Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cvjetakmali

Marketing

Božićna pšenica

Stari je običaj da se u vrijeme pred Božić zasije pšenica. U sjevernijim krajevima gdje je hladno, obično se sije na Sv. Barbaru (4.12.) no u toplijim krajevima čeka se blagdan Sv. Lucije koji je 13. prosinca.
Postoji vjerojanje da gustoća i jačina mladih vlati pšenice kazuje koliko će biti rodna tj. bogata nastupajuća godina. Što je pšenica gušća godina će biti bolja, rodnija, bogatija...
A kako kod kuće zasijati pšenicu da nam nikne lijepa, gusta i snažna...Jednostavno.
Najprije kupite pšenicu (na tržnici, supermarketu ili možda imate sreće pa imate imanje i na njemu svoju pšenicu).
Da bi olakšali pšenici nicanje potrebno ju je na nekoliko sati namočiti u malo vode. U tanjurić, zdjelicu ili željenu posudu stavimo malo zemlje, nabubreno sjeme pšenice i preko nje veoma tanak sloj zemlje. Poprskamo je s malo vode i stavimo na toplo. Dok ne proklija i izviri iz zemlje (2-3 dana što zavisi od topline prostorije u kojoj se nalazi) nije joj potrebno svijetlo, no čim vlati počnu viriti iz zemlje stavite je na mjesto gdje će imati svijetla, najbolje s unutarnje strane prozora. Zemlju održavajte vlažnom (ne mokrom, samo lagno vlažnom) i priroda će dalje učiniti svoje.
Ako želite, u sredinu možete zataknuti svijeću. Pred Badnju večer možete joj odrezati vrhove kako bi bila ravna, uredna, a po želji možete je obaviti vrpcom u boji.
Neki imaju običaj posijati pšenicu u vlažnu vatu. Probala sam, no iskreno nije mi izdržala do Božića, možda sam u nečemu pogriješila?!? Kad je posijem kao što sam prije opisala izraste čvrsta i gusta.
Po završetku blagdana nemojte pšenicu baciti u smeće, nego je ostavite negdje na zemlji kako bi je ptice mogle pozobati i neka se priroda vrati prirodi.


Post je objavljen 08.12.2006. u 23:33 sati.