Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rockericasakrka

Marketing

malo o power,black i death metalu

Power metal
Power metal je jedan od stilova metal glazbe. Razvio se sredinom 80-ih godina 20. stoljeća u Njemačkoj i Skandinaviji. Glavna karakteristika pjesama je melodičnost, a stihovi se temelje na znanstevnoj fantastici, mitovima, fantastici i povijesnim temama.

Instrumenti
Električne gitare (obično dvije, od kojih jedna svira melodiju a druga pratnju)
Bas
Bubnjevi
Klavijature (nemaju ih svi bandovi)

Karakteristike
Power metal je brza, glasna i energična glazba. bendovi imaju "čistog" vokala, za razliku od Death metal bandova koji imaju guturalnog vokala. Vokali običavaju pjevati u falsetu, po uzoru na Brucea Dickinsona (Iron Maiden) i Roba Halforda (Judas Priest). Neki od pjevača, kao npr. Hansi Kürsch (Blind Guardian) snimaju višeslojne vokalne dionice, po uzoru na Queen.

Gitaristi i basisti sviraju kratke i brze note, dok se akordi mijenjaju prilično sporo, jednom po taktu, ili čak rjeđe. Također, brze i zahtjevne gitarske solaže su vrlo česta pojava. Kod Nekih bendova se javljaju klavijature, koje mogu imati solo dionice, ali obično popunjavaju atmosferu. U power metalu velik broj bendova ima klavijature (Stratovarius, Sonata Arctica, Masterplan...), dok neki bendovi (Rhapsody, Angra) imaju i simfoničnih elemenata.

U Power Metalu bubnjari koriste duplu bas pedalu i različite setove činela. Bubnjevi se sviraju pretežito velikom brzinom ritmičkog momenta

Bendovi
Altharya
Angra
Blind Guardian
Brainstorm
Children of Bodom (mješavina power i melodic death metala)
Demons & Wizards
DragonForce
Edguy
Gamma Ray
Hammerfall
Helloween
Iced Earth
Labyrinth
Lost Horizon
Masterplan
Nightwish (mješavina power i symphonic metala)
Persuader
Rhapsody
Running Wild
Sonata Arctica
Stratovarius

Black metal
Black metal vrlo je emotivan (obično negativno) pravac u metalu. Razvio se osamdesetih godina prošloga stoljeća, ali black metal koji većina današnjih slušatelja poznaje, zapravo je black metal ranih devedesetih godina, koji se kroz godine razvio i postao, u mnogim slučajevima, vrlo progresivan i melodičan.

Prvi black metal
Prvi black metal bio je zapravo jako brza i žestoka (za ono vrijeme) svirka heavy metala. Mnoge su rasprave vođene oko toga tko je prvi počeo svirati black metal, pa se ne može sa sigurnošću reći tko je napravio black metal. Smatra se da su to bendovi Black Widow, Venom, Celtic Frost i Bathory jer su oni prvi izjavljivali da sviraju black metal, ali kasnije su počela "natjecanja" tko će svirati "žešći metal" između Hellhammera, Venoma, i sličnih Thrash bendova.

Današnji black metal
Metal potječe iz Norveške, a počeli su ga svirati bandovi Mayhem, Darkthrone, Emperor i Enslaved. Njihov zvuk je u početku bio dosta primitivan i sirov no, razvijajući svoj zvuk, ovi su bandovi postavili temelje za nadolazeće "moderne" black metal bandove. Zvuk im je brz, mračan, ali i melodican, što omogučava posebna tehnika sviranja bubnjeva (ukrućivanje ruke da bi se postigao što brži zvuk - blastbeat tehnika) i gitarskih riffova ("klizeći" riffovi). Bit je Black metala da bude neobičan, čak primitivan na neki način. Stvar su promijenili novi bendovi koji oponašaju začetnike Black metal.

Death metal
Death metal je vrsta Metala, glazbeni pravac koji se javio u drugoj polovici 1980-ih.

Osnivači death metala su Possessed sa svojim albumom Seven churches. Za razvoj death metala najviše je zaslužan Chuck Schuldiner sa svojom grupom Death. Death metal je jako agresivan stil glazbe, osobine death metala su growl (grub nerazumljiv vokal) i brzi jednožičani riffovi (u početku).


Post je objavljen 07.12.2006. u 21:57 sati.