicki najtezim trenutcima, pravi stoj na rukama na velikom dobosu dok chad naravno ne prestaje da udara... sve to bez da izgubi ni trunku daha. s 44 godine izgleda bolje nego ikad. jedino ogromi ekran iza njih otkriva nesto sto se ni iz cega drugog nije dalo primetiti..

dok su Chad Flea i John zaista prepuni energije i srece (chad bez obzira na fizicki napor niti jednog jeidnog sekunda nije prestao da se smeje a bio je gola voda nakon 10minuta), kamere na anthonyjevom licu, u trenutcima mirovanja otkrivaju dva ogromna podocnjaka i neizrecivo tuzan i ubijen pogled. u nekim trenutcima se cini da tekstove govori cisto automatski, sto i jeste bilo na momente.. tri puta je pogresio tekst sve skupa, mislim ili zamenio dva reda, ili dva puta otpevao jedan isti, ili obrnuo redosled strofa... mislim da sam bila jedina budala u citavoj publici koj aje to primetila.. je ritalijani ne razumeju ni rec od onog sto bend peva.. ovde je engleski jezik misaona imenica..
anyway, dozvolite da kazem da heroin nema veze s tim ovog puta. ne govorim na prazvno vec iz iskustva (ali necu sad o tome), takav pogled sam jedino imala prilike da vidim u izuzetno tuznim trenutcima kod malo ljudi.. mislim tuzno je slaba rec. ne zelim da idem u detalje, ali radilo se uglavnom o onim momentima u kojim neko saznaje za bolest/smrt clana porodice ili vrlo drage osobe, kraj izuzetno vazne veze, i sl..
...ovo je bio prvi put da je taj covek citav koncert ostao u kosulji.
... i bez obzira na sve to, opet su dali maksimum.

nakon stvari kao sto su Charlie, Me and My Friends, Fortune Faded, dani California, Snow, i Parallel Universe na publiku se spusta jedna lagana i tuzna Don't Forget Me. Pesma me trostruko pogadja, i zbog momenta u kom je odsvirana, zbog nacina na koji je izvedena, zbog Anthonyjevog glasa, zvog teksta i zbog onoga na sta mene asocira i podseca, i iz cega me je izvukla. Slusam je bukvano na kolenima. Na noge i skakanje me vraca Tell me Baby, pracena sa Scar Tissue, Slow Cheetah i petominutnom cistom improvizacijom koja je prethodila naravno Californication (treba li pominjati da sam znala odma sta sledi?).. uz kojuje projektovan kratkometrazni film sastavljen od isecaka iz stripova stila pop-art.. nakob ludacke eksplozije zvana Funky Monks band napusta binu uz ovacije, urlike, aplauze, skakanje i ostale nacine da se pita samo jedna stvar: BIS, JOS JOS JOS...
Chad se prvi vraca na binu u MTERAZZIjevom dresu (treba li napomenuti da se hala sportova skoro srusila pod pomamom zabara?) poklanjajuci nam jedan drum solo, sve skupa s akrobatskim bacanjem palica i sl (koje su na kraju koncerta zavrsili naravno u publici!)...to nas ometa dok se ostatak benda sunja na neostvetljene delove bine.
ludacku energiju skakanje i aplauze prekida john sa gitarom ciji akordi poput noza seku vazduh, atmosferu, moje noge i mene... UNDER THE BRIDGE... nemam reci i komentara za pesmu, ne zelim ni da pokusam da opisem osecaj.. sve skupa me vraca u devedesete.. kad je sve bilo tako jednostavno..anthony s tom njegovom kosom jos upotpunjava dozivljaj.. bina se razmrljava i nestaje pod suzama...
...koje sam,primorana da obrisem iste sekunde u kojoj zadnji johnov akord odzvanja.. jer je onaj ludak od Flea vec bio poceo da svira SIR PSYCHO SEXY!!!
ima li ista lepse na ovoj planeti nego sir Psycho Sexy otpevana licno by Sir Psycho Sexy himself na 30m od tebe??? hmmmmmm da, jedino a life with him ;-)))))))))))))))))))))
Naravno, kao i na BSSM, sledi They're Red Hot s kojom ovaj jedinstveni i neponovljivi bend pozdravlja publiku...

nemam reci za ovaj show... ali zato imam majicu ;-))))))))) !!!!!!!! s crvenim simbolom benda i natpisom RED HOT CHILI PEPPERS pravo preko SRCA!!! (I levog i desnog )



Post je objavljen 10.12.2006. u 18:36 sati.